Ordskifte om klima

I Dag og Tid fortsetter klimasakene, og på fredag var det flere sterke leserinnlegg. Trygve Refsdal skriver blant annet:

Eg synest at me har brukt for mykje tid på grønvasking og på luftige visjonar. Tida er inne for handling. Fokus må vera på det enorme overforbruket vårt av energi. Det må leggjast meir skatt på energibruk og mindre på arbeidskraft. Utvinningstakten av fossil energi og nedbygging av norsk natur må bremsast dramatisk.

Refsdal som er forstkandidat er en gjenganger i leserbrevspalten, og er spesielt opptatt av skogens rolle i klimaspørsmålet. En annen gjenganger er prof. emiritus i meteorologi Sigbjørn Grønås. Han er også svært kunnskapsrik (etter mine definisjoner av dette), og jeg siterer siste halvdelen av hans innlegg:

I den årlege rapporten konkluderer IEA – som framleis held seg til togradersmålet – at verda truleg går inn i irreversible klimaendringar innan fem år. Alt tyder på at det blir bygd så mange kraftverk, så mykje industri og så mange køyretøy baserte på fossilt drivstoff dei neste fem åra, at det vert umogeleg å halda den globale oppvarminga innanfor akseptable grenser. Siste sjanse for å nedkjempa farlege klimaendringar vil bli borte for alltid, kjem IEA fram til.
Hansen (James fra NASA, min anm.) meiner at klimaendringane enno kan stabiliserast for å berga jorda for etterkommarane våre og for alt liv. Oppgåva er enorm og utgjer den største moralske utfordringa i verda, viktigare, merir krevjande og omfattande enn det var å oppheva slaveriet på 1800-talet og nedkjempa nazismen i førre hundreåret.
Media i Noreg ignorerte artikkelen til Hansen og medforskarar. Truleg skjer det same med rapporten til IEA. Likesæla andsynes den globale oppvarminga og overveldande. Regjeringa velsignar Statoils prosjekt i Nord-Amerika og kjem truleg ikkje med konkrete planar for klimakutt i Noreg før fram mot neste stortingsval. Ho trur det held med å skaffa seg avlat i u-land for glassperler. Eg merkjer meg eit ordskifte i Dag og Tid om norske haldningar til nazismen i 1930-åra. Når skal bladet for alvor varsla om korleis vi med forbruket vårt øydelgg jorda?

I innledningen skriver han:

… Klimavitskapen finn at for å oppnå togradersmålet må omtrent 70% av konvensjonelle kjelder bli verande att i jorda, og ukonvensjonelle kjelder kan ikkje rærast. Som om ikkje dette er nok, den verdsleiande klimaforskaren James Hnasen finn at togradersmålet er ei oppskrift på katastrofe.

En kan jo bli maktesløs av halvparten, men nå er det en del tiltak på beddingen sånn rent individuelt i alle fall, så får Jens og Ola fortsette å “ralle rundt i oljetåka”… Jeg håper de vil få sin straff ved stortingsvalget i 2013…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.