Forslag til forside på “Padleguide for Telemark”

Nå har jeg sett litt på alternative forslag til forside. Jeg synes dette bildet er fint, men så har jeg fått innspill på at det må være et MENNESKE med på bildet – helst en KVINNE og at kajakken bør være på vannet. Padleguidene handler jo i alle hovedsak om leirplasser, så jeg synes jo forsåvidt at dette bildet er relevant.

20090921forside

Hva synes dere? Har dere noen tips til andre bilder jeg har tatt som kan brukes?

Her er to alternative bilder, men de må beskjæres/mekkes litt før de kan gå som forsider:

20090921forside2

20090921forside3

Antagelig det første av disse to som er enklest å gjøre om til høydeformat…

Har også dette bildet av en mann:

20090921forside4

Tenkte jeg kunne ha det på innsiden av permen, men det kan jo også egne seg foran. Da kunne evt bildet strekke seg “rundt” boka også… Her er det mer å “jobbe med”… 🙂 Mange avveininger… Tror ikke boka selger mye på forsiden, men dette med at det er et mennske er nok ikke helt ueffent… Magasinet Friluftsliv har 30% forskjell i løssalget på forsider med og uten ansikter…

Etter kommentar fra Kjell. Her er et alternativt bilde av nr 1 med mer bakgrunn:

20090921forside5

Det er jo lett for meg å si at det er Jomfruland i bakgrunnen…. Men, her er et bilde fra samme leirplass med litt annen vinkel. Her er det helt klart at det er Jomfruland med båken i S som er i bakgrunnen:

20090921forside6

Senere: Har sett enda litt mer i bildene, og fant et bilde kona har tatt av meg. Her kan varden på Flesa skimtes fint i bakgrunnen, og det kan enkelt forlenges med blå himmel i toppen. Problemet er at jeg er “speilvendt” plassert i forhold til hva som ville vært optimalt på coveret:

20090921forside7

Etter innspill fra Stian og Hallvard legger jeg ut enda et forslag til bilde. Her er det en KVINNELIG padler (mot høyre) og varden på Flesa og Stråholmen som “knagger” i Telemark. Begynner det å ligne noe?

20090921forside8

Dagen etter: Nå har jeg fått utkast fra designer, og de ser slik ut:

20090922cover1

20090922cover2

Her er det jo ett forsidebilde med referanse til Telemark, og ett uten (men det har til gjengjeld ref på baksiden). Inne i guiden vil det likevel gå klart frem hvor bildene er fra. Leirplassen er fra Skrataholmene, en perle i mellom Skåtøy og Jomfruland.

I går skrev/fikk jeg til sammen 37 kommentarer. Nå er det på tide å kjøre på igjen: Hva synes dere om forsideforslagene? Jeg tar veldig gjerne i mot kommentarer!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok. Bokmerk permalenken.

45 svar til Forslag til forside på “Padleguide for Telemark”

 1. Eivind M. sier:

  Bildet i seg selv er nydelig, og jeg har heller ingen problemer med å se for meg plassering av tittel osv.

  Men innspillene om mennesker og kvinner er jo relevante og gode. Men det er jo en skala fra interessant til uinteressant. Aller mest selger man visstnok hvis man har kvinne i rød kjole på coveret, men det passer kanskje ikke helt? Allikevel synes jeg verken kvinne i kajakk, mann i kajakk, eller leirplassen over kvalifiserer til “uinteressant”. Det blir jo et spørsmål om hvor mange forsideshoppere du har også.

  Men har du flere kandidatbilder kommer jeg gjerne med flere innspill på de også 🙂

 2. Lars sier:

  Dette bildet er jo tatt med plassering av tittel osv for øye…
  Jeg har lagt til to aktuelle bilder, men de er jo i helt feil format, og må mekkes/beskjæres før de blir helt topp…

 3. Kjellp sier:

  Har du et bilde som kan refereres til som et typisk ‘Telemarksbilde’ så er kanskje det fint, bilde nr 3 er vel i så måte det mest typiske, event et fra kanalene. Som bilde i seg selv liker jeg det første best, selv om jeg merker at jeg gjerne skulle sett litt mer av det som er bakover i motivet.

