Oljekrisen kom og gikk

Dette er overskriften på en liten sak i Aftenposten Innsikt (nr 11/2009:55). Her står det:

I dag er optimistene igjen påp offensiven. Første halvår 2009 så oljefunn som tilsvarer ti milliarder fat, største siden 2000. Bare oljereservene i det smeltende Arktis (! – mitt utropstegn) er beregnet til mellom 40 og 160 mrd. fat.
Geologer peker på at verden har ti tusen milliarder fat i reserver, i tillegg til nye oljekilder som tjæresand. Ved utgangen av tiåret viser prognosene at etterspørselen etter olje vil øke med 70 prosent de neste 40 årene.

Hva disse prognoesene vil ha å si for forventet temperaturøkning på kloden sier denne saken ingenting om. Heller ikke til hvilken pris oljen skal utvinnes. Det blir jo unektelig litt komisk hvis fossile brenslers effekt på klimaet åpner opp nye felter som før har vært dekket av is…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Oljekrisen kom og gikk

 1. Knegg knegg. sier:

  Naa er det paa tide aa vaere veldig kritisk til alt som skrives om forventede oljereserver. Det er enorme mengder oensketenking der ute.

  Her til lands har baade Jan Mayer, Lofoten og Barentshavet vaert holdt fram som det store haapet. Uten basis i maalinger, bare i droemmer. Eksemplene dine med eksponentiell vekst viser hvor taapelig det er aa tro paa droemmer.

  Jeg tar med et sitat fra Jan Herdal naa i november. Mest fordi han skriver saa bra….

  “WEO-2009 anser høyere oljepris, sammen med nedgang i investeringene i oljesektoren, som en alvorlig trussel mot verdensøkonomien, nettopp som den er i ferd med å ta seg opp igjen.”

  Dette er omtrent som når presten snakker om sex med konfirmantene. Du må gjette deg til hva det er tale om. Ikke desto mindre setter Det internasjonale energibyrået IEA i årets World Energy Outlook på sin klønete og fordekte måte her fingeren på det fundamentale vendepunktet verden nå står overfor.

  Men det virker nesten som om det er noen slemme gutter der ute som får beskjed om å holde lav oljepris, ellers truer de verdensøkonomien. Slik er det sjølsagt ikke. Til tross for visse forurensninger i den såkalte markedsmekanismen, er pris i hovedsak et resultat av tilbud og etterspørsel.

 2. Lars sier:

  Jeg tror gjerne at det er store oljereserver. Samtidig tror jeg jo at det som er billigst å utvinne blir tatt først. Derfor vil jo dette tilsi stigende priser pga større utvinningskostnader. Egentlig helt uavhengig av om en tror på peakoil eller ikke.

  Herdal, verdensøkonomien og eksponentsiell vekst. Det blir klarere og klarere for meg at dette vil smelle igjen. Enda verre enn sist. Gjelden rundt omkring vokser dramatisk, og finansøkonomien har helt fjernet seg fra realøkonomien. Jeg har ikke peiling på hva som skal til, men det må komme noe helt annet enn dagens system…

  Vet ikke om du så videoinnslaget her:
  http://www.youtube.com/watch?v=AVwr-Nf0slQ
  Men, det er jo helt tydelig at finansøkonomien nå har tatt over, og at Fed bare dilter etter… Legg merke til at utspørreren er republikaner. De som skriker opp om konspirasjon, sosialisme og kommunisme med en gang det er snakk om å regulere markeder – Våkn opp!

  Hadde noen meldinger om kapitalisme på Twitter i går, og fikk ganske fort merknader om at jeg bare var misunnelig. Sosialisme = misunnelse. Nå etterlyste jeg en tredje vei, men vi vil jo helst bare ha to ting å forholde oss til: kapitalisme vs sosialisme/kommunisme.

  Om verden bare kunne vært så enkel…

 3. Knegg knegg sier:

  Takk for linken, jeg saa bare de foerste aatte minuttene men fikk med meg at utspoerreren var misfornoeyd. Den foerste kommentaren er “I agree. What is the solution?” Det er en bra kommentar.

  Vi kan ikke vente at de som sitter midt inne i fantasi-penge-systemet og styrer det skal si “Naa holder vi opp, dere”. Det vil komme nye og bedre pengesystemer enn dolaren, men det vil ikke skje frivillig. Jo lengre vi venter, jo verre blir overgangen. Likevel, jeg ogsaa haaper vel at situasjonen vi har naa fortsetter saa lenge som mulig.

  Du har noen bra kommentarer om at alle skal plasseres paa en skala kommunist-kapitalist. Jeg er tilhenger av gode mekanismer, og kjenner ikke til noen mekanismer som er bedre enn markedsmekanismen kombinert med selvoppholdelsesdriften. Det er viktig at vi soerger for at det er lov aa tenke nytt og fritt for at den mekanismen skal fortsette aa fungere bra. Alle samfunssystemer som laases i et spor, sporer til slutt av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.