Sammenbruddet

Dette er tittelen på siste boka til Pål Steigan. Han har det vært ganske stille fra de siste årene, selv om han gå ut en bok i 1993 også. Jeg var for ung til å få med meg hans mest aktive periode, men han er fremdeles en mann av meninger! Nå er det barnebarnet hans som er beveggrunn for å gi ut bok – og alle krisene vi står overfor i tiden som kommer. Steigan skriver lett og ledig, men kraftig nok til å ryste enhver:

Dette økologiske overforbruket lar seg ikke forsvare moralsk eller filosofisk uten at man går over i fullstendig rasistiske og antihumane tenkemåter. FNs menneskerettserklæring åpner med å anerkjenne «like og umistelige rettigheter for alle medlemmer av menneskeslekten». Når de rike landa forsyner seg så grovt av fatet, krenker de rettighetene til flertallet på jorda, for ikke å snakke om at dette overforbruket i høyeste grad krenker og går på bekostning av kommende generasjoner. Kapitalismen har vist seg å fungere bare ved å stjele fra framtidige generasjoner og utplyndre så mange som mulig av de nålevende. (s. 119)

Boka starter med klimakrisen, så er det Kina som ryster verden, deretter de sju store krisene. Etter det spør Steigan om kapitalismen kan overleve det 21. århundre. Her er han ganske klar på at den ikke kan det – og der tror jeg han har rett. Siste kapittel heter «Kommunisme 5.0», og det synes jeg er ganske rotete. Steigan skal ha ros for å prøve seg på noen løsninger, men jeg tror han ville tjent på å kalle dette den 3. vei eller noe. Kommunisme og kapitalisme har hatt sin tid. Nå må det andre kluter til… Riktignok er det kommunisme ver 4.0 som vi omtaler som motvekten til kapitalismen, men det er vanskelig å se at neste versjon skal være noe helt annerledes…

Boka avsluttes med:

Det er på tide å ta makta fra den ene prosenten som virkeelig tjener på elendigheten. Det er på tide at jordas fordømte kommer til heder og verdighet, så verden kan komme på stell.

Ta Norge. Her er hele befolkningen en del av en prosenten til Steigan. Alle partiene på Stortinget er fortsatt gira på økonomisk vekst og full pupp i olja. Vi lever i et demokrati, og jeg har vanskelig for å se hvordan en kan snu dette med demokratiske virkemidler. Her er Steigan ganske vag, og antagelig med god grunn.

Nå er jeg kanskje litt polemisk og negativ, og det er ikke meningen. De første kapitlene i boka var nemlig særdeles lesverdige! Steigan har spadd opp masse statistikk, og har et godt fotnoteverk. Her er også kildene ganske solide, så boka er på ingen måte demagogisk når det gjelder data. Tror få kan ta han på det! Statistikken er lett presentert, og lett å sette seg inn i:

… Produksjonen av ti datamaskiner krever mer olje enn produksjonen av én bil.
… I 2007 viste en undersøkelse at bruken av Internett tar 9,4 prosent av USAs totale energiforbruk, og 5,3 prosent av verdens energiforbruk.
… Sytten prosent av verdens oljeforbruk går i dag til matproduksjon.
… 85 prosent av dagens energibruk er basert påp karbon i en eller annenf orm, det vil si fossil energi. Og olja står for 95 prosent av energien i all transport. Verdenshandel betyr olje.

Derfor anbefaler jeg boka på det varmeste. At jeg synes den er tynn på løsningsfronten skal ikke få overskygge at den er god på å beskrive nåsituasjonen og hva som vil skje ved status quo! Jeg håper den får et bredt nedslagsfelt – det fortjener den!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

5 svar til Sammenbruddet

 1. Knegg knegg sier:

  Dette virker som en lesverdig bok. Etterhvert har jeg lest et par faglig tynne bøker i doom & gloom-sjangeren, og ikke minst kryr jo youtube. Jeg er opptatt av at påstander skal være troverdige. Om ikke derfor må en forfatter som viser til kilder også ha kompetanse til å vurdere innholdet i kildene.

  Når man regner ut at 9.4 prosent av USAs energibruk går til internett må man nødvendigvis bygge på en hel del forutsetninger. Kanskje de er veldig fornuftige, hva vet jeg, men nå for tida henger alt sammen med alt.

  Jeg har sett lignende påstander før, men kan ikke huske hva de viste til. Kanskje kilden er tilgjengelig på nett? Det hadde vært morsomt å se hva dette bygger på.

 2. Tilbaketråkk: Herlig kveldstur | homo ludens

 3. Knegg Knegg sier:

  I kveld presenterte Pål boka og budskapet «Hos Naboen». En hyggelig kveld med stappfull kjeller.
  Nå satt ikke jeg med notatblokka framme (som minst tre andre gjorde!) så jeg skal ikke prøve å være helt konkret. Men jeg kom i tvil om flere opplysninger som ble lagt fram var riktige. Kanskje alt rent faktisk var uomtvistelig. Men i en kontekst av ekstrem svartmaling – for eksempel av tilstanden i USA – blir jeg forsiktig med å la meg overbevises av overraksende & interessante fakta.

  Nå trenger ikke jeg personlig noe videre overbevisning om de store linjene – jeg er i bunn og grunn enig med Steigan og de fleste i den kjelleren var det også. Steigan hadde en kommentar til viktigheten av gode kilder selv – «The economist» ble nevnt tror jeg.

  Men skal jeg velge å tro eller ikke tro på om fiskedød, onde metan-spiraler og generell dommedag er like om hjørnet, vil jeg aller helst lære om det fra dem som både har lest og etterprøvd fakta og gjengir dem med forbeholdene intakte.

 4. Tilbaketråkk: Åpent møte om «Sammenbruddet» | homo ludens

 5. Lars sier:

  Takk for kommentar! En interessant kveld, og det som gjør det spesielt er jo Steigans innsats for å se ting i sammenheng.

  Jeg reagerte også på noen faktaopplysninger, men når han står der i nesten en time uten manus er jeg villig til å la det gå – så lenge de store linjene er klare. Bloggen hans kan nok være et godt letested for å finne fakta (og sikkert gjerne spørre om ting en er uenig i eller finner uklart).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.