Karbonsyklusen

I bloggen til Hans Petter Jacobsen kan du lese interessante innlegg om klima. Han er også ivrig kommentator her på homoludens.no, og innehar MYE kunnskap. I artikkelen om “Karbonsyklusen” har han et svært godt bilde:

Jeg tenker ofte på karbonmengden i biosfæren som vannet i et badekar. Fotosyntese, respirasjon og forbrenning tilsvarer kraftig omrøring i badekaret. Vulkanenes utslipp tilsvarer en kran som drypper, og karbonavsettingene på sjøbunnen tilsvarer litt lekasje i proppen. Når det er balanse mellom drypp fra kranen og lekasjen i proppen, er mengden vann i badekaret konstant. Utslippene fra brenning av fossilt brennstoff tilsvarer å la det renne vann fra en ny kran uten å øke lekasjen i proppen. Da stiger nivået i badekaret. Det hjelper ingen ting at omrøringen er mye kraftigere enn renningen fra den nye kranen.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Karbonsyklusen

 1. Lars sier:

  Litt senere fant jeg denne videoen fra Statoil ASA, og den viser et veldig annerledes perspektiv (eller mangel på sådan) sett i forhold til teksten i dette innlegget. Videoen finner du her:
  http://youtu.be/BuxFvzHOxhg

 2. Hans Petter sier:

  Jeg er enig med Lars i at Statoilvideoen om olje- og gassutvinning vha. installasjoner på havbunnen ikke forteller hele historien. Men vi må huske at Statoil er et oljeselskap, og at deres oppgave er å utvinne olje og gass økonomiskt og sikkert. Vi må huske at de bærer den hatten, og vi må vurdere dem ut fra det; som en aktør blant oljeselskapene. I mine øyne oppstår problemene når det er sprik mellom synlig hatt og reelle intensjoner. Jeg så ikke slikt sprik i videoen. Den forklarer fornuften i å gjøre ting på havbunnen i stedet for å installere store platformer i værutsatte havområder. Men jeg reagerte ganske sterkt på et par ting i videoen.

  Jo Røslien er en meget god formidler. Jeg satt spikret foran TV-skjermen når programmet hans “Siffer” ble sendt, og jeg noterte ned flere av gullkornene hans. Han har neppe stilt opp gratis for Statoil. Å få han som formidler, og å lage en så god video, viser hvor pengene og ressursene ligger i klima- og miljøkampen, og det liker jeg dårlig.

  Avslutningsvis sier damen fra Statoil med stor entusiasme at teknologien kan brukes til å produsere olje og gass under isen. Her burde Røslien minnet henne om risikoen for ulykker, og spurt henne om hvordan en lekasje eller utblåsing under isen skal håndteres. Det er vanskelig nok å få slikt under kontrol når det er fri tilgang på overflaten for bl.a. å bore avlastningshull. Røslien burde minnet Statoil om ett av gullkornene fra hans eget “Siffer”. Det umulige skjer aldri. Men det er umulig at det usansynlige ikke skjer når du holder på lenge nok.

 3. Lars sier:

  Takk for korreksjoner Hans Petter. Jeg er jo fullstendig klar over at Statoil er et olje- og gasselskap, men blir ofte litt vel fortvilet over mangel på samfunnsansvar. Du skriver jo også selv om hva slags penger og ressurser de har. Innklagingen til Forbrukerombudet dras bare ut i tid til reklamekampanjen er over… De gjør stort sett hva de vil. Synes det er merkelig at ikke flere har lagt merke til Galtung som sier at “Før hadde Norge et statsoljeslskap, nå har Statoil en stat.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.