Ny bok med tekster av Thoreau

Jeg har nå lest boka “Sivil ulydighet og andre politiske tekster” av Henry D. Thoreau to ganger. Det er en nyutgivelse fra Pax med et rikt noteverk. I tillegg til klassikeren “Sivil ulydighet” fra 1849 finner du også “Den moderne tids kommersielle ånd” fra 1837 og “Livet uten prinsipper” fra 1863.

Det er jo “Walden” (eller norsk: “Livet i skogene”) som er mest kjent her på berget, men det er mange gullkort i den lille boka her også. Kraften i hans samfunnskritikk har voldsom brodd, og det slår meg at det er vel så rammende i dag som for over 150 år siden. For å vise dette vil jeg sitere litt fra “Sivil ulydighet” (s. 34):

“For å si det med rene ord: Jo mer penger, desto mindre dyd; for penger kommer mellom et menneske og det som mennesket ønsker seg og bidrar til oppnåelsen av dette; og det var visselig ikke som resultat av dyd, at man oppnådde det. Penger punkterer mange spørsmål den rike ellers hadde måttet svar for; det eneste nye spørsmålet penger stiller, er det vanskelig, men overflødige, spørsmålet om hvordan de skal brukes opp. Slik rives den moralske grunnen bort under den rikes føtter. Mulighetene for livsutfoldesle minsker proporsjonalt med at det som kalles “midler” øker. Det beste en som er rik kan gjøre for sin menneskelige vekst, er å bestrebe seg på å sette ut i livet de planene vedkommende hadde som fatig.”

Jeg har også lyst til å ta med et lite siat fra “Livet uten prinsipper“:

“… Når våre liv slutter å være indre, og personlige, forfaller samtalen til bare pludder. … I takt med hvordan kontakten med vårt indre liv svikter, går vi oftere og mer deperat til postkontoret. Man kan gå ut fra at den stakkars fyren som har tatt imot den største brevbunken, og som går derfra stolt av sin omfattende korrespondanse, ikke har hørt fra seg selv på lenge.
Jeg kan ikke forstå annet enn at det å lese én avis om uken, er for mye. … De nyhetene vi hører, er som oftest ikke nyheter for vårt sinns indre. De er heller forslitte gjentakelser. … Deres fakta synes å flyte i atmosfæren, betydningsløse som soppsporer for å støte mot en bortgjemt thallus, en slags overflate i våre sinn, som gir dem en grobunn slik at det dannes en parasittiske vekst. Vi burde ikke las like nyheter skitne oss til. … Vi lever ikke for tom underholdning. For meg har det ingen hast å se verden gå i stykker.”

Dette er altså skrevet mange tiår før TV så dagens lys, og godt over 100 år før Facebook…

Takk til Pax for god oversettelse, rikholdige noter og flott etterord!

Thoreau, Henry David (2011) Sivil ulydighet og ander politiske tekster. Pax

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.