Maximillian Kolbe

I dag tidlig begikk jeg en bokanmeldelse til Korsvei sitt blad. Den handler om helgenen Maximillian Kolbe, og har du ikke hørt om han bør du ta en titt!

Maximillian Kolbe

Auschwitz. Brakke 14 en kveld i juli 1941. En fange mangler. De resterende fangene blir sendt i seng uten kveldsmat. Få sover. De vet at hvis fangen ikke dukker opp må ti stykker dø. Slik er regelen i Auschwitz. Om morgenen har fangevoktere og sporhunder fremdeles ikke funnet den rømte fangen. Dermed skal ti stykker i samme brakke bøte med livet.

Stillheten var trykkende da kommandant Fritsch kom for å plukke ut de som skulle dø. Fangene sto oppstilt mot brakken, og han pekte ut en etter en. Ofrene steg skjelvende frem, men ingen sa noe. Plutselig blir stillheten brutt av en av de som blir valgt ut. Han roper høyt: «Å, min kone, mine barn…»

Da trer Maximillian Kolbe frem og sier: «Jeg vil ta hans plass.» Kommandanten må ha blitt litt overrasket, og spør: «Hva er du?». Kolbe svarer: «Katolsk prest», og får til svar: «Aksepteres».

Fange nr 5659 Franciszek Gajowniczek slapp derfor unna døden, og overlevde faktisk oppholdet i Auschwitz. De 10 andre blir ført til dødsbunkeren i brakke 11. Kolbe ofret seg som prest. Ikke for å redde den tiende, men for å hjelpe de 9 andre med å dø. Han tar hånd om fangene – synger og ber for dem. Selv om de ventet på den uunngåelige slutten. Et øyenvitne forteller om de varme bønnene og hengivenheten til Den hellige Jomfru som spredte seg i hele dødskjelleren, og at de til tider følte de var i en kirke. Likevel døde de en etter en, og etter den andre uken var de bare fire igjen. Deriblant Maximillian Kolbe. Ledelsen i Auschwitz synes det tar for lang tid, og de får derfor en sprøyte med gift i venstre arm. Pater Kolbe strakte fram en arm for bøddelen med en bønn på sine lepper.

Dette er gjerningen som Maximillian Kolbe er kjent for, og som blant annet Korsveiveteran Tore Thomassen forteller om ved anledning. Et utrolig offer, eller som det står i Joh 15,13: «Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for sine venner.»

Historien har gjort sterkt inntrykk på meg. På en reise til Trondheim fant jeg boken «Maximillian Kolbe – martyren fra Auschwitz» av Ingrid Ydén-Sandgren. Boken er en biografi om en helgen fra vår tid.

I boken får vi et innblikk i livet til Kolbe. Fra barndommen og inn i fransiskanerordenen i Polen. Videre til utdanning i Roma og misjonering i Nagasaki. Om dårlig helse på grunn av tuberkolose, men likevel en utrolig arbeidsinnsats for å spre Guds ord gjennom tidsskrifter og aviser. En antoppslukende kjærlighet til den hellige Jomfruen. Kolbe har martyriet klart for seg gjennom hele livet, og var også ganske tidlig klar over at andre verdenskrig var på vei. Likevel arbeidet han utrettelig fordi at «når Den uplettede er blitt dronning i hvert hjerte som banker under solen, da har paradiset kommet til jorden».

Valgspråket hans var «Leve, arbeide, elske, lide for Guds og Den uplettedes ære». Både lidelsen og kultusen rundt Maria kan virke fremmed for oss. Likevel er det sterkt å få et innblikk i hvordan Kolbe må ha tenkt, og om lidelsen sier han blant annet:

«Ytre eller indre lidelse tjener kun til vår fullkommengjørelse. Er vi ikke rede til å utstå alle lidelser for Den uplettede? Sett at de dreper oss? De blir fribilletten til himmelen! Vi bør takke våre mordere og vise vår takknemlighet ved å be for deres omvendelse. Kort sagt: Vi er uovervinnelige.»

Maximillian Kolbe ble saligkåret 17. oktober 1971 av pave Paul VI, og kanonisert av pave Johannes Paul II den 10. oktober 1982. Kolbe ble 50 år (1891-1941), og er nå skytshelgen for fengselsinnsatte, journalister og amatørradio.

Boken til Sandgren er ingen kritisk biografi, men er full av interessante fakta om livet til en helt spesiell person. Kolbes ydmykhet, utrettelige arbeid og til slutt store personlige offer vil alltid bli husket.

Lars Verket

Mer informasjon på nett:
http://www.kolbe.pl/english/

Referanse til boken:
Ydén-Sandgren, Ingrid (1999) Maximillian Kolbe – martyren fra Aushwitz
Maximillian Kolbe Utgivelser

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Religion. Bokmerk permalenken.

3 svar til Maximillian Kolbe

 1. Hei.

  Historien gjorde stort inntrykk på meg første gang jeg hørte den. Og det gjør den fortsatt!
  Det ble veldig spesielt å se cella han satt i Auschwitz når jeg var på tur der med ungdomskoleklassen min sønn gikk i.
  Tror faktisk at Franciszek Gajowniczek og familien var tilstede på Petersplassen når paven saligkåret/kanoniserte Kolbe.

 2. Lars sier:

  Det kan nok stemme. Har skjønt det slik at FG med familie har gjort mye for å spre historien om Kolbe, og at de føler stor takknmelighet overfor hva han gjorde.

 3. Lars sier:

  Tirsdag 6. desember skriver Bente Aasjord «Homop Politicus» i Klassekampen. Der skriver hun om en annen som også har fått en Maria-åpenbaring: Hitler.
  (Hentet fra Laviks omtale av Scharffenbergs beskrivelse av Hitler)

  «Storhetsforestillingen om seg selv som Guds utvalgte. Denne hadde sin rot i en opplevelse i november 1918, da Hitler gassforgiftet lå på et lasarett i Flandern og var fortvilet over Tysklands nederlag. Da fikk han en åpenbaring hvor jomfru Maria stod forhan ham og sa han skulle bli tysklands frelser. Denne messianske selvoppfatning ble styrket gjennom hele hans karriere ved en massiv førerkultus.»

  Både Kolbe og Hitler hadde altså Maria-åpenbaringer, men levde de ut på totalt forskjellige måter…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.