Bore om klima

I dagens Klassekampen skriver tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Thor Bjarne Bore, om klimaet. Tittelen er «Ta paragraf 110b på alvor«. Med dette henviser han til grunnloven, og i 110b står det:

Enhver har Ret til et milieu som sikrer Sundhed og til en Natur hvis Productionsævne og Mangfold bevares. Naturens Ressourcer skulle disponeres ud fra en langsiktig og alsidig Betragtning, der ivaretager denne Ret også for Efterslægten.

Han skriver at vi kanskje skulle ta realitetene av dette pa alvor, men konkretiserer det ikke ut over dette. Jeg må bare innrømme at jeg tenker på Statoil når han henviser til grunnloven. Har Storting og Regjering begått et lovbrudd mot grunnloven når de nå setter framtiden på spill for å hente inn kortsiktig profitt? Svaret på dette er nok avhengig av hvem du spør, men litt refleksjon rundt dette kunne vært på sin plass. Den norske stat eier 2/3-deler av Statoil, men har innrettet seg på en slik måte at de ikke har råderett over selskapet. Dette er en frivillig abdisering fra ansvar som ikke er et demokrati verdig.

Bore avslutter med en setning som helt klart henspeiler til Statoils reklamekampanje i disse dager:

Det hjelper ikke å ha lovet oldebarna penger til gummistøvler når dekket oversvømmes.

Han har også med et sitat fra Albert Schweitzer som også fortjener å bli gjengitt:

Menneskene har mistet evnen til å forutse og til å hindre at det uforutsette skjer. De vil ende med å ødelegge jorden. Mennesket er en del av naturen, og vår krig mot naturen vil uvergerlig være en krig mot oss selv.

Skulle vi kanskje belyst dette litt når Durban er over? Kanskje blir det en suksess der, men verken Jens eller Ola ser jo ut til å ha de helt store forhåpningene…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

1 svar til Bore om klima

  1. Tilbaketråkk: Grunnloven 200 år! | homo ludens

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.