Krisa i krisene

Dette er tittelen på Arnfinn Haram sin kommentar i Klassekampen på lørdag (7/1-12). Kommentaren ender på denne måten:

Utan forankring og forpliktande praksis vil den politiske dynamikken døy ut. På høresida må ein ta den same utfordringa: å bryte mammons makt. Ein fornyar ikkje politikken med uhemma økonomisk liberalisme, berre kompensert med meir «lov og orden»-regime når det røyner på.
Det grenselause mennesket. Det er krisa i krisene.

Her tror jeg Haram treffer spikeren skikkelig på hodet, og heller ikke venstresiden slipper unna:

I den grad venstresida har ein visjon for personleg praksis og livsstil i dag, er det dessverre langt på veg den motsette av det som trengst. Visjonen er einsidig informert av nedslitt kulturradikalisme. Individuell frigjering og livsnyting står i fokus, med polemikk mot alt som smakar av forsaking og askese.

Han skriver at det i vår kultiur er helt umulig å formulere et positivt fattigdomsideal. Nøysomhet gjennomføres bare hvis en kan bli rik av det. Haram har oppskriften:

Det gjeld å ikkje oppta større plass i verda enn d treng, å ha plass for andre. Du må lære deg den livsforenklinga som må til for å kunne utvikle større solidaritet og eit samfunn som har andre målestavar enn konstant økonomisk vekst og materielt forbruk.

Slik omtale av både kriser og politikk er sjelden vare. Haram tar debatten over på et annet nivå, og her kan noen og enhver få nye perspektiver. Slike stemmer trengs i norsk offentlighet. Kanskje vi skulle hatt flere klostre i dette landet? Vi andre har jo altfor lite tid til refleksjon og erkjennelse…

Hele teksten ligger i Harams blogg.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.