Alvorlige helseskader i vente

Dette er tittelen på et debattinnlegg Gunnar Kvåle har i dagens VL. Han er professor ved Senter for internasjonal helse ved UiB. Han skriver bl.a.:

“Om de tikke i løpet av få år kommer på plass nasjonale tiltak og internasjonale avtaler som sikrer en raskere nedtrapping av utslippene fra fossilt brensel, vil fremtidige helseeffekter bli meget alvorlige. Slike helseskader kan forebygges, men bare hvis det meste av reservene av fossilt brensel aldri blir utvunnet og brukt.”

Selvsagt vil dette også ramme fattige grupper mest. Det er ekstra urettferdig fordi de har bidratt minst til klimaendringene. Kvåle mener vi nå styrer mot et klima som er 3-4 grader varmere, og mener dette i alvorlighetsgrad kan “sammenlignes med skadene etter bruk av atomvåpen”.

Hvis vi først skal bruke opp lagrene av kull, olje og gass vil det være for sent å unngå klimakatastrofen. Akkurat dette har jeg argumentert for mange ganger her i bloggen, og fått mange svar fra bl.a. OLF-hold. Problemet er at noen må gå foran – “ellers kommer det bare andre og tar vår plass som leverandør”. Jeg er 110% enig med Kvåle, og mener Norge har et internasjonalt etisk ansvar for å vise vei. Lakmustesten skisserer Kvåle i sin avslutning:

“Norge har her en historisk sjanse til å demonstrere internasjonalt lederskap. Vi er blitt rike på grunn av oljen og har de beste mulighetene til å avvikle vår oljeavhengighet før vi blir tvunget til det. Om Norge nå åpner for utvinning i Barentshavet og områdene rundt Lofoten og Vesterålen (LoVe) har vi ingen legitimitet om vi hevder at andre stater skal avvikle sin utvinning før lagrene er tomme. Det er fortsatt mulig å begrense klimaendringene og helseeffektene av disse.”

Slaget om dette står i høst når Ap får “kunnskap nok” til å ta avgjørelsen. Hvis de da trumfer igjennom utvinning i nord, vil SV måtte forlate regjeringen, og vi får en oljeliga som styrer landet (mot stupet).

“Hallo i uken” på radio nå på lørdag oppsummerte statens rolle i Statoil og deres tjæresandsprosjekt på en god måte. Statoil har 29000 ansatte og bidrar med 110mrd i året til staten. Dermed har de vide fullmakter til å gjøre hva de vil…

Vi trenger politikere med visjoner og verdier – og det vil bli rimelig tydelig hvem som har det i løpet av høsten tror jeg…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

7 svar til Alvorlige helseskader i vente

 1. Knegg knegg sier:

  1.2 milliarder fat. Det er hva de tipper ligger utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er 80% av årsproduksjonen i Norge i 2009. Og fjorten dagers forbruk for hele verden.

  Det er vanskelig å ta stilling her, synes jeg. Hvordan kan vi regne ut hva som er gevinst?

  I pengeverdenen regner man om til “nåverdi”. Kanskje det er sånn vi gjør når det gjelder liv også? I penger er halveringstida historisk sett omkring åtte år: Du bør investere 100 000 kroner i dag dersom du vet at du vil få igjen 200 000 kroner om åtte år.

  For dersom det IKKE var sånn vi tenkte, da burde vi ment at vi stenger hele oljeproduksjonen ned så fort som mulig. I så fall ville de fleste menneskene stryke med. I realiteten vil vi ikke ofre et eneste levd minutt i dag for å oppnå mest mulig levd menneskeliv på lang sikt.

  Vi kan egentlig ikke diskutere oss fram til noe svar når det gjelder Lofoten. I hvert fall kan det bli ubehagelig. For dersom energikrisa er farligere enn miljøkrisa (som jeg tror etter å ha lest ‘Collapse’ av Jared Diamond): Så vil oljen fra Lofoten og Vesterålen bidra til å opprettholde et for stort forbruk på jorda i fjorten dager til. Samt forsterke kollapsen når oljen tar slutt. Er dette et gode? For når vi mister ressurser, betyr ikke det at de rike bruker mindre. Det betyr at de fattige dør.