 4. Lars sier:

  Takk for innspill KjellP!
  Hva er typisk Telemark? Dette fylket rommer jo så utrolig mye… Alle bildene er fra Telemark. Det første er fra Skratholmene utenfor hytta til Hagen og Skåtøy. Nydelige skjær, og Jomruland ligger i bakgrunnen av teltet (blir for langt bak til at det synes, selv om jeg har bilder med mer bakgrunn – da mister jeg refleksen i vannet).
  Jeg synes også bilde 3 er ganske typisk for Telemarkskanalen med bratte skogkledde sider (bildet er fra Bandak).

 5. Thomas sier:

  Heisann Lars,

  Det er nok det øverste bildet som får meg til å lengte mest etter kajakken og stillheten på sjøen, ja. Så jeg ville nok ha ha valgt det øverste.. selv om jeg sannsynligvis kommer til å kjøpe boka uansett hvilket motiv du velger. 😀

  🙂 Thomas

 6. Lars sier:

  Takk for tilbakemelding Thomas!
  Det gjør godt at innholdet teller mer enn innpakningen… Jeg har allerede fått noen forhåndssalg, så jeg må bare bli ferdig! 🙂
  Bilder som får en til å lengte skal en jo ikke kimse av!

 7. Thorbjørn sier:

  Jeg liker bilde 1 best. Det at det ikke er mye bakgrunn gir mange spennende assosiasjoner. Du har symbolikken i forhold til både padling, leirplass, samt at teltet minner om en soloppgang som speiler seg i sjøen! Vakkert!
  …med fare for å være inhabil, har jeg også litt sans for “mann i kajakk”. Det bildet viser et glimt av havet som man svært sjelden opplever.
  Men som allerede nevnt her oppe:
  Innholdet er det viktigste. Det som kan være viktig er gjenkjenningsverdien av ei fin framside. Da tror jeg bilde 1 er klart best, for boka vil være synlig på mange meters hold.
  Lykke til med valget, Lars! 🙂

 8. Eivind M. sier:

  Mange gode kandidater her ja! Spesielt godt likte jeg det siste (selv om det ikke har mennesker..), fordi man kan aaaane krumminga av jordskorpa der (? det kan jo også godt være noe vidvinkel- eller kamera-teknisk), og da er vi vel virkelig inne på at padling er frihet – jorda blir mindre fra kajakken, du kan komme deg hvorsomhelst i den, osv osv. Men mulig det bare er jeg som fortsatt lar meg fascinere av at jorda er rund.. 🙂

 9. Lars sier:

  Takk for tilbakemeldinger Thorbjørn og Eivind!
  Thorbjørn: Satser på å få brukt bilde av deg også, men er litt tvilsom til forsida. Med all respekt synes jeg du har litt høy albue på bildet (og dette var vel din første tur), så det er noe med stilen her… Det er mitt favorittbilde til s.2. der jeg kan skrive på himmelen… 🙂

  Eivind: Litt usikker på om krummingen er vidvinkel eller jordskorpe, men poenget med siste bildet var mest forankring i Telemark. Båken helt syd på Jomfruland er et kjent landemerke.

 10. Lars sier:

  Fra Martin via FB:

  Enig med deg, Lars. Kjøper du en padleguide, så vet du samnnsynligvis hvordan padlende mennesker ser ut. Det øverste bildet er fantastisk – teltet ser ut som en solnedgang. Det er drømmen om de idylliske stedene som trekker i hvert fall meg til et område.

 11. Thorbjørn sier:

  Du har et godt og viktig poeng, Lars! Helt enig med deg.
  Nå har jeg nettopp forminsket bildene ned til 15%, for å danne meg en formening om hvordan de ser ut på avstand. Bilde nr 1 er en suveren vinner…
  …i mine øyne!
  🙂

 12. Lars sier:

  Fra Bente via FB:

  Jeg synes ikke nødvendigvis det må være et menneske på bildet. Kajakk, tilgjengelighet og leirplass er hovedsaken for boka og det er det jeg selv ser etter iallefall. Min mening er at bilder tatt fra sjøen er best når man hat et menneske (uansett kjønn) og kajakk med på bildet, men for å vise bokas forside/tema synes ikke jeg det er et “must”.
  Du finner nok ut av det, Lars 😉
  Kjempefornøyd med min utgave av AustAgder-guiden og gleder meg til Telemarksboka er ferdig!

