Mye VAs – eller MVA

Prøver å finne ut av hvordan bildene på utstillingen skal behandles i forhold til merverdiavgift (mva). Regelverket er her ofte svært skjønnspreget, og fotokunst er ikke noe unntak. Tror jeg har gode argumenter for at det IKKE skal faktureres MVA. Du kan jo se om du blir klok på regelverket – her er det jeg fikk fra min regnskapsfører:

Merverdiavgift
Omsetning av fotografier vil som hovedregel være merverdiavgiftspliktig etter Merverdiavgiftsloven 2009 § 3-1 første ledd.
Slik omsetning vil som utgangspunkt ikke være omfattet av merverdiavgiftsunntaket for kunst i Merverdiavgiftsloven 2009 § 3-7 fjerde ledd. Ordinær fotografvirksomhet med omsetning av f.eks. brudebilder, barnebilder mv. vil derfor være avgiftspliktig, selv om fotografen har opphavsrettslig beskyttelse av fotografiet. Se Skattedirektoratets Brev av 21.12.2001 og Merverdiavgiftshåndboken (6. utg.) pkt. 3-7.6.1 utgitt av Skattedirektoratet.
Kunstfoto
Kunstfotografier likestilles med annen billedkunst, jf. Merverdiavgiftsforskriften § 1-3-2 annet ledd. Dette innebærer at omsetning av slik kunst er unntatt fra merverdiavgiftsplikten, jf. Merverdiavgiftsloven 2009 § 3-7 fjerde ledd (konto 3200 Salgsinntekt, unntatt avgiftsplikt med mva-kode 6). For at et fotografi skal anses som et kunstnerisk fotografi i denne sammenheng, krever Merverdiavgiftsforskriften § 1-3-2 annet, at fotografiet er tatt av kunstneren og fremkalt av kunstneren eller under kunstnerens oppsyn. Videre må fotografiet være signert og nummerert i et antall begrenset oppad til 30. Det kreves også at fotografiet er gjenstand for opphavsrett, dvs. at kravet til verkshøyde i Åndsverkloven er oppfylt. I Skattedirektoratets Brev av 01.04.2004 understrekes det at unntaket kun gjelder kunstfotografier (fotografiske verk) som er opphavsrettslig beskyttet etter Åndsverkloven, jf. § 1 annet ledd nr. 6.
Skattedirektoratet har i Brev av 09.03.2005 presisert nærmere hvilke fotografier som inngår i fritaket for kunstfotografier. Det anføres at unntaket både gjelder omsetning av kunstfotografier som fysiske gjenstander og av opphavsretten til slike fotografier. Når det gjelder betingelsen om at fotografiet må være fremkalt av kunstneren selv eller under denne oppsyn, anfører Skattedirektoratet at det ikke er et krav om at kunstneren selv fysisk må være til stede under fremkallingen, men at den som fremkaller kunstfotografiene må være underlagt kunstnerens faglige instruksjonsmyndighet.
Skattedirektoratet antar at man ved en konkret helhetsvurdering vil kunne skille ut de kunstneriske fotografiene. Ved avgjørelsen kan det etter Skattedirektoratets oppfatning bl.a. legges vekt på om fotografiet har interesse for en videre krets av personer, om det er ment for offentlig visning på gallerier e.l., pris osv.
Se Finansdepartementets Prinsipputtalelse av 06.02.2004 til Toll- og avgiftsdirektoratet vedrørende innførsel og omsetning av kunst i form av fotografier.
Kunstavgift
Ved all offentlig omsetning eller erverv som nevnt i Kunstavgiftsloven § 1 av kunstverk av norsk eller fremmed opphav, skal kjøperen i tillegg til kjøpesummen betale en kunstavgift på 5 % av kjøpesummen til Bildende Kunstneres Hjelpefond, jf. Forskrift til lov om omsetning av billedkunst § 2. Se emne Kunstavgift Bildende Kunstneres Hjelpefond Galleri Kunsthandler Formidler.
Dersom salget av kunstverket er merverdiavgiftspliktig skal kunstavgiften inngå i merverdiavgiftsgrunnlaget, jf. Forskrift til lov om omsetning av billedkunst § 2 og Merverdiavgiftsloven 2009 § 4-2 første ledd.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Mye VAs – eller MVA

 1. Jølle sier:

  Klart og tydelig he he…

 2. Harald Verket sier:

  Nå skjønner jeg hvorfor du betaler så mye til regnskapsføreren. Han/hun må jo være et unikum for å klare og tolke diverse regelverk.

 3. Lars sier:

  Ja, jeg lar meg ikke imponere av lover og forskrifter rundt MVA…
  Det verste er at det rammer nesten alle næringsdrivende. Momspliktig blir du hvis du de siste 12 mnd har hatt over 50.000 i omsetning. I England måt du tjene 75.000 pund før du blir momspliktig.
  Med et så avansert regelverk må en nesten ha regnskapsfører, og for de minste foretakene kan en da like godt la være å jobber – og bare vake rett under 50.000…. Ikke noe særlig bra incitament…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.