Hurra for biskopene!

I går hadde biskop Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg et leserinnlegg i Vårt Land. Når vi nå vet hvordan det gikk i København, så skulle vi kanskje byttet ut politikere fra alle land med biskoper? Her er et utdrag av hennes leserinnlegg:

“Som kirke kan vi ikke sitte rolig og se på dette. Vi tror på en Herre som har kalt oss til ansvar. Han tegner en oppgjørets dag, der vår nestekjærlighet skal prøves. Og prøven er om vi ga den sultne mat og den tørste drikke. Kirkens Herre solidariserte seg med dem som ingenting hadde., Han anklaget dem som var likegyldige til andres nød. Nå er vi i en situasjon som er verre enn det å unnlate å hjelpe nødlidende: Vi er borgere av et land som er blitt ufattelig rikt på grunn av oljeutvinning; vi er en del av den rike og grådige verden som er med og skaper nøden. Vi har trodd at skaperverket var en utømmelig ressurs som vi kunne utnytte og utbytte. Vi har ikke hatt forstand på at også vi er en del av det samme skaperverket, og at vi er absolutt avhengig av det. Vi må rydde opp; i hvert fall må vi remse den livsødeleggende utviklingen alt vi kan. Som kirke er vår oppgave å bidra til ansvarlige holdninger i vårt folk med hensyn på miljøpolitikken. Det vil gjøre det politisk mulig å fatte vedtak som vil oppleves ubehagelige fordi de på kort sikkt vil koste. På lengre sikt kan endringer i vår livsstil vise seg å gi vilkår for bedre livskvalitet. Men det kan det være vanskelig å se nå. Derfor vil nødvendige tiltak kunne være upopulære. Tiden roper på politisk mot.
Politikere: Dere kan regne med kirkens støtte i de tiltak som må til.
Vi dro til København for å vise at vi forstår alvoret i situasjonen. Vi forventer handlekraft hos verdens politiske ledere. Og uansett hva som oppnås på klimatoppmøtet, må Norges ledelse ta tak. Vi kan ikke sitte og vente på den internasjonale enighet som vi håper på. Situasjonen krever at noen går foran og viser vilje og evne til å gjennomføre energisparende tiltak. Vi må bruke vår rikdom til å utvikle alternative energikilder og til å omdanne vårt samfunn slik at det ikke fortsetter å belaste vårt miljø. Norge har råd til det! Det er den beste måten å sikre fremtiden for våre barn på.
Snart er det for sent. Nå har vi sjansen. Jeg håper vi kan si til våre barn at vi gjorde det vi kunne. Jeg håper at de får se at det nyttet.
Politikere: Gi fremtiden en mulighet. Gi håp til dem som i dag rammes av klimaendringene. Gi våre barn fremtidshåp.
Det er tid for å vise lederskap. Det haster, det koster, det nytter.”

Ære være biskopene for at de tør å være tydelige! Dette med at vi har et ansvar og at det haster prøvde jeg også å berøre i et blogg-innlegg her om dagen: “Oljeindustrien sitter på løsningen“. Vi må bli flinkere til å se litt utover eget liv, og i en litt lengre tidshorisont. Jeg tenker med skrekk og gru tilbake til da politikerne økte avgiften på bensin med 10 åre. Da var det nesten borgerkrig fikk en inntrykk av… La oss ta godt i mot slike og andre tiltak med glede neste gang!

Dessuten ønsker jeg meg rikelig med gulerøtter. Både i direkte og overført betydning. Skattlegg rødt kjøtt, subsidier grønnsaker. Gjør det enklere å velge veien mot det utslippsnøytrale samfunnet! Bompenger og bensinavgifter bør gå til kollektivtrafikk. Høyhastighetsbane må prioriteres på nasjonalt plan!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.