Gabriel Scott som Franciskus

På torsdag skal jeg i ilden på årsmøtet til Gabriel Scott Selskabet. Der skal jeg snakke om “Gabriel Scott – Sørlandets første miljøverner“. Jeg har allerede en del stoff, men det dukker stadig opp nye ting. I dag har jeg lest den korte teksten “Jogl” som står i boka “Blaaskjell“. Her nevnes Franciskus sin tale til fuglene, og så holder jeg-personen (Scott?) en tale til meisen. Innholdet i denne talen legger peker fremover mot boka “Alkejegeren“.

Her er et sitat fra “Jogl” som jeg vil bruke på torsdag (s. 71ff):

Den hellige Franciscus præket for fuglene, og det gjorde han sikkert vel i, det nytter litet at præke for menneskene. Jeg tør nok følge en saa stor mands eksempel og kremter litt, der jeg sitter:
– Kjære broder meise, sier jeg – det er ikke godt at være fugl idag, men en stor prøvelse for deg og dine. Det er kommet en liten istid for dig, og den er kommet aldeles uventet, paa én nat uten ringeste varsel. Du kan ingenting stille op mot den, istiden ser du er overmæktig, jeg kunde fortælle dig meget om det. Du synes den er ond og haard, at den er en grusom tilskikkelse, for du har ikke bedre forstand, men jeg kan fortælle dig det, at det er intet som jorden trænger mere end netop en slik istid nu. En slik istid, ser du, den vilde skure kulturen av menneskene, saa de kom tusen mil nærmere Gud, den vilde mase deres jernbaner og forbandede maskiner til støv, den vilde jevne deres stinkende fabrikker med jorden, deres aandløse stenklumper av byer, deres pigtraadkultur, deres kirker og fængsler og daarehuser og gi dem naturen tilbake igjen, naturen uforfalsket og ren, naturen som snart ikke mere er til. Om jeg hadde et ønske, broder meise, saa skulde det lyde slik:
Herregud, gi os istiden igjen!

Ser av bloggen at jeg også tidligere har sitert deler av det ovenstående i: “Gabriel Scott – Jogl

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.