Penger penger penger

I dagens Klassekampen har Hallvard Bakke en kronikk under overskriften «Kasinokapitalismen«. Her har han noen tall som forklarer mye av det som skjer i verden i dag:

I 1990 utgjorde verdens bruttoproduksjon 22.000 mrd dollar. Omfanget av såkalte syntetiske finansprodukter var 2.000 mrd. I 2010 (altså 20 år senere) var verdens bruttoprodukt vokst til 62.000 mrd, mens omfanget av finanspordukter var steget til 600.000 mrd dollar. Realøkonomien var blitt tredoblet, og den kunstige finansøkonomien trehundredoblet til ti ganger størrelsen på realøkonomien.

Bakke oppgir ikke noen kilde her, men jeg regner med at tallene kommer fra rimelig offisiell statistikk.

Han skriver også om at USA i 1931 fikk Glass-Seagall, loven. Den krevde et skille mellom vanlige forretningsbanker og investeringsbanker. Loven ble opphevet under president Clinton. Thatcher og Chicagoskolen har også vært pådrivere for minst mulig reguleringer som kan hindre vekst.

Markedets velsignelse er opplest og vedtatt, og som effektiv allokator på bakgrunn av pris finnes ikke noe lignende. Men, og det er et stort men, prisen er ofte feil – og markedet har ingen ting med rettferdighet å gjøre. Økonomisk vekst skaper større kake, men relativt sett er det færre og færre som får mer og mer…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.