Ekspertvelde

Etter dagens tannlegebesøk dukket det opp så mange tanker, at jeg gjerne vil skrive litt om det.

Jeg var hos tannpleier i går, og da ble det funnet sprekk i en amalgamfylling. Store deler av tanna var frisk, så her kunne den bare skiftes ut med en ny fylling ble jeg informert om. Pris mellom 1.000-1.500,-. Så var jeg tilbake i dag hos en tannlege. Da får jeg vite at nesten ikke noe av tanna vil være igjen, og at en krone koster 5.300,-. Tannlegen prøver å få meg til å velge en krone, da en fylling (til 3000,- plutselig) kanskje vil falle av om et år. Jeg har jo ikke peiling på tenner, og føler det lite troverdig at to fagpersoner kan ha så stor forskjell i virkelighetsoppfatning på et snaut døgn. Salget av padleguider går jo stadig jevnt og trutt, men over 5.000,- gjør jo et visst innhogg. Når jeg blir så i tvil om hva som er riktig også – så fant jeg det best å forlate stolen. Arne Næss har jo gitt gode råd om å sove på saken. Så lenge det ikke gjorde vondt var det visstnok heller ikke akutt…

Så slår det meg at denne spesialiseringen har bredt seg utover alle livets områder. Vi er i ferd med å kvitte oss med bil pga noe av det samme. Verkstedene kan jo bytte hva som helst, og jeg vet jo ikke hva det er engang! Hvem skal passe på ekspertene? Vi hadde elektrikere i huset her for noen år siden som skulle fikse noen småting – de endte med å bytte det elektriske anlegget i hele huset. Var det virkelig nødvendig?

Mer og mer spesialisering av flere og flere tjenester gjør oss til maktesløse forbrukere. Vi har ikke mulighet i havet til å vurdere hva som er nødvendig og nok. I tillegg overtas tjenestene i større og større grad av private som har en økonomisk fordel av å overselge sine tjenester. (Diverse dippedutter lages også så lite holdbare at de ryker nesten før de blir tatt i bruk…)

Enda mer skummelt blir det når dette sprer seg til samfunnsnivå. I Italia og Hellas har folkevalgte politikere vedtatt at de skal overlate plassen sin til et nytt teknokrati – et ekspertvelde. I motsetning til de folkevalgte står ikke de til ansvar neste valg (og vi får jo håpe det fortsatt blir valg). Politikerne abdiserer til fordel for ekspertene – de tar rådene deres for å være «nøytrale».

Problemet er jo at rådene på langt nær er politisk nøytrale. I EU innføres det nå en nyliberal linje som skal sikres juridisk. Politikerne har abdisert, og en politisk retning blir foretrukket. På samme måte abdiserer vi som enkeltmennesker, og er overlatt til eksperter som først og fremst maksimerer profitt – ikke vår velvære.

Jeg tror dette fører til maktesløshet! At demokratiet vil forvitre, at enkeltmennesker vil søke mot et enklere liv. Selv vil jeg hente meg inn igjen med en skitur i skogen i dag. Kristiansand har snø, overskyet og minus 3 grader. Det verste som kan skje der er stavbrekk, skibrekk og ødelagt binding. Jeg har stort sett ganske nytt utstyr, så sannsynligheten er lav. Beinbrudd og andre ulykker tar heldigvis det offentlige seg av, så der slipper en i alle fall å velge behandling!

Dette var i utgangspunktet en liten sak, men jammen tror jeg den egentlig er ganske stor. Hva tror du?

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Ekspertvelde

  1. Harald Verket sier:

    Veldig bra artikkel Lars. Ekspertveldet møter vi nå flere og flere steder i samfunnet og i tillegg skal mange av dem tjene mest mulig på de rådene de gir oss.
    Fikk meg til å tenke på en annen profesjon som det er mye bråk om i disse dager – fastlegene. Her har departementet lagt fram forslag til en ny forskrift som så vidt jeg kan forstå betyr en bedre hverdag for pasientene (les kundene). Men hva skjer – jo flertallet av fastlegene er rasende og media heier på dem. At forslaget bl.a. innebærer at du skal få time innen 5 dager og at de skal ta tlf. innen 2 minutter er visst helt underordnet i all støyen. At de samme fastlegene har en godtgjøring på 380 kr. pr. pasient pr. år uten at de engang behøver å ha sett en pasient er visst også ganske likegyldig. Hvilken annen ekspertgruppe har en godtgjøring på 500-800.000 kr. pr. år uten at de er forpliktet til noen som helst gjenytelse? For når du kommer til legen så begynner jo et nytt taksameter å gå?
    Men ekspertveldet er nok kommet for å bli er jeg redd for. Men en interessant diskusjon kan jo være diskutere hvordan vi eventuelt kan redusere det.

  2. Tilbaketråkk: Tannlegebesøk | homo ludens

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.