Interessant analyse om SV

I dagens Klassekampen er det en analyse av tidligere førsteamanuensis ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Per Bjørn Foros. Han har laget et nytt kart over det politiske bildet i Norge:

Han mener som det fremgår av illustrasjonen og overskriften at SV bør velge strategi 3: både grønnere og rødere. Han setter også navn på de to andre strategiene, der alt. 1 utgjør «Lysbakken-alternativet» og alt. 2 er «Solheim-alternativet».

Aksen med Rød – Blå er jo godt innarbeidet, men det er første gangen jeg har sett aksen Grønn – Grå. I alle fall som jeg husker. Foros definerer den grønne-grå aksen på denne måten:

… Grønt er her forstått som vern av miljøet, forsiktighet i ressursforvaltning, teknologisk tilbakeholdenhet og en viss modernitetskritikk, kort sagt: besinnelse som grunninstinkt. Det grønne er altså ikke koblet til primærnæring og distriktsinteresser, slik begrepet av og til blir brukt. Snarere refererer det i denne aksen til bekymring for naturgrunnlaget økonomien hviler på.
Motsetningen til det grønne utgjøres av det grå, som her forbindes med appetitt på økonomisk vekst og aksept av dens konsekvenser, med en retorikk knyttet til verdiskapning og materielle goder, fornyelse og omstilling. Stikkordet er ekspansjon. Den grå-grønne aksen refererer altså til ulike oppfatninger av bærekraft, …

Jeg synes både illustrasjon og analyse er interessant, og regner med at de har noe å diskutere under lunsjen hos SV i dag. Kronikken gir også grunnlag for noen spørsmål til ettertanke (og evt. revurdering av plassering av partier i illustrasjonen):

  • At kun MDG er det partiet som tar vekstkritikken på alvor kan jeg være enig i, men at bare tre partier er under streken? Altså grønne? Jeg tror kanskje både Rødt og Venstre vil ha kommentarer til dette.
  • En annen interessant ting er jo at både H og Frp er ganske schizofrene. Frp burde hatt en del av partiet mellom Ap og Rødt, mens H nok kunne hatt en del av partiet under streken også. Dette berører Foros såvidt i kronikken.
  • Verdt å merke seg er også hvilke partier som er mest gråe. Frp er ganske selvsagt her, men at Ap ligger like langt mot grått er nok litt overraskende for mange (selv om jeg er langt på vei enig med Foros her).
  • Av plasseringen er det også kanskje mer sannsynlig at et rød-grønt regjeringsalternativ i 2013 vil bestå av Ap, Sp og KrF – og at SV bryter ut. Sannsynligheten er vel kanskje ganske stor for at de bryter ut før valget også…

Takk for Foros for litt interessant tankerangling på morgenen!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.