Alkohol på julebord og konferanser

Den sosiale aksepten for alkohol i alle sammenhenger bare øker og øker, og her er noen tanker i den sammenheng.

Tankene startet på konferansen FRIFO arrangerte i forrige uke på Holmenkollen Park Hotel. På tidligere arrangementer har det vært 2 glass vin under middagen, men denne gangen var det “fri bar”. Ikke nok med det, kelnerne etterfylte glassene med en gang. Selv om “vinstanden” bare hadde sunket noen millimeter.

De som ville på en snurr hadde god anledning, og det var overraskende mange som ville. Dermed ble det direkte pinlig når styreleder Øystein Dahle skulle snakke til forsamlingen. Han holdt en alvorlig tale om klimatrussel og framtiden. Mens deler av forsamlingen fniste, gryntet og kom med kommentarer.

I min verden burde det ikke sponses alkohol på slike samlinger i det hele tatt. Det kan folk finansiere selv. Den vinregningen FRIFO fikk etter denne middagen kunne fint finansiert et månedsverk i arbeid mot nedbygging av strandsonen. For eksempel.

Debatten om alkoholbruk og arbeid dukket i dag opp på Twitter, og da foreslo @TomArildHaugen at folk istedet for drikkebonger på julebord (og konferanser) kunne fått utbetalt cash. Da hadde jeg fort fått 200 spenn for den middagen på Holmenkollen!

Jeg ser jo at min verden med egenfinansiert alkohol på konferanser og julebord ikke er helt i sync med virkeligheten enda (men jeg tror jo at den tid kommer). Derfor har jeg veldig sans for Tom Arild sitt forslag i DAGENS situasjon.

Det vil også gjøre det veldig mye mer synlig for brukeren (den ansatte) hvor mye penger som går. Cash gjør det også mye enklere å se alternativverdien. De pengene du får til bonger, kan jo AKAN samle inn til Kirkens Nødhjelp ved utgangen! 200 spenn dekker vel materiell for et helt skoleår andre steder i verden…

Derfor er dette en oppfordring til arbeidsgiverne foran julebordsesongen: Gi de ansatte PENGER istedet for BONGER! Så kan de VELGE selv.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

12 svar til Alkohol på julebord og konferanser

 1. MissBuckle sier:

  Det verste er å være gravid, og så krangler kollegaene dine over hodet på deg om bongene…

 2. Lars sier:

  Ser jeg for meg… Husker de var ganske gira når de fant ut at jeg var avholds også… Tenk om du i stedet kunne finansiert barnets første plagg med de bongene! 🙂

 3. Berit Rekve sier:

  Mi røynsle frå mange år i frivillige organisasjonar er at to alkoholeiningar (to glas vin eller to øl) har vore vanleg ved t.d. festmiddag el.l. Eller at ein må betala for all alkohol sjølv. Det tykkjer eg er greitt. Uavhenging av kva syn folk har på alkoholbruk, tykkjer eg (store) alkoholkostnader ikkje har noko å gjera i rekneskapa til frivillige organisasjonar. Merkeleg at ein paraplyorg. som Frifo køyrer med fri bar.

 4. Liv Iren Hognestad sier:

  Var på julebord med 800 andre forrige helg. Velkomstdrinken fantes kun med alkohol, og alkoholfri vin var ikke å oppdrive. Kjenner at jeg ikke lar meg imponere…

 5. Lars sier:

  Berit: Jeg ble også overrasket over FRIFO her. Nå var det ikke fri bar, men påfyll så mange ganger enn kunne klare under middagen.
  Liv Iren: Nei – det er utrolig hva en har klart å skape av sosikal aksept rundt alkohol. Blant 800 skulle det statistisk være (fremdeles!) 80 som IKKE drikker alkohol.

 6. Jan-Erik sier:

  Vi har faktisk forholdsvis stor omsetning i november og desember med julebord, julebuffet, julelunsj o.l. selv om vi ikke har skjenkebevilgning. Noen arbeidsgivere velger å legge arrangement på dagtid for å slippe alkoholpress.
  Vi må bare gi folk noe annet. Vi gir dem Julehuset på Hald. Vi pynter et 200 år gammelt hus til julefeiring og serverer skikkelig god mat som smaker godt.

  Det fenger – og gir oss penger 🙂

  Jan-Erik
  Daglig leder

 7. Lars sier:

  Tusen takk for tilbakmelding med HÅP Jan-Erik!
  Jeg er jo overbevist om at det er HELT andre (og bedre) måter å gjøre dette på ennm de vi ser i dag… Stå på!

 8. Tore T sier:

  Lars, du setter fingern på voksenkulturens manglende dannelse, takke meg til et skikkelig barneselskap med brusraping og inntak av gele med sugerør, det surkler bra, og bursdagslekene er mye friere enn å henge over andre kropper med betroelser som ikke bør se dagens lys – FRIFO og FRI BAR, hvor var Lasse Heimdal denne kvelden?
  Tore T

 9. Hei Lars. Jeg var på denne konferansen, men kjenner meg ikke igjen. FRIFO sponser aldri bar regninger. Det har aldri vært FRI BAR på noen av de FRIFO arrangementene jeg har deltatt på. Jeg er selv kritisk til alkohol kultur, både i jobb og privat. Noe av det første jeg derfor gjorde som generalsekretær i FRIFO var å sjekke ut alkoholpraksis i våre medlemsorganisasjoner. Arrangementer med personer under 18 år er normalt alkoholfrie. Ved andre arrangementer med festmiddag el.l kan to glass vin dekkes. Det skal alltid være alkoholfrie drikkevarer lett tilgjengelig. Du har rett i at kelnerne på Holmenkollen under middagen etterfylte glass utover avtale. Dette er ikke i henhold til avtalt praksis, vil bli passet på enda bedre neste gang. En del gikk til baren etter middag. Her betalte alle selv. Blant våre 230 deltakere kan det ikke ha vært mange tydelig berusede. Jeg regner med at du også registrerte at det foregikk flere konferanser samtidig, og som også benyttet samme barområde om kvelden. Ta gjerne direkte kontakt dersom du har mer å melde om denne saken. Mvh Lasse Heimdal

 10. Lars sier:

  Vi var jo definitvt på samme konferanse Lasse!
  Det gleder meg at det var kelnerne på Holmenkollen som brøt avtalen på FRIFO. Som du ser av innlegget over (til Berit) har jeg presisert at “fri bar” bare gjaldt under middagen, og ikke etterpå. Jeg gikk ganske tidlig under desserten…
  Jeg opplevde stemningen i salen under talen til Dahle lite passende, og dette har jeg også skrevet i mitt evalueringsskjema til dere etter konferansen. At du opplevde det helt annerledes har jeg respekt for, men det hindrer likevel ikke meg å gi uttrykk for mine opplevelser av saken.
  Jeg tror jo vi er veldig enige i denne saken, og at det skjedde en glipp på Holmenkollen. Derfor gleder jeg meg allerede til neste konferanse i regi av FRIFO!

 11. Tore T sier:

  Bra, Lasse og Lars, dere er folk som tar ansvar og vil mye, hold fram!
  Tore T

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.