«Bilen har kommet for å bli!»

I gårsdagens debatt var dette et argument som ble brukt både av Frp´s Storbukås og ordfører Sørensen. De andre var også enig i det. Men, hva slags argument er dette? Tilslører det ikke mer enn det forklarer? Hva om vi stiller det opp mot: «Jeg tror sex har kommet for å bli!»

Da er det enklere å se hvor rart dette argumentet er. Alle (i alle fall nesten) vet at sex er noe en må ha for å føre slekten videre. Men, det betyr jo ikke at en skal ha sex med alle, over alt og når som helst! Her er det altså mye både lover, regler, normer (etikk/moral) som blir forbigått i stillhet! Sex i kassakøen på RIMI er ikke OK, sex med mindreårige er ulovlig osv osv.

Slik er det jo også med bil. På samme måte som det er ulovlig å ha sex med en gris, så er grisekjøring ikke tillatt. Tomgangskjøring mens en sitter inne for å røyke og lese avisen er ikke OK.

Derfor mener jeg at et slikt argument tilslører mer enn det viser. Jeg tror FrP med Storbukås bruker det som et argument for å gi faen (som en foredragsholder sa tidligere på dagen). De mener jo som parti at klimatrusselen ikke er reell, og da er det egentlig rart at de stiller i et panel for å skape et lavutslippssamfunn. (Hørte jeg noen nevne «kognitiv dissonans»?)

Ordføreren vil ha mindre biler i sentrum, og er nok også med på rushtidsavgift. Problemet hans er jo at han skal favne mange, og at han ser at mye transport MÅ utføres med bil. På samme måte som en må ha sex for å føre slekter videre.

I mine ører hadde han kunne gjort det bedre ved å vise tydeligere hva slags valg vi har: Skal vi fylle opp sentrum med biler, eller folk? Med blide ansikter, eller astmatiske barn… Mange biler betyr ikke nødvendigvis mye folk. Det betyr mye masse (biler er tunge!) Folk kan komme seg til sentrum med både buss, sykkel og egne ben!

Dessuten er det en annen ting som blir tilslørt. Dagens bil er ikke kommet for bli! I løpet av 10-15 år må vi ha byttet ut bilparken til å bruke andre energibærere. Dette kommer til å bli smertefullt, men jo mer planlagt – jo bedre!

Her sprekker kanskje sammenligningen med sex. Kanskje er det slik at fremtidens sex skiller seg veldig fra dagens også. Surrogatmødre, kunstig befruktning og nye familiekonstallasjoner kan jo tyde på det. Det vil jeg ikke mene noe om i denne omgang… 🙂

Men, la meg slippe å høre: «Bilen har kommet for å bli!» Dette er ikke noe argument – alle er enige om dette. Spørsmålet er: Hvordan skal vi bruke bilen smartere og mindre?

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.