Europa i en brytningstid

2011 har vært året da det europeiske samarbeidet har knirket i sammenføyningene, og der demokratiet har måttet gi tapt på markedets alter. I «Fripenn» i Fædrelandsvennen på nyttårsaften tar Sven Egil Omdal dette på kornet når han skriver:

De menneskene som skapte finanskrisen har skremt oss så ettertrykkelig med hvilke konsekvenser den vil få hvis vi ikke gir dem makten i tillegg til pengene, at vi uten protester føres inn i postdemokratiet.

Kommentaren til Omdal tar utgangspunkt i kommentaren «Finansmarkedene som overhus» av Rögnvaldur Hannesson som sto i E24 i begynnelsen av desember. Her sier professoren fra Norges Handelshøyskole blant annet:

Finansmarkedene felt to regjeringer i Europa i løpet av kort tid, men det er ikke nødvendigvis noe å beklage at markedet overstyrer demokratiske prosesser.

Det sier vel egentlig det meste om hva som skjer når kronasje blir alfa og omega.

Ellers biter jeg meg merke i at også Omdal er innom Goldman Sachs, og skriver om «teknokrater oppdratt i den rette lære hos Goldman Sachs». Det er jo ikke slik at økonomi kan bedrives helt uavhengig av politikk og verdier… Demokratiet forfaller i Europa, og det støttes også av The Economist sin demokratiindeks som Omdal henviser til.

Klassekampen har også en del om Europa i nyttårsutgaven, og førstesiden preges av overskriften «Spår euroflukt» og et bilde av professor Erik Reinert. Inne i avisen gir han et klart valg for Europa. Enten skrote euroen slik at devaluering blir mulig, eller åpne opp for gedigne folkevandringer innad i Europa. Reinert henviser til at 20% av Latvias befolkning allerede har forlatt landet, og spør retorisk hva som vil skje hvis det samme skjer med Spania, Italia og Hellas…

I følge Reinert er det ikke lenger spørsmål om det smeller, men hvordan det smeller…

2012 blir et spennende år. Hva tror du kommer til å skje i Europa i året som kommer?

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Europa i en brytningstid

  1. Jan c sier:

    Jeg vet ikke hva som kommer til å skje med Europa. Men jeg tror de fleste er hjelpeløst avhengige av pengeflytterne, spekulantene og handels»næringen», og kommer til å danse etter deres udemokratiske pipe så lenge denne avhengigheten består. Eneste veien ut av denne avhengigheten, er å lære seg å leve for og av praktisk virksomhet som ikke utføres som lønnsarbeid.

  2. Lars sier:

    Det er jo ingen som kan spå med garantier om framtida Jan, men at det kommer til å skje en del ting fremover er ganske opplagt. Det du skriver om å lære og leve av praktisk virksomhet kommer nok til å skje ganske naturlig ettersom noen millioner mister jobbene sine…

    Ellers kan jeg anbefale Rød Pepper hos naboen på torsdag kl 19 Hos Naboen. Der kommer Pål Steigan for å innlede om boka «Sammenbruddet».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.