Lavkarbo

I dag har Vårt Land en sak med tittelen “Lavkarbo er usolidarisk“. Det er Arild Hermstad i Framtiden i våre hender som uttaler dette, og han utdyper:

Dette er et egokjør som bare nordmenn kan holde på med. Det er ikke plass nok på planeten til at alle kan ha et sånt kosthold, og de som promoterer dette mangler både solidarisk tankegang og miljøperspektiv, sier han.

Et ektepar som driver lavkarbobutikk og skriver bøker om emnet har naturligvis gode dager, og har følgende kommentar:

Vi kan ikke legge opp kostholdet etter hva vi tror er best for resten av verden.

I artikkelen er det også en sak om at kjøtt blir billigere og billigere i Norge, og at vi mest har grasareal – og der er det bare kjøttproduksjon (beite) som er aktuelt. Husdyrnæringen står i følge FN for 18% av verdens klimautslipp. Det årlige kjøttforbruket bør ikke være på mer enn 25-30 kg i året per person hvis vi skal ha et bærekraftig nivå. Nordmenn spiser i dag 50 kg kjøtt i året, og det er en dobling på 50 år.

Selv om Norge er bortimot selvforsynt med kjøtt, så betyr dette at vi bruker 85% av jordbruksarealet til å dyrek dyrefór. Dessuten importerer vi 40% av kraftforet. Produksjonen av ett kilo oksekjøtt medfører 75 ganger så store klimautslipp som dyrking av ett kilo poteter.

Tallene VL bruker er fra FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO).

VL skrev om mat på lørdag også – da om en som var friganer. Både denne artikkelen og Hermstads uttalelser er tema i dagens leder (ikke lagt på nett enda). I Norge kastes det 300.000 tonn spiselig mat hvert år. Det kunne hindret underernæring hos 5 mill mennesker. I verdens rike land kastes 30-40% av alle ferskvarer, og det ville være nok til å brødfø verdens sultne 6 ganger skriver VL. Så da er det vel bare å begynne?

Jeg mener å huske at det nå er flere overvektige enn underernærte globalt sett, og da må en jo begynne å lure… Det er noen strukturer og forskjeller på denne planeten som er helt syke…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

7 svar til Lavkarbo

 1. Harald Verket sier:

  Viktig argument i debatten Lars. Har tenkt det samme selv om at lavkarbo må være enormt ressurssløsende. Ellers er det jo skremmende hvor mye mat som blir kastet i Norge – sier vel mye om at det norske folk totalt sett har fått mer enn NOK!!!!

 2. Heidi sier:

  Hvor fant du kommentaren fra lavkarboekteparet?

 3. Lars sier:

  Den står i dagens papiravis – i en undersak til den som er lagt ut på nett.

 4. Hans Eirik Aarek sier:

  Bra Lars! Noen må se der andre er blinde!

 5. Lars sier:

  Takk Hans Eirik – selv om jeg stort sett bare refererer det VL skriver i dag…

 6. Lars sier:

  Tusen takk for link Tommy. Her var det mye til ettertanke!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.