Framtidens byer

I går og i dag har jeg deltatt på en konferanse om Framtidens byer. Gårsdagen gikk med til mange spennende foredrag, men jeg måtte dessverre gå litt før det var ferdig. Holdt nemlig foredrag for Eide sognelag i Grimstad i går også… I dag har det vært gruppearbeid, og en artig pausevideo:

Fikk ikke noen revolusjonære aha-opplevelser i går, men det datt inn en del spennende fakta. Blant annet at passivhus er veldig nytt i Norge, men at EU har over 10mill kvm allerede. Så kanskje vi skulle gått rett på 0-hus og plusshus? Det var et massivt trøkk på teknologi – ingen snakket om reduksjon. Synes kanskje også at det var få som snakket “utenfor boksen”. De aller fleste innlederne baserte seg på mer av det samme – at vi skal fortsette på samme veien som i dag. Det tror jeg er et feilskjær.

Det var også snakk om var markedet ville ha. Jeg er nettopp ferdig med boka om Steve Jobs, og han hatet markedsundersøkelser. Hemmeligheten til Apple var å vite hva forbrukeren hadde behov for før forbrukeren. Kanskje er det dette som må til på miljøsiden også? At en klarer å komme forkant!

Gruppearbeidet i dag var også veldig spennende. Min gruppe arbeidet med klima. Vi endte opp med tre punkter:

  • Grønncentiver
  • Effektiv arealutnyttelse
  • Lokal energi/smarte nett

Det første på lista var et begrep som plutselig falt ned i hodet på meg. Veldig mange av mine innspill kunne forklares med dette – at vi trenger grønne incentiver. For å få ned forbruket, for å velge mer miljøvennlig, for å sykle mer osv. Jeg skal prøve å skrive ut dette i morgen, og blir det greit nok sender jeg det over til FV.

Vi hadde en arkitekt på gruppa, og han hadde et spennende forslag. Han ville bygge mer effektivt. Bruke kjelleren til mer enn biler (energi/avfall). Første etasje settes av til næring. Øverste etasje og takterrasse skal være fellesarealer. Leilighetene bør bli mindre. Her var det veldig mange spennende tanker!

Det siste punktet om energi gikk på at den skulle produseres lokalt, og at nettene skulle bli smarte. Slike mikronett kan forbrukere både sende strøm inn på, og ta ut fra. Jeg skal prøve å holde et lite blikk på arbeidet fremover – dette var veldig spennende!

Tusen takk til FIVH Kristiansand som dekket halve konferanseavgiften min!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.