Friluftslivspolitikk

Våknet på Oscarsborg til et herlig blålys utenfor vinduet:

Etter frokost var det mulighet til å prøve kajakk. Denne gangen var jeg på land, men tok et par bilder av “prøvegjengen”. Her leder Trond fra NPF an:

Her er et bilde av hele gjengen:

Nå er vi på plass i Klasserom 1, er klar for å høre Siri Meling (H) snakke om “Blå friluftslivspolitikk”. Hun er 1. nestleder i Energi og miljøkomtéen på Stortinget.

Her er noen highlights fra hennes foredrag:

Veldig trykk på dette med folkehelse. Livskvalitet og god helse er nært knyttet til frilutslivet. Dere seiler i medvind. Komitéen ville ha et løft på friluftslivsområdet, men regjeringen har ikke fullt opp alle ønsker. Samfunnet kan spare store summer på forebyggende aktivitet. Det friluftslivet spør om av midler er småpenger i forhold til hva som kan spares. Idretten er både en samarbeidspartner og konkurrent i forhold til midler og folkehelse/forebygging.
Ansvaret for friluftslivet er spredt på flere departementer og statsråder. Finans, Energi&Miljøe, Helse, Sosial (NAV). Det at det er mange aktører gir store utfordringer, og krever samspill og koordinering.
Store utfordringer for samfunnet. I 2020 vil statens inntekter være mindre enn utgiftene. I dag kan vi sette av i pensjonsfond utland. To forhold viktig: Oljeinntektene faller – antall eldre øker. Kombinasjonen gjør at vi får et krysningspunkt i 2020. Hvordan skal vi møte dette krysningspunktet. Høyre er opptatt av at alle skal ha en jobb å gå til, industri og verdiskaping. Inntektene må opp. Utgiftene må ned. Off. sektor må effektiviseres.
Friluftsnorge har en viktig oppgave i å gjøre befolkningen friskere. Sykefravær o.l. må ned. Strategien med å fokusere på folkehelse er en riktig strategi, og vil bli riktigere og riktigere frem mot 2020.
Friluftsliv handler om livskvalitet der folk bor. Lavterskeltilbud i bynære områder.
Budsjett 2011. Regjeringen foreslått en nasjonal handlingsplan. SB vil ha en mer effektiv bruk av de midlene som ligger der, men det er få visjoner i forhold til friluftsnorge. Fylkeskommunene tar over en del av friluftslivet fra FM. Satser på barn&unge. Statens vegvesen skal lage mer gang og sykkelstier. Fortsette med forvaltningsplaner av friluftsområder. Høyre vil ha en nye frilufsmelding. Nye utfordringer: bl.a. nye landsmenn og funksjonshemmede. Nye visjoner, men ikke noe gehør i denne omgang.
H vil ha 5 mill mer til friluftstiltak i fjor, og vil nok foreslå en økning også i 2011. Friluftsliv bør også bli et eget resultatområde i statsbudsjettet, og ikke bare under dirnat. I H har vi også et eiendomsutvalg – privat eiendomsrett. Lokal sjølråderett. Der ser vi på ulike former for vern, byråkrati og overstyringer. Kanskje er det ressurser som ikke brukes effektivt. Ressurser må brukes på en god måte.
Sørge for at det er fokus på friluftsliv frem mot 2013. Dere må utfordre politikere. Aktive i forhold til prosjekter. Tenke forebygging – dette vil politikere kjøpe. Forebygging har tallene på sin side! Synliggjør de gode eksemplene!
Kommunene vil bli viktigere og viktigere samarbeidspartnere i friluftslivet i forhold til organisasjonene.
Til slutt – tror på et regjeringsskifte. Frp er ikke så negative til friluftsliv, men staten skal ikke tilrettelegge for mye i voksne menneskers fritid. Ellers er det tverrpolitisk støtte for friluftslivet.

DEBATT/SPØRSMÅL (med forbehold om feil – ikke noe off referat!)
Høyre schizofrene i strandsonen? Svar: Ting er ikke svart/hvitt. Vi er opptatt av kommunal sjølråderett og privat eiendomsrett. Pressområdene er forskjellige. På Vestlandet er terrenget annerledes. Lokalsamfunnene skal bli hørt i sterkere grad. Det offentlige skal ha penger til å kjøpe oss. Dette er et både og. Veldig mange har hytter – og det gir livskvalitet.

Devold: To fløyer i H: Ansvar & Frihet – (ansvarsblokka er størst). Veldig bekymret for Frp. Vi må få massene til å bevege seg – derfor er friluftslivet viktig – det er der de fleste er. Ikke i idretten. Veldig få voksne driver konkurranseidrett, de faller av i oppveksten i konkurransen. DNT er et godt eksempel på at vi kan nå mange. Ansvarspulverisering er et problem. Jage folk inn og ut av naturen. Innholdet i vernet må diskuteres! Forskriftsverket er et større problem enn vernet. Bare friluftslivet kan redde oss fra fedmeepidemien i Norge. DNT m/1 mill til helse – kan slanke 100.000 nordmenn.

