Oljeavhengighet og livskvalitet

Lars Gilberg har (som vanlig) en knallbra kommentar i dagens VL. Her skriver han blant annet:

“Politikernes selvpålagte fartsgrense, den såkalte handlings-regelen, blir nå ignorert på en måte som gjør at vi innen 2018 vil ha “lånt” minst 250 milliarder kroner fra neste generasjon.
Det er en sum så stor at ingen på alvor kan tro at intensjonene er å betale tilbake disse pengene.
Sju av ti kroner som den norske stat tjener på olje, blir nå brukt direkte i statsbudsjettet. Summen er doblet på tre år og sjudoblet siden 2001. Dette i en periode alle som vil vite, vet at den norske oljeproduksjonen har passert toppen.”

På siden Handlingsregelen.no er handlingsregelen definert sånn:

“Handlingsregelen er en regel som sier at Norge over tid gjennomsnittlig kan forbruke renteinntektene (stipulert til 4% pr. år) av oljeformuen.”

Jeg vet ikke helt hvor Gilbert har funnet disse tallene, eller hvordan dette reges ut. Hvis det er 4% av Oljefondet, så er det litt over 100mrd. Statens inntekter pga olje er mye høyere, og dette må jeg forske mer på…

I denne uken ble også Statsbudsjettet fremlagt. I Nasjonalbudsjettet er det et eget kapittel om Livskvalitet (kap 3.7). Her står det i innledningen:

“Hovedmålet for Regjeringens arbeid er å gi alle mennesker i Norge mulighet til å utvikle sine evner og leve gode og meningsfylte liv. Den sentrale visjonen er at dagens generasjon skal kunne overlate til neste generasjon noe mer verdifullt enn det vi selv overtok. “

Når bruken av oljepenger øker og øker, så blir jo omstillingen større og større når inntektene går ned. Jeg har prøvd å argumentere for at vi må sikre en framtidig strøm av inntekter ved å bli like ledende på fornybar energi som vi i dag er på olje. En slik argumentasjon faller rett til jorden, og all olje/gass må utvinnes, så fort som overhodet mulig. Så tar vi kræsjen når den kommer. Det blir sikkert lenge til… Neste generasjon er i alle fall veldig lite i fokus…

Generelt mener jeg at vi er altfor opptatt av penger, og at livskvalitet i mange tilfeller er helt uavhengig av penger – særlig på den levestandarden vi har i Norge. Jeg er utrolig enig med Arne Næss som sa:

“Den forestillingen om levestandard vi har i dag involverer fantastisk mye som ikke trengs. Vi må legge oss på en lavere levestandard, men med like høy eller høyere livskvalitet. Det kan ta tid, men vi må gå i den retningen.”

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Oljeavhengighet og livskvalitet

 1. Lars sier:

  Al Gore skriver har også et innlegg om fremtidige generasjoner i sin blogg. Han har fått brev fra en gammel mann som er bekymret. Mannen vokste opp med en “bombe”, men ser nå at neste generasjon må vokse opp med tre. Han lurer på når det smeller….
  http://blog.algore.com/2009/10/three_bombs.html

  Kilden til Gore finner du her:
  http://www.nytimes.com/2009/10/07/opinion/07friedman.html?_r=1

 2. Lars sier:

  Kommentar fra Kjell på FB:

  Det er en ting med oljefondet som jeg tror du har misforst… Les merått Lars, handlingsregelen snakker om realavkasting, det vil si i pengeverdi. Hvis vi slutter å utvinne olje kan vi fortsette å ta ut like mye verdier som i dag i overskuelig framtid. Hvis verdien av det oljefondet går kraftig ned så vil det riktignok bli mindre å ta ut, men siden oljefondet er så stort så vil det i de fleste tilfeller bety at verdiene vi tar ut rekker lengere.

  Hvis vi fortsetter å utvinne olje så vil det vi sprøyter inn i fondet bety at nivået blir høyere, vi trenger altså ikke øke utvinningen for å holde dagens nivå. Fortsatt utvinning av olje har mer med energispørsmål og arbeidsplasser å gjøre enn oljefondet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.