 13. Lars sier:

  Takker for tilbakemeldinger, og synes du går virkelig opp i det Thorbjørn. Forminskning og greier! 🙂 En designer ser på bildene i ettermiddag, så får vi se hva hun mener…

  Bente: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!

 14. Lars sier:

  Fra Jarle via FB:

  “er det ingen særlige landemerker i telemarks padlesfære? noe de lokale kjenner, og de tilreisende kan kjenne seg igjen ved? det er jo ganske klisjèaktig, men så er jo guidebøker en slags klisjè, siden man forventer seg en viss type info fra dem… dessuten gir det en fabelaktig “nå er jeg på forsida av padleguiden”-faktor når man endelig får plaska seg dit…”

 15. Lars sier:

  Det kunne jo vært en padler i forbindelse med en av slusene i Telemarkskanalen. Der føler jeg at ingen av bildene er gode nok. Det siste bildet i posten over inneholder jo som sagt båken syd på Jomfruland. Den er jo kjent.

  Nye Grenlandsboka brukte Langøytangen fyr som forsidebilde. I denne sammenhengen synes jeg det passer bedre med et telt da… Svaberg og gressunderlag til telt ser jo ganske likt ut fra fylke til fylke, så det er ikke så lett…

  Må jo uansett skrive hvor forsidebildet er tatt, så en litt sånn “nå er jeg på forside av padleguiden”-faktor skal vi få til! 🙂

 16. Elisabeth sier:

  Jeg liker det øverste leirplassbildet best. Mennesker er litt oppskrytt synes jeg. 😉
  Med det mener jeg at bilder av mennesker er veldig tidstypiske. Det tar ikke mange år før man ser at bildet er noen år gammelt. Man ser dewt på klær, utstyr, hårsveis o.s.v.
  Bildet av leirplassen var i tillegg til å være et nydelig bilde, et mye mer holdbart bilde enn et bilde med et menneske på vil være.

 17. Lars sier:

  Tusen takk for synspunkt Elisabeth!
  Teltet og kajakken er vel også tidstypiske, men kanskje ikke i samme grad som mennesker. Det har skjedd en del på telt- og kajakkfronten siste 10-20 årene.
  Jeg tror det røde teltet vil fungere godt som blikkfang, og som en slags “drømmestarter”.

 18. Lars sier:

  Da har jeg oppdatert med enda ett bilde, men mener selv at det ikke holder mål (og da tenker jeg ikke bare på kjønn!) 😉

 19. Hallvard Hatlestad sier:

  Bilete til framside. Eit bilete skal jo vekke interesse og gjerne også knagge innhaldet i boka. Framside bilete er såleis svært viktige for ei bok . Gjerne skal ein helst planlegge kva ein vil seie med biletet og prøve å få fokusert elementa som ein vil ha med der. Og for å kaste ein branfakkel her så tykkjer eg ikkje nokon av desse bileta har framside kvalitet. Alle er i og for seg godet bilete men deg mangalar litt telemark og landemerke i dei. Det er også litt rufsete komposisjon på dei fleste. Dei bør nemmeleg kommunisere opp og til høgre. Opp for positivt tiltak noko som er spenanne framtidsretta og lystbetont. Til høgre fordi folk skal ha lyst til å opne boka og lese vidare bla i den og så ta seg ein tur.

  Det heilt klart beste biletet slik sett er der er ein kar som padlar inn i biletet frå venstre. Men det biletet er litt vel generellt.

  Eg ville freista å lage ein plan for bilete og så gå ut og ta det bestemte biletetet. Å leite i bildearkiv er vanskeleg fordi ein ofte då ikkje tilfredsstiller alle krav ein kunne tenkje seg.

  Kanskje eit bilete med ein kajak som linje inn frå venstre med jomfruland i lavt fokus og med masse himmel over ville være eit godt utgangspunkt.
  Eller kanskje prøve å teikne kva du kunne tenkje deg å ha med i biletet for så å gå og fotografere.

