Konvensjon om biologisk mangfold

I følge George Monbiot i dagens Klassekampen skal det ha vært et internasjonalt toppmøte om biologisk mangfold i Japan. Avtalen som ble inngått skal være en suksess i følge pressen, men ingen har sett avtalen enda (iflg Monbiot). Dette er visstnok veldig uvanlig, og Monbiots kronikk har tittelen “En spøkelsesavtale”. Han skriver blant annet:

Det slår meg at mynduighetene er fast innstilt på å beskytte ikke vår verdens vidundere, men det verdensetende systemet som de blir ofret til – ikke livet, men det flyktige søppelet som det blir byttet ut med. De kjemper iherdig og på høyeste nivå for retten til å gjøre regnskoger til papirmasse, eller marine økosystemer til fiskemel. De sender så en embetsmann på mellomnivå for å gå god for et tomt (og hittil uskrevet) løfte om å beskytte naturen.

Han fortsetter:

Det passer myndighetene å la oss rasere kloden. Det er ikke bare det at storkapitalen tjener mer enn den taper på å omdanne naturens rikdom til penger. En fortsatt ekspansjon inn i biosfæren lar statene unngå å ta opp fordelingsspørsmål: Løftet om evig vekst demper sinnet mot økende ulikhet. Ved å trampe på naturen unngår vi å tråkke på tærne til de mektige.

Han beskriver hvordan økonomisk verdsetting av naturen nå har gjort “biosfæren til et underbruk av økonomien. I virekligheten er det omvendt.” Han avslutter med at de dessverre må være slik for at “trangsynte og forskremte folk med makt” skal ta saken på alvor. Da må naturen bli presset inn i en tallspalte i et finansregnskap.

Jeg tror han er på bærtur her, og de skriver han selv også. Litt lenger opp skriver han nemlig:

Spør den rette statistikeren, og han vil gi deg det tallet du ønsker.

Dette er det mange eksempler på. Bare litt forskjellig tidshorisonter gir store forskjeller på tallmaterialet. Vi må snart innse at natur har verdi i seg selv!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Konvensjon om biologisk mangfold

  1. Lars sier:

    I dag er det et leserinnlegg av Thomas Vermes i Klassekampen. Han forklarer at avtalen ligger på konvensjonens hjemmeside: http://www.cbd.int
    Dessuten dekket http://www.abcnyheter.no denne saken i helgen – som det eneste norske mediet. Vermes er også overrasket over hvor lite interesse det er for denne miljøavtalen.

  2. Lars sier:

    Nå har jeg vært innom nettsiden Vermes henviser til, og er ikke imponert. Avtalen er i alle fall ikke profilert veldig på forsiden…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.