OED som politisk aktør?

I fredagens Dag og Tid har journalist Per Anders Todal en artikkel om den såkalte kraftkrisen. Her kommer Olje- og energidepartementet ganske dårlig ut, og han beskylder de for desinformasjon. Det er særlig denne grafen han kommenterer:

Grafen finnes i artikkelen “Kraftmarkedet – regjeringen.no” (grafe og tekst ovenfor ble skjermdumpet 9. mars 2010 kl 09.12).

Her står det:

“Norge var tidligere nettoeksportør av kraft, men har siden slutten av 1990-tallet vært nettoimportør som følge av vekst i forbruket og lite kraftutbygging de siste årene. I enkelte år kan imidlertid mye nedbør og stort tilsig til vannkraftverkene bidra til at eksporten av kraft fra Norge blir større enn importen. I 2002 var nettoeksporten av kraft for eksempel 9,7 TWh, mens det i 2003 var nettoimport på 7,8 TWh. I 2005 ble nettoimporten til Norge på om lag 12,2 TWh.”

Grafene viser at Norge var nettoimportør i 1996, -97, -98, -01, -03 og -04. Det betyr at vi var nettoeksportør de andre 4 årene. Dermed slutter OED at vi var nettoimportør. Dette er jo litt misvisende, da det jo er elektrisk kraft vi er ute etter, og ikke antall år med status importør/eksportør. I absolutte tall blir nemlig historien ganske annerledes enn i OEDs artikkel.

Ved å bruke tall fra SSB for 1995-2005 (som er de samme som ligger til grunn for grafen) finner vi at Norge er en NETTOEKSPORTØR i denne 10-årsperioden (med ca 10TWH). Utvider vi til 2007 blir vi NETTOEKSPORTØR med 19TWH.

Tallene for 2008 og 2009 er litt mer kronglete tilgjengelig, og må hentes ut pr. mnd. fra SSB. I perioden 2008 og 2009 var nettoeksport på hele 22,8 TWH. Det betyr at i perioden 1995-2009 var nettoeksporten på over 40TWH. Slik ser tallene ut:

(Tusen takk for hyggelig hjelp hos SSB for å sette sammen tallene for 2008 og 2009!)

Ut i fra det ovenstående er det ikke vanskelig å følge Todal når han skriver at “feila er for systematiske til å kunne forklarast med feiltasting.” De har prøvd å få OED i tale, men over tre dager ikke klart å få svar verken fra minister eller statssekretærer.

Jeg har før i denne bloggen kommentert informasjon på OED sine sider. Se artikkelen “Over toppen?“. Todal lurer på hva OED vil, og det gjør jeg også. Han skriver:

“Ønskjer Olje- og energidepartementet å overdrive det norske kraftbehovet for å stimulere til bygging av nye kraftverk?”

I artikkelen “Over toppen?” er OED åpen for både tjæresand og boring i Arktis for å utsette peakoil. Da er det kanskje ikke usannsynlig at de ønsker å mekke litt på tallene for å få til utbygging av mer kraft også?

Men, er det dette vi trenger? Verden bruker vel allerede altfor mye energi, og dess mer som bygges ut, jo større blir fallet. Norge er i en særstilling med så mye kraft fra vann, men det må jo gå å ha litt perspektiv utover Norges grenser… Hadde vi visst at ren norsk vannkraft ble brukt istedet for fx kull ville det vært noe å tenke på, men vi har fremdeles ikke klart å skaffe statistikk som underbygger noe sånt. Når det gjelder norsk gass til fx Storbritannia, så har det ført til en utflating av kullforbruket. Det er altså VEKSTEN i forbruket som benytter seg av norsk gass…. Det blir jo en slags substitusjon, men kullforbruket går altså ikke ned. Globalt trenger vi nå en REDUKSJON i energiforbruket (både pga klima og peakoil).

Derfor gleder jeg meg til neste nummer av Dag og Tid. Spenningen går jo på hvor lenge artikkelen om Kraftmarkedet på regjeringen sine sider får stå der med sine feil. Dessuten er den helt klart tendensiøs. SÆRLIG når vi ser hvor stor eksportør Norge har vært de to siste årene. De siste månedene av 2009 var vi storeksportører av strøm, SAMTIDIG som vi har rekordpriser her hjemme…

Om dette skriver Todal:

“I fjor eksporterte Norge netto kring ni terawattimar til utlandet – det svarar til årsforbruket til kring 450.000 husstandar.”

