Klima og København

Avisene har mye stoff om klimaforhandlingene i København om dagen. Dagens Dag og Tid er ikke noe unntak. Lederen, signert Svein Gjerdåker, lurer på om forhandlerne leser “Demokratiet og miljøkrisen” av Wyller. han avslutter på denne måten:

“Dagens situasjon krev politikarar med mot. Mot til å gjera upopulære vedtak som råkar einskilde grupper og oss alle som forbrukarar. Vi treng ei regjering som har mot til å risikere eigen maktposisjon. Det har vi ikkje i dag. Og ingenting tyder på at denne regjeringa kjem til å gjera noko vesentleg nytt dei neste tre år heller. Diverre.”

Fredagskommentaren i Fædrelandsvennen er signert av hele syv kirkeledere, med biskop Olav Skjevesland i spissen. Under tittelen “Klimakrisen krever felles handling” skriver de blant annet:

“For oss som kristne berører disse realitetene kjernen i vår tro. Vi tror på en Gud som har skapt den sårbare jorden og som elsker hele menneskeheten. Klimakrisen skaper splittelse og truer menneskelig liv og fellesskap. Derfor er den ikke en sak som vi kan velge å ikke forholde oss til – den utfordrer oss som kirker på et grunnmleggende plan. Men troen gir oss også håp og inspirerer til handling. Det kristne budskapet er et budskap om frigjøring fra undertrykkelse og om forsoning med Gud, naturen og våre medmennesker. Det inspirerer oss til vern om skaperverket og kamp for rettferdighet.”

Litt senere i kommentaren står det:

“I Norge har vi et høyt velstandsnivå som i stor grad er basert på utvinning av petroleum, som har skapt store klimautslipp. Dette gir oss et spesielt ansvar for å bidra til bærekraftige løsninger på klimakrisen. Vi tror mange i Norge ser dette og er villige til å være med på de samfunnsendringer som skal til for at Norge skal være et foregangsland i klimaforhandlingene. Som kriker vil vi gjøre det vi kan for å mobilisere til engasjement og innsats på grasrotplan og på samfunnsnivå. Men vi trenger fremfor alt politisk handling.

Så avslutter de slik:

“Vi håper Norge vil stille seg på de fattiges side i København, ved å gå foran med egne forpliktelser og være pådriver for felles handling. Det haster, det koster, det nytter.”

Dette var jo de samme stikkordene Skjevesland brukte i fakkeltoget i Kristiansand 1. desember. Mobiliseringen til dette fakkeltoget var ikke spesielt imponerende fra kirkens side. Korsvei og kvekerne hadde representanter der, men ellers var det ganske så stille. Andre menigheter og frikirka kan jeg ikke se jeg så noen i det hele tatt fra. Jeg synes dette er veldig rart. Det virker som dette fortsatt blir sett på som et politisk spørsmål, og at kirken dermed ikke skal bry seg med det. Skjevesland & Co sitt første avsnitt ovenfor viser jo at dette er høyst diskutabelt… Klimakrisen er et MORALSK spørsmål, og går mye dypere enn politikk.

Det er noe DYPT i alle mennesker som handler om å velge LIV fremfor DØD. Dette handler derfor ikke om politikk, men om noe felles menneskelig.

Obama berørte dette også i sin tale etter fredsprisen i går. I Vårt Land i dag er han sitert med følgende:

“Så la oss strebe etter en verden slik den burde være, med et skinn av en guddommelig gnist som fortsatt berører det innerste av vår sjel.”

Dette er jo en annen måte å si noe av det samme på. At det finnes en felles guddommelig gnist i oss alle, innerst i vår sjel. Vi kan velge å overse den, eller ikke. Uansett er det noe vi har felles – i dypet. Dette er jo dyp kvekertro, og Kvekerne har faktisk fått Nobels fredspris de også…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Klima og København

 1. Knegg knegg sier:

  Jo det var en knakende god tale men det er et par ting jeg ikke forstaar eller visste fra foer.

  America has never fought a war against a democracy, and our closest friends are governments that protect the rights of their citizens.

  Hva med Panama, Grenada, Nicaragua og Chile? I det minste var Chile et skikkelig demokrati naar CIA stoettet kuppet der? Men “hemmelige” kriger som i Chile og Nicaragua er kanskje ikke kriger?

  Her er et annet avsnitt som jeg liker. Er det et angrep paa en statisk etikk som f.eks. kristendommen som regel er?

  Agreements among nations. Strong institutions. Support for human rights. Investments in development. All of these are vital ingredients in bringing about the evolution that President Kennedy spoke about. And yet, I do not believe that we will have the will, or the staying power, to complete this work without something more – and that is the continued expansion of our moral imagination; an insistence that there is something irreducible that we all share.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.