Irans framtid

Må bare innrømme at jeg er litt bekymret for Iran om dagen… I media står det jo mest om agresjon og atomvåpenteknologi. Hvis jeg ikke husker helt feil var dette en viktig del av begrunnelsen for å gå inn i Irak også. Her er en annen grunn som deet ikke skrives for mye om:

De samlede oljereservene i Iran og Irak er større enn de i Saudi-Arabia. Nå er det vel også et åpent spørsmål om reservene i SA er reelle (det gjelder vel forsåvidt Iran/Irak også), men vi snakker uansett om svært viktige oljeleverandører her. Oljeproduksjonen i Irak er nå under vestlig kontroll, etter Irak-krigen. Dette gjelder ikke for Iran, og det er nok bekymringsfullt på en del bakrom. Derfor er et ikke så veldig usannsynlig at Iran også settes under “vestlig adm” om ikke lenge. Om det er på grunn av fare for atomvåpen eller at de skal angripe Israel skal være usagt – men en annen viktig faktor er altså oljerikdommen til dette landet. USA har nå satt i gang en boikottaksjon, og firmaer skal ikke både kunne handle med Iran og USA. Frankrike vil ha EU med på det samme, men naturlig nok er ikke det så lett. Flere av PIGS-landene får viktig olje fra Iran. Tror jeg leste at Hellas får 40% av sin olje fra Iran, og at de har problemer med å få lov til å kjøpe andre steder – de har jo visse økonomiske problemer.

Også som oljeprodusent er Iran viktig. Her er en liste over oljeproduserende land i verden hos Wikipedia. Iran produserer nesten dobbelt så mye olje som Norge, og er nr 4 i verden. Irak er nr 12 – på plassen før Norge.

USA har nå begynt med sanksjoner mot Iran, men Kina er skeptisk. Kanskje ikke så rart – Kina importerer ca 20% av oljeproduksjonen til Iran, og er den største importøren. Landene sør i Europa importerer som sagt også en del. Hvis situasjonen tilspisser seg, så er det jo slettes ikke usannsynlig at oljeprisen begynner å stige. Noen steder er den tippet helt opp i 200$ fatet. Det vil jo ikke akkurat være med på å få fart på økonomiene i Europa og USA, og vil forsterke den resesjonen vi er på vei inn i. Norge vil spa inn penger i enda større grad enn i dag, så for oss er det jo ikke nøye…

Hvis det kommer til krig, så vil USA og Kina “møtes” på hver side av Iran. Nå har jo USA en helt annen historikk for erobring enn Kina, men Kina har en litt annen måte å gjøre det på. Det er jo ingen hemmelighet at Kina er sterkt inne i mange land – fx i Afrika. Da tenker jeg økonomisk, ikke militært.

I det hele tatt er det spennende tider – nesten for spennende….

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Irans framtid

 1. Einar sier:

  Apropos SA:
  Interessant om det stadig voksende oljeforbruket i Saudi-Arabia http://blogs.wsj.com/source/2012/01/04/saudi-oil-dilemma-should-worry-consumers/

 2. Lars sier:

  Tusen takk for link Einar!
  Mener også å ha lest et sted at SA ikke klarte å dekke inn når Libyas produksjon ble kraftig redusert.
  SA sine reservetall har jo vært konstante (se graf) i snart 35 år. Riktignok får man bedre og bedre teknologi, men det spekuleres ganske kraftig på om SA sin peakoil er passert. Boka “Twilight in the desert” er en kraftig vekker i så henseende….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.