Er vi på riktig vei?

Dette er tittelen på et leserinnlegg Jiri Muller har i fredagens Dag & Tid. Her står det blant annet:

… Dessverre skjuler klimadebatten et mye viktigere tema. Det er energiforsyningen til verdenssamfunnet. Verdensøkonomien er i dag totalt avhengig av fossile brensler skapt for mer enn hundre millioner år siden, og det tar ikke mange år (maks hundre) før den eventyrlige tilgjengeligheten til disse energikilder tar slutt. Politikerne burde være mer oppmerksomme på at fremtidig mangel på energi er mye farligere for våt verdenssamfunn enn påstander om menneskeskapte klimaendringer.

Her burdet jo svaret være enkelt. Ved å ta “påstandene om menneskeskapte klimaendringer” på alvor ville en få en god start på å se nærmere på vår avsindige bruk av fossile brensler.

Leserinnlegget fortsetter med følgende:

… Kort sagt: Vi vet meget godt at fossile energikilder tar slutt om relativt kort tid, men vi vet ikke om globaltemperaturen kommer til å stige med 2 eller 6 grader i samme periode. Dessuten trenger man ikke kompliserte matematiske modeller for å bevise at hvis vi ikke raskt løser energispørsmålet, kan det føre til katastrofale konsekvenser for vårt samfunn. Derfor burde vi satse my mer på utvikling av fremtidige energikilder som f.eks. nye generaskoner av solceller, dyp geotermisk energi, bølgekraft, nye generasjoner kjernekraft m.m.

Hvorfor konkurrere om hva som er viktigst? Både klimakrise og energikrise er med stor sannsynlighet svært reelle. Her kan til og med den ene være en god drahjelp for å løse den andre! Hvis det skulle vise seg at klimakrisen bare er tull, så har den likevel gjort at vi fikk en knallstart på å løse energikrisen…

Det som bekymrer meg er Mullers fravær av reduksjon som løsning. Jeg tror en viktig del av løsningen på begge kriser er REDUKSJON!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Er vi på riktig vei?

 1. Knegg knegg sier:

  Vi er heldigvis på rett vei på mange felt her i Norge!

  I 1987 hadde jeg et klart bilde av 2010: Europa og sør-Norge ville være avskoga, avfiska og ozonfritt, vi ville ha nix mer olje, og allesammen ville spise narkotika og bequereller til frokost.

  Det går nok galt til slutt, tror jeg fremdeles. Men vi nordmenn har pinadø skjerpa oss bra på mange felter også. De forskjellige departementene har gjort utrolig mye bra, faktisk! Som sagt, optimist er jeg IKKE, men vi har kull i hundre år til, og denne brosjyra er oppløftende lesing:

  http://www.ssb.no/emner/01/milfakt/2010/miljofakta_2010.pdf

 2. Lars sier:

  Takk for link!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.