Tilliten til Olje- og energidepartementet

I en post tidligere denne uken – OED som politisk aktør? – kommer det etterhvert frem at OED har flere faktafeil på websiden sin når det gjelder Norges rolle som netto eksportør/importør av strøm. Statssekretær Sigrid Hjørnegård sier til Dag og Tid i går:

D&T: Ikkje nok med det: Eg har sett på tala for det siste året, dei siste tre åra, dei siste fem åra, dei siste ti åra og dei siste tjue åra. I alle desse periodane har Noreg vore ein nettoeksportør av kraft. Korleis kan OED da hevde at Noreg normalt er nettoimportør?
SH: Det er nok feil å seie det generelt, ja. Men i nokre år er vi nettoimportør, som i 2003, 2004 og 2006. Forholdet mellom import og eksport varierer. men det er ikkje noko poeng for meg å skrive under på noko som er feil. Vi vil endre på teksten på nettsida.

Jeg må bare innrømme at tilliten til et embedsverk som bedriver talltriksing på denne måten blir rimelig lav. Heldigvis er det sånn at faktiske tall kan selv enkle bloggere som undertegnede finne ut av. Men, hva skjer når det er mer alvorlige ting som skal avgjøres. Det er jo ingen hemmelighet at embetsverket i OED er gira på utbygging av olje og gass i Lofoten og Vesterålen. Hvis de har samme omgang med tall og fakta når det gjelder slike spørsmål, så er det jo egentlig det samme hva slags data en klarer å finne frem. Konsekvensutredning eller ikke…

Her er det også mange flere usikre faktorer. Hvor mye olje og gass er det egentlig snakk om? Hva vil dette ha å si for fiskebestanden? For naturen generelt?

Dessuten er vi jo kommet i en situasjon – mer eller mindre bevisst – der i alle fall oljeproduksjonen er raskt dalende. Det betyr at en del har hastverk med å dekke inn mest mulig av tapet. Spørsmålet blir jo da hvor mye en er villig til å ofre for kortsiktig gevinst. Er ti år til med olje verdt en fremtid uten et bestemt fiskeslag fx? Norges økonomi er allerede veldig “oljegira”, og en omstilling må komme før eller senere. OED har nok hatt mye makt, men antagelig er det andre departementer som vil ta over i løpet av relativt kort tid. Det kan nok være vanskelig å leve med…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Tilliten til Olje- og energidepartementet

  1. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Om å skape seg SIN virkelighet

  2. Tilbaketråkk: Olje og energidepartementet ute og kjører « Helga den Kloke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.