  … Teknobonden …

 20. Lars sier:

  Takk for spennende innspill Hallvard!
  Jeg er veldig enig med deg når det gjelder komposisjon. Det er derfor jeg mener at det bildet med varden faller igjennom (det er “feil” vei). Han mannen som padler er litt for lite Telemark, men ingen av de andre guidene jeg har gitt ut har heller vært knagget veldig til fylket (se http://www.padleguiden.no) for de andre forsidene.

  Det er ikke så ofte jeg tar bilder med tanke på oppslag sånn. Kun det første bildet av disse 7 er tatt med dette i tankene. I min jobb er jeg jo mye alene ute, og da er det ikke allverdens av bilder med andre på. Å leie inn modeller er jo et nivå opp fra det jeg driver på i dag føler jeg…

  Skal ut en tur til helgen, og skal se om jeg kan få noen blinkskudd med høstfarger da!

 21. Hehe du får invitere meg med på tur så kan du være modell og eg kan være med og fotografere. Vi som sullar rundt for oss sjølv har jo ofte ein ledig dag her og der. 🙂 Ellest tykkjer eg begge framsidene du har laga før er svær bra. Der er det betre komposisjon og retning. Så å etterstrebe noko i same retning men med telemarkstilsnitt trur eg er stilig.

 22. Lars sier:

  Det hadde vært fint! Det er jo nesten aldri noen som tar bilde av meg!
  Synes selv begge forsidene til de eksisterende guidene ikke er så forankret i fylkene (Aust-Agder er faktisk fra Telemark). Men, de viser jo en stemning.

 23. kjetil sier:

  tja… ville jo hatt et jaktbilde jeg da;-)

  neid.. mye bra her lars

 24. Stian sier:

  Jeg liker bilde 1 best. Det begrunner jeg først og fremst med farger i bildet. Fine fargeoverganger og flotte kontraster. Bildet vekker “padle- og telt-appetitten”. Jeg er imidlertid enig i at det med fordel kunne vært et typisk Telemarksbilde. Etterhvert som du lager flere padleguider er det jo en fordel at forsiden vekker noen geografiske assosiasjoner. Telemarkskanalen er flott den, men ettersom hovedvekten av boka ligger på kyststrekningen ville jeg valgt et sted herfra. Hva med Flesa? Du har jo mange turer ut hit og helt sikkert flere gode bilder med landemerket (varden) der ute! Andre gode landemerker er jo moloen på Stråholmen eller elementer fra Jomfruland (tvillingfyrene?). Er forøvrig enig med Hallvard i at du bør ha en person som beveger seg til høyre i bildet om du går for en person på forsiden. Dette blir spennende, Lars!

 25. Lars sier:

  Kjetil: Vi har ikke satt jakt-artikkelen enda, men har sendt over noen av bildene dine. Jeg skal sende deg utkastet når det er ferdig!

  Stian: Takk for tips Stian! Mener jeg har et bilde av kona som padler (mot høyre!) med Flesa-varden i bakgrunnen – skal sjekke. Har også noen bilder med moloen på Jomfruland i bakgrunnen – sjekke enda mer. Fyrene er jo spennende forsåvidt, men Jomfruland fyr har ikke overnatting for padlere og Langøytangen er vanskelig tilgjengelig. Det er jo over 200 leirplasser til telt i boka, og 2 fyr…

 26. Lars sier:

  Da har jeg publisert enda et bilde, med Flesa-varden og Stråholmen i bakgrunnen. Og ikke minst – en KVINNELIG padler! 🙂

 27. Stian sier:

  Stemmer definitivt for bildet av Ingund med Flesa i bakgrunnen!! Bra bevegelse i bildet + fine farger. Rødt mot blått blir friskt og fint! Flesa = Telemarkskysten!

  (PS! Når det gjelder “tvillingfyrene”, så tenkte jeg ikke på Langøytangen og Jomfruland, men på nye+gml fyret på Jomfruland).

 28. Lars sier:

  Jeg noterer meg en klar stemme til kona og Flesa! 🙂
  Skjønte at du mente det gamle og det nye fyret, men det er jo ikke overnattingsmulighet verken i fyrene eller på Jomfruland (bortsett fra camping og kystled).