 2. Lars sier:

  Takk for info – dette gir spennende perspektiver!

  Jeg tror jo vi må bli mye flinkere til å tenke OVERGANG i stedet for å styre mot en UNDERGANG. Vi vet at vi må over fra fossilt til et alternativ – så fort som mulig! Da er det viktig å bruke overskuddet som nå er i næringen til denne snuoperasjonen… I min virkelighet (jeg ser jo at det er flere syn på dette).

  Når det gjelder dette med verdier og anslag. Jeg tror Jens har det sånn at olje=penger i dag, mens i fremtiden er olje veldig lite verdt. I min verden er det sånn at olje som energibærer til det vi bruker den i dag vil være lite verdt i fremtiden, men at vi antagelig i veldig lang tid er avhengig av olje til en del produkter…

 3. Knegg knegg sier:

  Helt enig! Dette med Lofoten er antagelig en filleting i oljesammenheng. Og de fleste har en stygg tendens til å hekte seg opp i filleting.

  Det ser forresten ut til at det stemmer, dette jeg antok med BP og oljekatastrofen: De manglet en sikkerhetsventil under havnivå som vi ville ha brukt her til lands. I følge internett sparer denne ventilen 1.5 millioner dollar. I følge internett igjen: Det er bare i USA de har fått lobbet vekk denne ‘unødvendige’ sikkerhetsbarrieren.

  Jeg tenkte jeg skulle dele en fin liten uttalelse fra BP den 23. mars, like før ulykka. Fra http://offshore247.com/news/art.aspx?id=16191

  “Cost pressure to continue at BP
  Published 03.03.2010 09:12:06 by John Bradbury
  Contractors supplying to BP will find themselves working in a new cost conscious environment in future as the Anglo-American oil giant has laid out plans to continue driving down operating expenditure and improve production performance.
  ….”

  Jeg begynner å skjønne hvorfor de ingeniørene på Deepwater Horizon bare kjørte på tross alle feila. Stygt å si det, men oljeindustrien trenger en sånn ulykke med jevne mellomrom for å beskytte oss mot økonomene! Bra for Lofoten at det skjedde i et annet land denne gangen! Vi får helst rappe oss å bygge ut mens folk ennå husker ulykka.

 4. Lars sier:

  Takk igjen for et velformulert innlegg!
  Skremmende å se sånne ting i sammenheng… Regner med BP har svidd av halvannen million og vel så det allerede…. Falt 17% i går da et nytt forsøk på å stoppe utslippet ikke virket…

 5. Lars sier:

  I dag fikk jeg tilsendt link til en artikkel i The Guardian som passer godt inn her:

  “…. “drill, baby, drill”. Norwegian happiness is, to so speak, paid for by global warming.”

  Hele artikkelen finner du her:
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jun/02/norway-vikings-european-union-britain

 6. Knegg knegg sier:

  Kommentarfeltet på den artikkelen gjentar en myte jeg stort sett får høre hver gang jeg snakker med en utlending i utlandet. Bortsett fra at det er kaldt, må det være det mest kjente “fakta” om Norge

  “Suicide rate in Norway: 11.6 per 100,000 population p.a.
  Suicide rate in the UK: 6.8 per 100,000 population p.a.

  They’re delirious with happiness in their paradise.

  Det stemmer jo ikke, vi har praktisk talt samme rate som UK. Men på samme måte som vi elsker å hate USA, elsker mange å finne noe nedsettende om heldiggrisene i Norge. Det er veldig populært å snakke om de astronomiske ølprisene våre også, selvsagt.

 7. Lars sier:

  Jeg leser for tiden “Petromania”, og der er det også en del spennende. Slår meg mer og mer at vi er særdeles priviligerte her i landet…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.