Kjartan: Stimulere – ta vare på – bruke. Viktig for friluftsliv. Kjøpe områder – “frimerkesamling”. 150m-regelen i friluftsliv. Svar: Hvor går grensen? Vi er opptatt av det skal være allment tilgjengelig. Har forståelse for at det er strenge retningslinjer der det er pressområder. Plenty å ta av i store deler av Norge. Vi vil at kommunal forvaltning skal ha mer råderett.

Trond: 5 knop 100m fra land? Tilrettelegging har mange steder motsatt virkning for kajakkpadlere – vi blir ekskludert som padlere. Hvorfor brukes det mye penger på dette?

Lars: samme situasjon som her i hele landet, FM – disp.saker.
fastland øyer – nedbygd
sikring av områder – raske penger
natursyn – egenverdi av natur
Zapffe – det ufødte liv er alltid i flertall

Speider: Høyre er ikke min bekymring, men Frp. De har vel ikke noe friluftslivspolitikk i det hele tatt. Hvordan skal vi ha tillit til det borgerlige alternativet?

Svar: Ift til Frp. Bruke tid på Frp og forklare betydningen av friluftslivet. Det er viktig at vi gjør. Frp er ikke negative til friluftsliv, men de vil at fritid ikke skal styres av staten. Så Frp har ikke noe i mot friluftsliv. Men, vi må bruke tiden konstruktivt. Både i forhold til økonomi, forebygging og folkehelse. “Det ufødte liv vil alltid være i flertal” – i H er generasjonsperspektivet sterkt. Urørt natur er viktig. Vi ønsker å styrke det lokale selvstyret – vi har tillit til lokalsamfunnet. Vi er for nasjonale mål – men de må balanseres. Tilrettelegging for kajakk – kommuner henger igjen – og ser ikke denne brukergruppen. Dere må være på banen! (Meling er med i Egersund padleklubb – send bok!)

Hjelle: Kystsonen – de fine områdene i Vestlandet og Nord-Norge er allerede tatt av private. SNO og friluftsrådene – utdype? 1 kr til oss 10 kr. tilbake. SNO er mye dyrere – millioner. SNO og friluftsrådene er en off. aktør. Vi er ikke mot SNO!

Svar: SNO skal ikke få mer, heller mindre. De er i grenseland mellom flere myndigheter.

Dag: Tosidigheten til Høyre. Vi må være konkrete. Spesifikke eiendommer, 5 knop, bruk av områder. Vi må nå frihetsblokken. Hva kan vi bruke 1 mill til – veldig interessant.

Svar: Må verne for å drive friluftsliv? Dette er jeg ikke enig av. Nå resultater på mange områder. Grunneiere forvalter områdene selv.

Kjartan: 86% av Norges arealer forvaltes etter PBL. Tosidigheten. Motorferdsel i utmark.

Svar: Vi har hatt diskusjon om motorisert ferdsel i utmark hos oss. Kamp mellom friluftsliv (fred og ro) og så utvikle Norge (nyttekjøring, større grad benytte naturen). Tosidighet. Vi har etterlyst en gjennomgang fra regjeringen.

Devold: Enorme forskjeller på motorisert ferdsel forskjellige steder i Norge. Lokale råderett med motorisert ferdsel har vi bare dårlige eksempler på. Frislepp – er nedlegging av friluftslivet. Kysten – drastiske forskjeller – det er for få steder der en kan utøve friluftsliv i strandsonen. Strandsonen er under press. Allemannsrett skal være reell, og det krever byggevett!

Dale: Motorisert ferdsel. Friluftsliv er ikke motorisert.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok. Bokmerk permalenken.

3 svar til Friluftslivspolitikk

 1. Harald Verket sier:

  Takk for referat. Interessant å lese hva Høyre mener om friluftsliv. På den ene siden er de veldig for, men f.eks. å verne strandsonen gjennom ennå strengere tiltak er de imot. Lokal selvrådrett på dette område er det vel bevist at har slått feil.
  Gikk det bra med deg igår kveld?

 2. Lars sier:

  Ja, utrolig schizofrent….

  Er visstnok en kamp mellom to fløyer som legger vekt på forskjellige ting: Ansvar eller Frihet.

  Jeg trodde jo det het frihet under ansvar….

  Foredraget mandag kveld gikk veldig bra! Ingen sovnet – selv om jeg holdt på til 22… 🙂

 3. Knegg knegg sier:

  Jeg skjønner ikke at de tør å stille opp. Sånn som det fremstilles her er jo høyre et rent eiendomsbesitter-parti.

  Jeg driver og leser Tony Blair sin biografi. Kjedelig bok, men han har ihvertfall et godt poeng: Et parti må ha noe de VIL. Det hadde New Labour, de ville friske opp i skoleverket og helsevesenet. Akkurat som vi trenger (etter 2020). Folk fortsatte å stemme på Labour selv om alle unntatt Tony var lyn forbanna på Tony Blair for Irak. Hva vil Høyre? Degge med interessene til de som eier? Er det alt?

  Det ligger i grunnen bra til for Høyre framover nå. Alle syns de er rimelig troverdige om ikke annet. Kanskje de kan våkne opp som et progressivt, reformerende, effektiviserende og ansvarlig parti. Som tør å ta upopulære beslutninger, som tør å forandre stivna systemer, for å konservere den gode kjernen i velferdsstaten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.