Om å skape seg SIN virkelighet

I dag sto det et knallbra innlegg hos marienblogg.no: «Regjeringen og fag-ekspertise«. De handler om at Regjeringen lyser ut nye leteområder på norsk sokkel, selv om fagekspertisen fraråder det. Se også artikkel i Aftenposten: «Korallrev trues av nye oljetildelinger«.

I forrige uke skrev jeg (med utgangspunkt i en artikkel i Dag og Tid) om hvordan OED misvisende fremstiller Norge som en netto strømimportør. Se oppføringen «OED som politisk aktør?» og «Tilliten til Olje- og energidepartementet«. Det er derfor ikke så uventet at det er OED som er i skuddlinjen igjen. Statssekretær Robin Kåss sier følgende til Aftenposten:

– Vi har ikke sett bort fra de faglige rådene, men foretatt en avveiing av hensynet til miljø, fiske og næringsinteresser. I enkelte områder har denne helhetsvurderingen medført at man ikke åpner for petroleumsaktivitet, i andre områder har man satt ulike begrensninger på oljeaktiviteten, sier Kåss.

Han understreker at departementet har forholdt seg til Stortingets behandling av forvaltningsplanen for de ulike havområdene, og at Stortinget har gitt sin tilslutning til det Regjeringen har gått inn for.

– Det er ikke slik at enkeltetater fatter beslutninger om hvilke områder det kan være petroleumsaktivitet.

Det er Stortinget som øverste organ som foretar avveiningen av de ulike hensyn, sier Kåss.

Jeg har tidligere skrevet over min oppgitthet over at OLF har klippekort inn til både Regjering og departement. Når det gjelder avveining mellom «miljø, fiske og næringsinteresser«, så ville nok jeg personlig vektlagt de to første en del mer enn siste når det gjelder olje- og gassindustrien.

Kåss skylder på Stortinget. De er jo avhengige av gjenvalg hvert 4. år, og pr. def. relativt kortsiktige. Da er det dessverre slik at naturen ofte taper pga kortsiktig økonomisk vinning. Nå har jo plutselig Siv Jensen i FrP begynt å snakke om «våre barn og barnebarn», men er det noen som står skolerett for oljeindustrien, så er det vel nettopp Siv. Hun og FrP hadde nok klart å svi opp oljefondet rimelig kjapt hvis de var i posisjon, så dette med barn og barnebarn er nok mest retorikk.

Å selge inn naturens egenverdi, artsmangfold og sånt er ikke lett. Det er i utgangspunktet verken særlig lønnsomt eller juicy. At noe skal ha verdi i seg selv er også i ferd med å bli helt utenkelig i et postmoderne samfunn. Jeg har ikke noen oppskrift på hvordan en skal få naturgrunnlaget inn som en overordnet verdi i samfunnsplanleggingen. På lengre sikt er det likevel slik at samfunnet får merke det hvis en IKKE gjør det… Dessverre tar dette litt mer enn 4 år…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.