Sannhet og illusjon

På fredag hadde journalist Per Anders Todal en flott dobbeltside om politikernes og oljebransjens desinformasjon om at “Norge er den reneste produsenten av olje og gass” i verden.

Todal har funnet frem til rimelig bra med presseklipp både fra det politiske miljø og fra bransjen selv. Men, i miljørapporten til OLF står det at i 2010 var utslippene av CO2 per produsert fat olje 25% høyere enn i Midt-Østen. De siste årene er dette gjentatt som sannhet fra alle i miljøet, og nå er den etablert. Denne pressemeldingen fra OLF er et godt eksempel (fra des 2009 el 2010): Oljenæringen støtter FNs klimamål

I følge Hildegunn Blindheim hos OLF sier de nå at vi er “blant de reinaste i verda”, og hun mener det er “ganske kjent at Midtausten no er bedre enn Noreg i denne statistikken”. Artikkelforfatteren har også hatt kontakt med OLF-direktør Gro Brækken, og hun er ikke like drillet i dette enda. Hun henviser først til CO2 per enhet, men sier så at det handler om en totalitet der CO2 er en av flere kriterier. Til slutt sier hun at tallene stemmer – at vi er 25% dårligere på CO2 i produksjonen enn Midt-Østen – og at OLF selv er interessert i å offentliggjøre dem. Dette er jo for veldig mange svært overraskende, og derfor burde det jo hatt plass på førstesiden til OLF. Men, som interesseorg. for bransjen har jeg stor forståelse for at de prøver å forbigå dette i størst mulig stillhet.

Bellonas Håvard Lundberg er også intervjuet, og han “forventer at petroleumsindustrien og olje- og energiministeren tek inn over seg dei nye tala”.

Det skal bli spennende å se hvor lang tid det vil ta å fjerne denne sannheten fra den offentlige debatten. En sannhet som gjentas og gjentas med så stor styrke vil sitte lenge. Det mest skremmende er at dette fokuset har lite å si i den store sammenhengen. CO2-utslippene ved produksjonen er under 5% av det samlede utslippet fra den produserte enheten. Derfor er det eneste som virkelig monner en REDUKSJON i energiforbruket totat – og det er det ingen som er villige til å snakke om enda… Men, den tid kommer!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Sannhet og illusjon

 1. Hans Petter sier:

  Det er mange måter å definere “ren” på. Vi har vel alle sett videoer fra lekkende oljeledninger i Afrika, med lettkledde barn som leker rundt dem, og skjønt at dette er det motsatte av ren produksjon. I slike scenarioer kommer naturlig nok CO2 utslippene fra produksjonen i bakgrunnen.

  Jeg har alltid tolket utsagnet “Norge er den reneste produsenten av olje og gass” til at den er renere enn annen sammenlignbar oljeproduksjon, der ren både omfatter CO2 utslipp og direkte lokale forurensninger. Og det er bra. Men det er opplagt at oljeproduksjon offshore, kanskje på dypt vann, krever mere innvestert energi per produsert fat olje enn produksjon fra lett tilgjengelige felt på landjorden.

  Innvestert energi omfatter energi brukt i letingen, i fremstillingen av produksjonsutstyret, og i den daglige produksjonen av oljen. Jeg husker ikke om den også omfatter transport til sluttbruker. Det kritiske nøkkeltallet er “Energy Returned On Energy Invested”, forkortet EROEI. Interesserte kan lese mere på http://www.postcarbon.org/report/44377-searching-for-a-miracle , som har en link videre til en pdf file. I pdf filen på side 28 kan ser vi at EROEI for olje produsert i USA har falt fra ca 100 i 1930 til ca 12 i 2005. Tilsvarende tall for olje importert til USA har falt fra ca 32 i 1970 og ca 18 i 2005. Dette skyldes at mye av oljen etterhvert må produseres fra felt som ikke er så lett tilgjengelige som feltene i f.eks. Midtøsten. Kort sagt kan vi si at for 80 år siden ga produksjonen 100 ganger mere energi enn den vi innvesterte, mens den i dag bare gir ca ca 20 ganger mere energi. (20 ganger stemmer med det Lars skriver om at bare 5% av CO2 utslippene kommer fra produksjonen.)

  CO2 utslipp henger nøye sammen med Energy Invested. I Norge holder vi på å elektrifisere produksjonen på sokkelen. Det gir mindre CO2 utslipp fra oljeproduksjonen. Men samtidig får vi mindre strøm å eksportere til Europa; strøm som kunne ha erstattet kullkraft der. Så for Europa samlet er jeg usikker på gevinsten ved å elektrifisere norsk sokkel.

 2. Knegg Knegg sier:

  Takk for at du gjengav disse opplysningene, Lars. Jeg har vært så inderlig lei av dette “best i verden” -argumentet. Jeg tror også at myten oppsto ut fra mangelen på store utslipp, og har blitt omtolket til å gjelde CO2 etter hvert.

  Vi var “best i verden” fordi for tretti år siden var vi de eneste som måtte være så nøye på det for å få ut den olja uten store ulykker. Den tida er slutt, nå er det kanskje på veldig dypt vann og i isen ved Kamtsjatka at oljefolk må være mest skjerpa og dermed slipper ut minst søl.

  Nå får vi bare være kjapt frampå og avsløre “best i verden”-kortet hver gang det dukker opp igjen.

 3. Lars sier:

  Nå er det “hypen” rundt nye oljefunn. VG melder om bonanza i 60 år fremover (oljeeventyret fortsetter). Andre steder står det at funnene IKKE vil hindre fortsatt fallende oljeproduksjon, og OLF hevder på twitter i dag at det ikke er nok til å hindre fallende produksjon etter 2020. Må prøve å finne tall som viser produksjon av olje og gass på norsk sokkel fra 1970 til i dag. OLF ser det jo som et samfunnsoppdrag at oljeproduksjonen ikke skal ned, og skriver:

  “– Skal vi opprettholde produksjonsnivået på norsk sokkel trenger vi økt utvinning, mer leting og åpning av nye områder. Årets funn i Nordsjøen og Barentshavet er alle viktige og sporer til ny innsats. De er imidlertid ikke store nok til å hindre fallende produksjon etter 2020. På veien nordover trenger derfor næringen tilgang til de forventete ressursene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Brækken.”
  http://www.olf.no/no/Nyheter/Optimisme-i-norsk-petroleumsnaring/

  Jeg blir litt svett av sånn, men nå skal jeg først kose meg med dagens padlebilder!
  Takk for kommentarer begge to!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.