Axel Jensen – Ikaros

Jensen er jeg ikke lest noe av før, men jeg har jo hørt navnet. Under Protestfestivalen møtte jeg Torgrim Eggen som for tiden skriver biografi om mannen, og i boka om Pushwagner var også Jensen nevnt som en av dem P tilbrakte mye tid sammen med på 60-70-tallet. Her et et lite utdrag fra boka “Ikaros”.

Boka handler om en mann som reiser gjennom Sahara. Jensen skrev boka da han var 25 år, og jeg har på følelsen av at boka er ganske selvbiografisk.

Jensen er til tider frisk i språket, og her er et par avsnitt fra s 101ff:

… Fy faen så flott man er når man står slik og skummer om kjeften og refser sin samtid. Saken er den at vi sitter i glasshus alle sammen. Kreft. Strålekreft var det. Planetkreft. Menneskeheten svulmer opp til en gigantisk kreftsvulst. Veinettene og jernbanelinjene og skipene og flyene sprer det hele utover likesom kreftstråler. Og under de store byllene, under asfalt og brolegning bukter kloakkrørene seg som enorme leirgrå tarmer. Det flyter brukte kordonger og urin og menstruasjonsbind og avfall og ekskrementer og aborterte fostre. Der nede bor rottene og bakteriene. Og i øverste etasje i sine skyskrapere sitter de mektige menn og kalkulerer omkostninger og fortjenester ved en ny verdenskrig. Som vi har skapt oss en kunstig forhornet snyltertilværelse i universet! Som vi blir rike og kvapsete og selvgode på planetens bekostning!

Til å være skrevet av en 25-åring på 50-tallet fremstår dette som ganske så modent og fremadrettet samfunnskritikk.

Jensen Axel (1957) Ikaros. Capplens utvalgte 2004

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.