En dybdeøkologisk kvekerplattform

Dette trodde jeg ikke fantes, men det gjorde det. Teksten i denne oppføringen er hentet fra boka “Himmeljorden” (2009 – Kvekerforlaget) av Per Ingvar Haukeland. Han har igjen hentet den fra en uttalelse fra det britiske kvekerårsmøtet i 2001.

Plattformen er sammenfattet i 7 punkter:

  1. Under åndens ledelse møter vi Gud i livets skjøre vev, i våre medmenneskelige relasjoner og i Jordens frydefulle skjønnhet, i denne planeten som er vårt hjem. Vi jubler og feirer at vi er ett med Gud i skaperverket. Et slikt møte leder oss til dyp respekt og ydmykhet idet vi erkjenner at vi mennesker bare er en del av en slik kompleks og vidunderlig vev.
  2. Vi mennesker eier ikke planeten men har ansvar overfor dagens og framtidens generasjopner og overfor Jorden og alle dens ressurser. Jorden er en gave vi skal verdsette og gi videre med stor omsorg. Vi er flaue over at vi gjør slik skade på den gaven.
  3. Vi har valget mellom liv i overflod og en systematisk ødeleggelse av vårt eget miljø slik at det blir ubeboelig. Skaperverket stønner og lider under byrden av menneskenes utnyttelse og forbruker-avguderiet som ofrer vår frelles framtid på gradighetens alter. Det kaller oss til handling, og det haster.
  4. Frykt og fortvilelse er normale menneskelige reaksjoner når vi står overfor overveldende ødeleggelse. Men likevel kan vi bli frigjort av Ånden til å leve livene våre på radikalt annerledes måter der vi utfordrer forbrukerkulturen. For mange vil dette være vanskelig, og de kan bare ta små skritt, men selv små skritt vil føre til nye skritt og til at man får igjen en følelse av myndighet som kan overvinne håpløshet og fortvilelse.
  5. Vi kvekere er ikke alene på denne veien og vi vil slå får egen innsags sammen med de mange andre som er dypt engasjerte i å vise sammenhengen mellom religiøs tro, livsstil, sosial rettferdighet og fred. Vi skal lære mye og lytte mye; det er avgjørende for at det vi gjør skal være velbegrunnet.
  6. Vi er kalt til å ta kampen opp mot politiske og økonomiske krefter og utfordre dem som viderefører strukturell vold eller kollektiv grådighet. Vi må bruke alle de kanaler og ressurser vi har tilgang til for å kunne si sannheten til de som har makt. Kanskje vil dette føre til vanskeligheter og prøvelser, og vi må be om mot og skjelningsevne.
  7. La oss forplikte oss til de krevende, kanskje kostbare konsekvensene som kan følge av en radikal forandret livsstil. La oss gjøre det med glede, jubel, ærefrykt og dyp kjærlighet til livets Gud. La oss gjøre det med håp!

Boka til Haukeland kan absolutt anbefales! Jeg skal komme tilbake til boka i en bokanmeldelse på naturliv.no i løpet av helgen.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til En dybdeøkologisk kvekerplattform

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.