Oljeoptimisme

På fredag hadde Fædrelandsvennen en leder med tittelen “Ny optimisme i Nordsjøen“. Jeg lar meg jo hisse opp av sånt, og har forfattet et kort leserinnlegg i sakens anledning.

Derfor sendte jeg over følgende til redaksjonen i dag:

Oljeoptimisme

I lederen 18. august er redaktøren svært forøynd med et nyt oljefunn, og hva dette betyr for statsbudsjett og arbeidsplasser i landsdelen. Jeg mener han tar veldig lett på i alle fall fire forhold:
Olje (og fossil energi) har forårsaket at vi står overfor store klimautfordringer. Derfor er mer utvinning bare sten til byrden.
Litt mer omtanke for fremtidige generasjoner kunne gjort seg – hva slags verden ønsker han å overlevere til kommende generasjoner.
Å knytte enda større ressurser til oljenæringen i en så liten økonomi som den norske vil få store konsekvenser på sikt. Se «Hollandsk syke».
Sist, men slettes ikke minst: Oljeindustrien er både en del av løsningen og problemet. Norge har vært ledende på vannkraft og utvinning av olje. Nå er det fornybar energi som er neste æra, og oljen er nettopp – fossil. Da er det viktig at vi har vilje og kraft til omstilling, og kommer oss ut av oljerusen.
Ut fra ovenstående synes jeg lederen var ganske perspektivløs, og oppfordrer redaktøren til å vise litt mer vidsyn ved neste anledning.

Lars Verket
Padlosof

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

9 svar til Oljeoptimisme

 1. Bra Lars! Du er ikke den eneste som lar seg hisse opp..

 2. Lars sier:

  Tusen takk Eyvind! Bra det ikke er bare meg i hele verden – jeg blir til tider helt svett… Er det mulig liksom…

 3. Knegg knegg sier:

  Vi lar oss vel hisse opp med litt forskjellig bakgrunn, da, men…. For det første skal vi ta 1.5 milliarder fat med noen store klyper salt. Disse aksjeselskapene har god grunn til å overdrive, og hvorfor bruker man alle disse forvirrende enhetene? Man kan jo ikke lese en eneste oljenyhet uten kalkulator. Jeg har en kalkis. Det høyeste estimatet tilsvarer halvannet år av peak-produksjonen i 2001. Og dette er det eneste oljefunnet av betydning på mange år. Ingen grunn til optimisme, altså, om man gjerne vil opprettholde oljesalget.

  Hvem er optimist, annet enn journalister uten kalkulator og de som sender ut pressemeldinger for å forvirre dem? Offshore.no er bransjens egen nyhetskilde. De er jo din rake motsetning i meninger, men rapporter tross alt mer objektivt enn Fædrelandsvennen:

  http://offshore.no/sak/Har_ikke_funnet_én_dråpe

 4. Lars sier:

  Takk for edruelige og gode innspill, selv om vi har forskjellige meninger her! 🙂

  Takk også for lenke. Dette nettstedet er vel også litt selektive. De skriver bl.a.:
  “Fire letebrønner og to avgrensningsbrønner har gitt seks skuffelser hittil i år. I 2010 kostet en letebrønn i snitt 440 millioner kroner. Det betyr at selskapene har satset over 2,5 milliarder kroner, før skattefradrag, vel å merke, uten å finne noe annet enn stein. ”

  Hvis jeg ikke husker helt feil får selskapene igjen 90% av leteinvesteringene av Staten i skattefradrag. det betyr jo at det er du og jeg som har satset drøye 2 mrd på stein….

 5. Knegg knegg sier:

  Det er du som er samfunnsøkonomen her. Pengene går vel rundt i ring på en måte, tanken er vel at staten har interesse i å ta høyere risiko enn det private selskaper har. Som ingeniør er jeg jo glad for det; det er staten som står bak det meste av store teknologiske sprang, gjennom forskning og kanskje like mye “forsvars”industrien. I tilfellet oljeleting på norsk sokkel vil nok politikerne ha en tendens til å satse for mye på å forbli en oljenasjon. Jeg kan ikke nok om det til å ha en mening.

  Oljenæringen i Norge har forresten god grunn til optimisme og etter mitt skjønn mye å være stolte av. Ordreboken til det største oljefirmaet i Kristiansand er nå på mer enn 45 milliarder kroner – hvor stor andel av det som regnes som norsk er bare et spørsmål om bedriftspolitikk. Takket være at den norske staten var verdensmestre i å sette krav til sikker operasjon, har vi revolusjonert oljebransjen. Dersom du har sett “oil sweat and rigs” for eksempel, vet du hvor dårlig den kulturen pleide å være (og fremdeles er noen steder). Nå kjøper hele verden norsk utstyr, og endrer mentalitet samtidig. Det er virkelig en enorm forskjell mellom den grisete oljebransjen fra Texas og den nye kulturen som har slått gjennom over hele verden de siste åra. Dette er miljøvern i praksis. Oljen blir sugd opp til slutt, men måten det blir gjort på betyr mye.

 6. Knegg knegg sier:

  Nå vet jeg ikke om du er interessert i konspirasjoner, eller om det er vits i å avspore debatten, men russerne ser ut til å ha funnet ut at Iphone kan ha forårsaket oljekatastrofen i Mexico:

 7. Lars sier:

  Pengene går helt klart rundt, men at Staten tar 90% av risken? Denne posten på statsbudsjettet har visstnok eksplodert siste årene. Lurer på om det er sånn når det gjelder fornybar energi også, at Staten sitter klar til å ettergi milliarder på F&U?

  Jeg er også stolt over norsk oljenæring. Det som bekymrer meg er at den er i ferd med å bli altfor stor. Hvis den da ikke “brer ut sine vinger” til å innbefatte mer fornybar energi, så vil vi få store problemer når nedturen kommer (hollandsk syke).

  Jeg er også enige i at vi gjør det sikrere og renere enn de fleste, men det forhindrer jo ikke at CO2 er et problem. Selvsagt finnes det mange eksempler på de som gjør det verre (selv om vel Statoil ble dømt på alle punkter i miljøsaken i Canada), men det er også mulig å gjøre det ENDA bedre. I et slikt perspektiv spiller satsning på fornybar energi en viktig rolle. Dessverre er dette lite bedriftsøkonomisk interessant i konkurranse med fossil energi, og derfor må det politiske grep til. Eller overraskende velvilje fra private aktører…

  Jeg er nok over gjennomsnittet interessert i konspirasjoner, men skjønte ikke så mye av videoen – min russisk er rusten… 🙂

 8. Knegg knegg sier:

  Vi kan være uenige om hva som er rasjonell energi-politikk. Det finnes ingen enkle svar.

  Men no worry, oljedirektoratet har nå lagt den vanskelige rasjonaliteten på hylla! Det blir morsomt å se om “oljekrisa.no” skriver om dette.
  http://offshore.no/sak/-_De_store_selskapene_ivrer_for_elefantjakt

  Her trengs det en rasjonell oposisjon. Detta går ikke rette veien.

 9. Lars sier:

  Det er vi i alle fall enige om: At det ikke finnes enkle svar!

  Jeg tolker deg vel også dithen at slik vi driver på i dag kan det ikke fortsette. Det er vi i så fall også enige om.

  Ellers takk for lenker!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.