 29. Jan Tore sier:

  Jeg likte det siste bildet, kanskje fordi det er litt bevegelse i det! Best hittil, absolutt!

  Nå er vel jeg et stykke ut fra målgruppen, men det som slår meg når jeg ser bøker som dette i bokhandelen er at alle ser ganske like ut. Alle bildene er naturskjønne og pene, og det går i ett for meg. Man bør kanskje tenke litt på hvilke bøker denne skal stå ved siden av også. Finne noe som skiller seg litt ut, samtidig som man holder på sjangeren.

  Og er alle kajakk-folk ensomme? Er det grunnen til at man kan ikke skal ha noen eller bare et menneske på bildet?

 30. Lars sier:

  Takk for kommentar Jan Tore!

  Da har vi to stemmer på kona!

  Når det gjelder å skille seg ut, så ser jeg for meg at rød kajakk/rødt telt fanger blikket. Nå er det ikke mye impuls over salget av disse bøkene. Tror jeg har en ganske fast kundemasse. 1500stk av Aust-Agder gikk ut på 7 mnd.

  Når det gjelder dette at kajakkpadlere er ensomme, så tror jeg ikke det. Men, det er noen konvensjoner her (ene årebladet i vannet osv) som blir vanskeligere med to stk. Dessuten blir det jo da flere elementer i bildet, og jeg synes i alle fall det fort blir rotete da.

 31. Lars sier:

  Magnus fra FB:

  “Helt klart teltbildet som er best. Det er en guide over mulige teltplasser, så da passer det jo godt med en telt plass på forsiden. På dette bildet bryter åra “horisontranden” og det synes ikke jeg er noe fint.”

  Han har ABSOLUTT et poeng. Både åra og ikke minst hodet brytes av horisonten… Får noen prøveuttegninger av forside til boka i morgen!

 32. Lars sier:

  Monica fra FB:

  “Jeg synes teltbildet med mye himmel var flott, og det er jo en teltplassguide.”

 33. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Mens jeg sover…

 34. Stian sier:

  Ser poenget til Magnus med åra+hodet som bryter horisontranden, men ser ikke at dette er noe STORT problem. Jeg liker likevel bildet godt! Det første teltbildet er også strålende (!), men holder fortsatt på poenget om et “Telemarkselement” – og varden på Flesa er et slikt element. Bra at du har så mange flinke folk i omgangskretsen din, Lars! Synes det er mange gode innspill i denne tråden! Lurt av deg å lytte til hva folk mener. Det er ikke alle som har en så åpen dialog rundt åndsverkene sine… Prøvene du får i morgen gir deg sikkert flere svar… Lykke til! 🙂

 35. Lars sier:

  Takk for hyggelig hilsen Stian!
  Dette var vanskeligere enn jeg trodde…
  Blir spennende å se hva designeren kommer opp med. Det skal jo være 4 bilder på coveret (foran, bak og hver innside). Så jeg kan jo få brukt flere av disse, men det er bare ETT som kan være på forsiden…

 36. Anders sier:

  Fine bilder, Lars. Jeg synes det første uten tvil er best, på grunn av fargene og gløden i (kvelds?)sola. Med det romantiske lyset ville det kanskje vært ennå litt herligere om det hadde vært to kajakker der – sånn for fantasiens skyld – men det kan vel knapt være utslagsgivende.

  Tematisk er det første bildet rett på merket ift innholdet. Bøkene handler vel mer om leirplasser enn padleruter og opplevelser.

  Jeg kjøper for øvrig boka uavhengig av knagging. Lurer på om ikke padleinteressen heller enn Telemarksinteressen er utløsende faktor for kjøp. Kanskje er det viktigere at dine “faste”/sikre kunder får den skikkelige godfølelsen, heller enn at du vinner noen få nye …?

  Synes også kona og Flesa er et godt bilde, men synes at det kanskje mangler litt av magien i lyset som det første bildet har, og som setter fantasien mer i sving.

