Bra innlegg

Gunnar Kvåle hadde er innlegg i VL 3.8.2010 med tittelen: Forbrukerkultur og økologisk krise”. Her skriver han blant annet:

“Vår privatkapitalistiske vekstøkonomi basert på fri konkurranse må derfor erstattes av en økologisk fellesskapsbasert samarbeidsøkonomi… Samtidig er en omfattende reduksjon av forbruket nødvendig…”

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Bra innlegg

 1. Knegg Knegg sier:

  Jeg har jo ikke lest hele innlegget, men setninga i seg selv var ikke særlig overbevisende.
  Vekstøkonomi er ikke mulig stort lengre. Det er ikke bra, og må erstattes.

  Kapitalisme, privat eiendom og ikke minst en fungerende konkurranse trenger ikke forkastes. Uansett hva vi gjør i framtiden, vil det alltid være bra å gjøre det på en effektiv måte.

  De relative kostnadene forandrer seg. Dermed blir hva som er effektive løsninger bli annerledes. Kanskje vil manuelle og miljøvennlige operasjoner utkonkurrere mekaniserte operasjoner. Jeg vil ihvertfall heller det enn at regjeringa bestemmer at nå skal vi ut i skogen med hest og øks igjen.

 2. Lars sier:

  Dette er jo et langt lerrett å bleke, og jeg la ut akkurat den setningen pga termen “økologisk fellesbasert samarbeidsøkonomi”. Den var ny for meg! Utfordringen er jo at vi må ha noe annet der “kapitalisme, privat eiendom og fungerende konkurranse” ikke fungerer.

  Både kapitalismen og kommunismen har vekst og uuttømmelige ressurser som innbakte kriterier. Det blir mer og mer opplagt at dette ikke holder.

  Jeg er enig i at de relative kostnadene forandrer seg, men kostnader (les priser) er ofte feil De såkalte eksternalitetene (f.eks. påvirkning på helse og miljø) er vanskelige å tallfeste. Ofte ser en ikke før i etterkant at det har hatt uønskede effekter.

  Hva fremtiden vil bestå av i forhold til arbeidsoppgaver blir spennende å se. Jeg tror i alle fall at vi må prioritere annerledes: Livskvalitet foran levestandard. Noe som i min verden betyr MER tid, mindre TING og større vekt på fellesskap/relasjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.