9/11 brød

I dag har jeg bakt enda en runde med brød. De blir knallgode, og er veldig enkle å få til. Oppskrift og tips stammer fra Harald Eikeland. Her er oppskriften.

Man tager en ferdigblanding med Solsikkebrød.
1 pk gjær
11 dl vann
9 dl hvetemel
Varm vannet til fingervarmt. Hell over i bakebolle der du har smuldret gjæren. Rør ut. Ha i det meste av melet. Elte sammen, og ha til slutt i alt. Da blir det en rimelig seig masse. Jo seigere – jo saftigere.
La stå 30 min.
Fordel deigen i 3 brødformer. Her har jeg på litt mer mel, mens Harald heller rett i formene.
Etterhev minst en time under kjøkkenhåndkle på lunt sted.
Stekes 42 min (i vår ovn) på 200 grader på nederste hylle i ovnen.

Oppskriften er lett å huske da 9/11 jo er en kjent dato. 11 – er vann, fordi vann alltid er først (tallet 1 to ganger). “Alt” er jo på 200 grader, og 42 (min) er jo “the meaning of life and everything”. Hentet fra “Hitchhikers guide to the Galaxy”.

Smør, geitost og melk til dette brødet er helt kanon!

Velbekomme, og takk til Harald!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Mat. Bokmerk permalenken.

7 svar til 9/11 brød

  1. ElseS sier:

    En enda bedre helseoppskrift på knallgoe brød;

    Oppskrift til 2 brød i store former:
    100 g valnøtter – hakkes
    1.5 dl havregryn
    1.5 dl solsikkekjerner
    2.0 dl linfrø
    1 kg grovbakst
    1 pk gjær
    1 ss salt
    11 dl lunka vann
    (alt blandes-eltes godt)!

    Ingen forheving. Stekes/heves først i 30 minutter i 50 grader. La ovnen gå opp til ca 200 grader og stek brødene i 1 time. Eller så lenge du synes det passer.
    Lykke til – smaker himmelsk godt!
    vh ElseS

  2. Lars sier:

    Tusen takk Else!
    Skal teste!
    Kanskje jeg blir “brødbakermannen”? 🙂

  3. Lars sier:

    Dette innlegget blir jo som alle andre kommentert inn på Facebook, og der har jeg fått denne kommentaren fra Marianne:

    Endelig en bra huskeregle for forholdene van/mel. Jeg har til nå holdt meg til en sikker ‘åisann’ politikk, med vekslende hell… her finner du en ennå uprøvd oppskrift fra Lars Sponheim. Håper den er bedre enn valgresultatet hans:
    Urbrød a la Lars Sponheim

    250 gr valnøtter, malt
    150 gr mandler, malt
    100 gr macademia, malt
    50 gr mel
    1 ts salt
    anis, ingefær, fennikel, karve, kanel
    14 egg
    250 gr klaret smør
    1- 1 ½ dl fløte/olje
    2 ts bakepulver

    bland tørt
    pisk egg, bland i
    smelt og avkjøl smør
    ha i bakepulver
    ha i smør
    ha i væsken
    ha deig i smurte former, to ganger 1,5 liter
    180º Celsius 50-60 minutter
    kjølne i ovn, dør på gløtt

  4. Lars sier:

    Her er oppskriften på FRODES brød. Det er en skikkelig godsak:

    1,2 l vann tilsammen:
    5 dl kokende vann
    1 ss maltekstrakt rør ut
    7 dl til
    Sjekk fingervarmt – så en pk gjær som røres ut.

    1 pose gresskar 250gr
    2,5 dl solsikkekjerner
    1 dl linfrø
    10 dl havregryn
    Mel til riktig konsistens 6-7 dl
    Heving halvtimes tid
    Bake ut
    Etterheving
    200 gr i 40 min

  5. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Litt av hvert helg!

  6. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Kveldsjobbing

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.