 37. Lars sier:

  Takk for kommentar Anders!
  Jeg heller nok ettervhert mer og mer i “din” retning…
  Lyset/stemningen er viktig, og har vært avgjørende på de to forrige bøkene også.
  Dette blir jo i så fall den første uten et menneske på forsiden, men da kan jeg jo ha mennesker på alle de 3 andre sidene på coveret…
  Jeg poster et par forslag her i morgen, så ser vi det litt mer i sammenheng!
  Nå føler jeg det snart er natta… 🙂

 38. Thomas sier:

  Synes nok også at coveret med teltet på er det fineste.

  Forøvrig mener jeg at jeg og min samboer også overnattet på samme holme da vi padlet fra Hurum til Risør i fjor sommer. Vi tenkte å overnatte på jomfruland, men det var så og si umulig å finne et lovlig og bra sted der. Vi ble bedt om å spørre en lokal bonde om vi kunne overnatte på jordet hans. Men vi valgte heller en holme i nærheten. Camingplassen var heller ikke særlig fristende.. Gleder meg tli å lese boka.

 39. Sondre sier:

  Synes en kombinasjon er den beste løsningen. Teltet bør være forsidebilde. Det svake (egentlig det sterke) kjønn på baksiden.

 40. Lars sier:

  Takk for kommentar Thomas!

  Det kan godt hende det var Skrataholmene (eller Skratta på noen kart). De henger sammen med Saltsprøitene – noen holmer som også har teltplasser. Jeg har merket av en 4-5 plasser her, men den på bildet er helt uni. Her er det ikke mulig å komme til med båt, og det er plass til flere telt på blankskurte svaberg.

  Jomfruland er ikke spesielt egnet for telting. Der er det som du sier campingplass, men en del padlere prøver jo å unngå disse (det er jo så mange andre fine steder). Helt i N på Jomfruland er Langøytangen med sandstrand og store gressletter. Dette er dog reservat, og det er teltforbud. Jeg har likevel merket det av med nistepakke i boka, og vet at mange ligger under åpen himmel der på fine dager. Hvis du trenger gress til teltet, så er det heller ikke langt til Stråholmen og Skutevikkilen på Gumøy. Har merke av 102 plasser i Kragerø, så du og samboeren har litt å ta fatt på neste år! 🙂 Til sammen er det over 200 merkede teltplasser langs kysten og kanalen når det står igjen under 4 uker til trykking… 🙂

 41. Lars sier:

  Mens jeg skrev over fikk jeg kommentar fra Sondre også. Tusen takk!
  Det du skisserer er jo helt klart mulig! Jeg føler det bildet også er ganske godt forankret til Telemark og kanalen.

 42. Lars sier:

  Fra Ulla via FB (jobber i bokhandelen i Langesund):

  “Forslaget med telt på forsiden likte jeg…så for meg hvordan jeg kunne stille ut boka..;o)))”

 43. Lars sier:

  Jeg tror også at det røde teltet vil gjøre at boka skiller seg litt ut Ulla, men det er mange avveininger som skal tas…

 44. Thorbjørn sier:

  Lars! Gå for alternativet med teltbildet på framsiden, og deg selv på baksiden!
  Begrunnelse:
  Teltbildet har jeg allerede kommentert ovenfor. Jeg synes det favner mye GOD symbolikk, er et estetisk blikkfang som gir gjenkjenning, har gode fargevalg, og er i tillegg et bilde som er godt å se på, når man sitter i fred og ro.
  Bildet av deg på baksiden synes jeg er både riktig og nødvendig. Enten du liker det eller ikke, så er du i ferd med å bli et “begrep” innenfor padleverden, der du selv har opparbeidet deg et unikt varemerke i forhold til den du er og måten du jobber på. Da er det veldig naturlig, ja egentlig et MUST!, at du selv presenteres på fram- eller baksiden.
  Go for it! 🙂

 45. Lars sier:

  ROFL (“begrep” – du får sagt det!)

  Takk for tilbakemelding. Ser ut som de fleste synes teltbildet fungerer bra. Selv om det kom opp et nytt bilde på slutten i går, så er det uheldig i forhold til horisontlinjen. Jeg synes ikke det fungerer på samme måte, men tar fortsatt gjerne kommentarer fra dere der ute! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.