Import og eksport av strøm

Vi kommer stadig i prat om strøm i lunsjen (!) og jeg skrev et blogginnlegg om dette 9. mars i fjor: «OED som politisk aktør«. Her er tallene jeg fant fram til da:

Det er kanskje ikke så lett å se hva som er hva her, men hvis jeg lager en nettograf, så er det ganske åpenbart at Norge er netto strømeksportør – og da særlig de siste årene:

Nå viser det seg at des 2010 publiseres hos SSB den 14.2. De kan jeg finne ved å trykke på «Flere tall i statistikkbanken» på denne siden hos SSB.

Jeg har sett på tallene til og med november, og til da har vi importert over dobbelt så mye som vi har eksportert! Faktisk er det bare juli, sept og okt vi er netto eksportører. I april importerer vi 15 ganger mer enn vi eksporterer. Det er helt klart ting jeg ikke skjønner ved disse tallene, og det blir spennende å se SSBs kommentarer den 14. feb.

Ut i fra dette er det er det i alle fall vanskelig å se at Norge er netto eksporter i 2010. Så da får OED nok et år de kan bruke! Men i hele perioden 1995-2010 er fremdeles Norge en ganske stor eksportør. Det gjelder spesielt perioden 2005-2010.

Siden jeg linket og skjermdumpet i mars 2010 er nå endret, og OED skriver nå:

I Norge er forbruket noe større enn produksjonen av kraft i år med normale nedbør- og temperaturforhold, det vil si at vi er avhengig av import fra utlandet. I år med lite tilsig, er behovet for import av kraft større.

Har prøvd å finne normal av nedbør, men det er ikke så lett… Tips mottas med takk…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

5 svar til Import og eksport av strøm

 1. Knegg knegg sier:

  OED hevder at vi i de fleste år vil importere strøm. Det må de jo ha lov til. Kanskje vil vi finne ut at de følger nedbørsnormalen for 1961-1990. Se metlex.net.no/wiki/Normaler
  Det finnes en debatt om hvor hensiktsmessig det er å bruke en sånn normal all den tid trenden er økende. Mer riktig ville det vel være å oppgi avviket i forhold til forlengingen av et glidende snitt på 30 år.

  Skal man ta alt i verste mening i en sånn sammenheng? Går vi ut fra at byråkrater er skurker, eller gjør de så godt de kan? Dette er et veldig politisk tema. Skal da ekspertene være stille? Skal de velge den vinklingen miljøbevegelsen synes er interessant? Eller skal de argumentere ut fra sitt eget perspektiv? Selv synes jeg at bekymringene til de som jobber med kraftforsyning er interessante. De er redde for en kollaps i kraftforsyningen i en enkelt kald uke. De tror ikke at det mest sannsynlig vil skje. Men de sliter antagelig med nattesøvnen fordi det KAN skje.

  I toppåret for eksport, 2002, eksporterte vi netto 18 TWh (grafen din sier 18000 GWh). Forbruket var 124 TWh. Vi eksporterte 15% i toppåret. Ikke noe å hisse seg opp over. I gamle dager gikk masse vann til spille over demningene fordi nettet ikke var samkjørt. Var det noe bedre, da?

  Tallene er fra kilder lenket fra http://www.energikilden.no/P/Statistikker.html

 2. Knegg knegg sier:

  Rettelse, toppåret for netto eksport var 2000, ikke 2002….

 3. Lars sier:

  Det jeg reagerer på er at OED så ensidig fremstiller oss som en strømimporter. Men, jeg ser helt klart at både miljøbevegelsen og OED har sine grunner for sine standpunkter. Kanskje skulle vi vridd debatten over på hvorfor?

  Det er jo ingen naturlov at energiforbruket bare skal stige og stige!

 4. Jon A. Andresen sier:

  Det interessante må da være å se hvor mye vi har eksportert i år med kraftunderskudd. Slik som i fjor sier de at vi måtte importere veldig mye. Vannmagasinene her var fullere enn på lenge, mens andre steder var de langt under normalen. Så er spørsmålet: hadde noen regnet feil og eksportert fo mye? Vi får vite hvor mye vi måtte importere (forklarer høy pris), men ikke hvor mye vi eksporterte (for å holde prisen oppe?). Er eksport trukket fra import, eller er det som vanlig juks med statistikk.

 5. Lars sier:

  Hei Jon!
  Her vil nok de ansvarlige sagt at vi er en del av et nordisk kraftmarked, og eksport/import skjer dynamisk fra sekund til sekund. Grafene ovenfor er nettoen for ett år.
  Det som hadde vært spennende var å kombinere denne statistikken med nedbørsstatistikk. Er det spesielt tørt de årene vi importerer, eller har vi eksportert ekstra mye året før?
  Som du skriver kan en gjøre mye med statistikk, men jeg tror helt klart at noen bør gå litt inn i disse tallene!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.