Inspirasjon til å leve enklere

I boka “Prosperity without growth” fant jeg noen tips til enklere liv som jeg har søkt opp på nett. Her er lenkene.

Første tipset er Findhorn Community i Nord-Skotland. Dette er en øko-landsby som bygger på prinsippet om rettferdighet og respekt i forhold til naturen. På nettsiden skriver de om seg selv:

The Findhorn Foundation is a spiritual community, ecovillage and an international centre for holistic learning, helping to unfold a new human consciousness and create a positive and sustainable future.

Det neste tipset er til Plum Village som er et “mindfulness”-fellesskap etablert av den vietnamesiske munken Thich Nhat Hahn som er en velkjent figur i mindfulness-miljøet. De holder til i Dordogne området i Frankrike, og kan ha retreater med 2000 mennesker!

Simplicity Forum er et initiativ fra Nord-Amerika som startet i 2001. I motsetning til de to ovenstående er dette et sekulært nettverk. På websiden skriver de om seg selv:

It brought together 24 leaders from non-profit, academic, commercial, political and literary sectors of the simplicity field who were interested in using simplicity’s diverse advantages to build a movement for social change and launch a field of simplicity studies.

Et enda nyere initiativ er Downshifting Downunder fra 2005. Det sprang ut av en int. konferanse i Sydney, og vil koordinere leve-enklere-bevegelsen i Australia. Websiden ser lite oppdatert ut, og alle linkene går til en tjener som ikke finnes.

Så da er det bare å la seg inspirere! Har du noen lenker å dele også?

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

5 svar til Inspirasjon til å leve enklere

 1. Heidi sier:

  Jeg lærte om Findhorn ifm. et emne om nyreligiøsitet, og jeg må innrømme at det jeg lærte der får meg til å skygge litt unna. (Jeg føler ikke behovet for å kommunisere med grønnsaksånder!)

 2. Lars sier:

  Takk for tilbakemelding Heidi!
  Glemte å skrive at jeg ikke går god for noen av nettsidene ovenfor, men at de blir nevnt som eksempler i boka det henvises til. Jeg leste heller ikke infoen på nettsidene så grundig at jeg fant noe om grønnsaksånder…
  Har du tips til andre steder som lever ut en annen måte å organisere livet på – så er jeg svært interessert!

 3. Heidi sier:

  Det kan godt hende de ikke kommuniserer med grønnsaksånder lenger, men ja …

  Ellers kjenner jeg ikke til noen andre grupper eller småsamfunn av denne typen. Jeg henter det meste av min informasjon fra andre enkeltpersoner/bloggere (jeg har noen tips på lenkesiden min).

 4. Hans Petter sier:

  For mange år siden skrev Vidkunn Hveding, daværende sjef i NVE, en kronikk i Aftenposten om materielle ting som vi anskaffer. Vår våkne tid, skrev han, kan deles i tre. Vi jobber for å få råd til å anskaffe materielle ting, vi vedlikeholder og passer på dem, og vi nyter dem. Jo flere ting vi anskaffer, jo mere må vi jobbe og vedlikeholde, selvfølgelig på bekostning av tiden til å nyte. Den naturlige konklusjonen hans var ikke å anskaffe så mange ting, dvs. å leve enklere. Dette ble skrevet for mange tiår siden, før oljerikdommen kom til oss, og er mere aktuelt i dag enn da det ble skrevet.

  Som Lars vet synes jeg at Øystein Dahle sier mye klokt. Han oppfordrer til et enklere liv både fordi det er nødvendig pga. miljø- og klimaproblematikken, og fordi det er et godt liv. Jeg synes at han er en fin “Lev enkelt forkjemper” i Norge i dag. På ABC startsiden gjorde jeg søk med søkeordene Øystein Dahle enkelt liv. På førstesiden med treff var det tre kjente linker. Først en link til podcasten der han ble intervjuet i Friluftsmagasinet tidligere i januar; et intervju jeg nettopp skrev om i en annen kommentar. Så en link til et referat jeg selv skrev fra et foredrag han holdt for Horten og Omegn Turistforening i 2008. Deretter link til en presentasjon som Lars holdt i Lund kirke i februar 2007, se http://digital-info.no/foredrag/Leve_enklere25.ppt. På slide 47 gir Lars et sitat av Ray Simpson, “Lord, help us to live simple, so that others may simply live”. Her sies det mye med få ord.

  For noen år siden var jeg ofte inne på en Lev enkelt side. Men så synes jeg at den begynte å utvikle seg litt i kommersiell retning; det enkle livet ble business, så jeg droppet ut og har ikke linken lenger. Jeg tror at vi kommer langt med ofte nok å tenke på rådet fra Vidkunn Hveding, å lytte til folk som Øystein Dahle, og å tenke på sitatet fra Ray Simpson. Selv om nye innfallsvinkler sikkert også er fornuftige.

 5. Eivind M. sier:

  Jeg feiret nyttår i Plum Village for noen uker siden, og kan anbefale stedet på det varmeste 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.