Ut i fra det ovenstående slår det meg at OED mer og mer fremstår som en politisk aktør. Det er vel ikke forvaltningens oppgave? De skal vel gi råd til de valgte politikerne, men disse rådene skal jo være basertpå fakta? Når OED påstår vi er nettoimportører av strøm, og vi de siste 15 årene har eksportert over 40TWH, så er jo dette litt merkelig. Det er riktig at det var noen få år på slutten av 90-tallet da dette var tilfellet. Men, i dagens debatt bør kanskje tall fra litt nærmere historie brukes? Jeg synes i alle fall det var både oppklarende og skremmende å finne tallene fra 2008 og 2009. Disse bør helt klart innarbeides i tallmaterialet fra OED, slik at politikerne står overfor riktige fakta!

NB: det er ikke lett med GWh, MWh og kommaer. Todal skriver at nettoeksporten av kraft var 5TWh fra 2000-2009. Mine tall viser 50TWh. Her har åpenbart en av oss kludret det til litt. Uansett endrer dette ikke fakta: Norge er en NETTOEKSPORTØR av elektrisk kraft!

Svar fra Todal: Han skriver om “gjennomsnittleg årleg nettoeksport” er 5TWh, og da har vi jo regnet likt. Jeg har jo summert de ti årene fra 2000-09 og fått 50TWh. Fordelt på 10 år skulle jo det bli 5TWh! (Puh!)

Han sendte meg også tips til en annen artikkel hos Dag og Tid: “Myten om kraftmangelen

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

12 svar til OED som politisk aktør?

 1. Harald Verket sier:

  Bra artikkel Lars.

 2. Lars sier:

  Takk for det – blir spennende å se om noen responderer på dette i miljøet (Stortinget, departementet, SSB osv)

 3. Eivind M. sier:

  Man får nesten inntrykk av at noen ønsker seg kraftutbygging – kanskje helst et gasskraftverk eller to – og er villige til å gjøre nær sagt hva som helst for å få det til.

  God og tankevekkende oppsummering, Lars! 🙂

 4. Lars sier:

  Ja, det er liksom OED opererer med en “skjult agenda”. Blir spennende å se fortsettelsen her – siste ord er neppe sagt/skrevet.

 5. Helga sier:

  Helt enig med deg. Om vi etterhvert går over til å bli nettoimportør så er jo problemet at vi bruker for mye energi, heller enn at vi bør fyre opp flere gasskraftverk. Norge har et stort potensial til å redusere energiforbruket. En annen ting er jo at ekstremt mye energi faktisk går med til pumping av og foredling av olje og gass. Dette skaper såkalt “kraftkrise” i enkelte områder av landet, men er sjeldent i fokus.

  Veldig bra at du setter fokus på OED sin dobbeltrolle. De oppfører seg mer som oljeindustriens forlengede arm enn som noe annet.

 6. Lars sier:

  Takk for innspill Helga! Blir ikke mer beroliget etter dette….

 7. Lars Ove Kvalbein sier:

  Skarpt levert igjen, Lars. Bra det er noen som utfordrer dette miljøet. Dette lukter det virkelig svidd av, og de er bare nødt til å komme med veldig gode svar på dette.
  I tillegg til det du påpeker må det være en ganske innlysende faktafeil/trykkfeil i nest siste setning til figuren: Både tallene dine og figuren viser at for 2005 var det nettoeksport på ca 12 Twh, mens teksten til figuren hevder at det var en nettoimport på 12,2 Twh.
  Keep up the good work, Lars!

 8. Lars sier:

  Tusen takk for kommentar Lars Ove!
  Regner med at noen tar tak og rydder opp i dette….

 9. Lars sier:

  I dag følger Per Ander Todal opp i Dag & Tid, og artikkelen ligger allerede ute på nett:
  http://dagogtid.no/nyhet.cfm?nyhetid=1719

  Her innrømmer statssekretæren i OED at det er feil tall og beskrivelser som ligger ute.

  Todal har også intervjuet et par andre aktører som viser at dette med energi og import/eksport er saker med mange interesser. Ordet “energimafia” brukes av Jørgen Randers ved BI, og det er store beløp det er snakk om her!

 10. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Om å skape seg SIN virkelighet

 11. Tilbaketråkk: Import og eksport av strøm | homo ludens

 12. Tilbaketråkk: Innlegg nr. 3000 | homo ludens

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.