Åpent møte om “Sammenbruddet”

I går arrangerte Rød Pepper et åpent møte der Pål Steigan fortalte om sin bok Sammenbruddet, og vi fikk en spennende samtale i salen etterpå. Jeg holdt en kort innledning før Steigan slapp til, og den finner du her.

Takk for Rød Pepper!
En gave til byen! Noen blir kanskje skremt av at Rødt er arrangør, men det er det ingen grunn til! Gode initiativer skal vi ta godt i mot!

Pål Steigan kom i fjor med en bok med den oppløftende tittelen «Sammenbruddet». Jeg hørte han rett etter lansering på Protestfestivalen, og dere kan både glede og grue dere til kveldens foredrag.

Krisene står nemlig i kø – media er gode til å formidle det. De siste månedene har vi hatt smørkrise og en del skriving om at det ikke er nok pinnekjøtt!

Men hva med de alvorlige krisene? De ser Steigan på – hele 7 stykker! Han ser også på sammenhengene mellom dem. Det står det lite om i media. På den ene siden er det veksten som skal redde oss ut av finanskrisa, men så er det helt motsatt når det gjelder miljøkrisa… Vi vil gjerne bombe frem demokrati i Libya og Afghanistan, men er tause når EU og finanskrefter avsetter demokratiet i Italia og Hellas…

På en enkel måte formidler Steigan at det er en sammenheng – at vi kan utgjøre en forskjell! Det gir håp, selv om det ser ganske dystert ut.

Er vi ikke i ferd med å sette oss i en eksistensiell situasjon som griper over politikken? I dag leste jeg pamfletten «Bli sint!» av Stéphane Hessel. Han er inne på noe av det samme:

«Den produksjonstenkningen som fremmes av Vesten har trukket hele verden ut i en krise som vi bare kan komme ut av ved et radikalt brudd med det stadig mer desperate kappløpet mot et «mer og mer» både på det økonomiske området og innen naturvitenskap og teknikk. Det er på høy tid at opptattheten av etikk, rettferdighet og bærekraftig likevekt får dominere. Vi trues nemlig av de alvorligste farer, som kan gjøre slutt på menneskenes eventyr på en klode menneskene kan komme til å gjøre ubeboelig for seg selv.»

Det er med andre ord på tide med en alvorlig vurdering av tingenes tilstand. Som lidenskapelig padler og padlosof ville jeg si det på denne måten:

«Vi må komme oss ut av regnearkene, og inn i naturen! Uten den er vi ikke mye verdt!»

Gi oss fakta, gi oss håp og gjerne også noen løsningsforslag – ordet er ditt Pål!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.