Gass erstatter kull

I kommentarene til posten “Energi på verdensplan” er OLF veldig på at ren norsk gass skal erstatte dirty kullkraft. Dessverre er ikke verden så enkel. Her er grafer med energisammensetningen til Storbritannia, Japan, Sør-Korea og Kina.

Vi begynner med Storbritannia, for denne grafen kan gi OLF et visst medhold:

20090920strobritannia

Her ser vi at kullforbruket har vært ganske konstant siste 10-15 årene, mens gassforbruket har vokst konstant. I min verden kan ikke det bety noe annet enn at de TOTALE utslippene av CO2 (basert på disse to energibærerne) øker…

I Asia er situasjonen en helt annen. Først til Japan:

20090920japan

Her ser vi at det er en jevn vekst i BÅDE forbruket av kull og gass.

Så til Sør-Korea:

20090920sor-korea

Her også veksten i både kull- og gassforbruk påfallende. Legg merke til at bruken av olje har flatet ut.

Så til kanskje det viktigste landet i denne sammenheng – Kina:

20090920kina

Her spiller ikke gass noen rolle, og både olje og kull-forbruket er sterkt voksende. Hvis vi samtidig ser på hvor mange mennesker som bor her… Nå satser vel Kina på ganske massiv utbygging av atomkraft (over 20 nye anlegg), men CO2-utslippene fra Kina er store…

Tabellene er hentet fra boka til Tertzakian, og han har igjen hentet tallene fra BP.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn og merket med . Bokmerk permalenken.

10 svar til Gass erstatter kull

 1. Når vi i OLF snakker om gass for kull, er vårt hovedfokus Europa – hvor Norge leverer mest gass (feks rundt 30 prosent til Tyskland og Frankrike).
  Flere faktorer spiller inn, og du påpeker helt rett at det totale energiforbruket i feks Storbritannia har økt. For å nå klimamålene handler det både om å redusere/endre forbruket OG erstatte kull med gass og etter hvert også fornybart.
  Poenget er til syvende og sist at det må em kombinasjon av tiltak til.

 2. Lars sier:

  Hei Kjetil og OLF!
  Jeg er helt enig med deg at en kombinasjon av tiltak må til. Når det gjelder dette med salgsklausul for å selge gass (til erstatning for kull), så ser jeg jo helt klart at industrien har lite interesse av dette. Egentlig burde vel mottakerlandet stille slike krav til innenlandske kjøpere, men Norge kunne også kanskje gjort noe politisk? Jeg ser for meg at “noen” må gå foran for å starte en reaksjon her – ellers fortsetter det bare å øke.
  I går var det forskningsdager her i Kristiansand, og da var det en stand med Elkem Solar der de viste tilsvarende grafer som over for verden frem til 2060. Veksten var like sterk i 50 år fremover… Er det ingen grenser for hvor mye energi vi trenger? Hva er nok?

 3. Lars sier:

  Jeg skjønner jo at dere har hovedfokus på Europa, men i boka jeg fant grafene i var bare Storbritannia representert. Har dere tilsvarende grafer for de landene i Europa vi eksporterer gass til? Data som viser at gass erstatter kull?

 4. Odd Naustdal sier:

  Jeg mener det er logisk å anta at en stor del av norsk gasseksport til Europa kommer til erstatning for kull. Norge dekker om lag 30 prosent av det nasjonale gassforbruket i Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Belgia. Disse landene får altså den renest produserte gassen som finnes på markedet i dag.

  Hva hadde skjedd dersom Norge hadde sluttet å levere gass til disse landene, hva hadde den da blitt erstattet med? I en ideell verden hadde Europa klart å redusere energiforbruket sitt, eller norsk gass hadde blitt erstattet med fornybar energi. Men dette er ikke realistisk. Når vi i tillegg vet at det er en målsetning i EU å redusere kullavhengigheten, er det sannsynlig å anta at en stor del av gassen vi eksporterer vil komme i stedet for kull.

  Hva har så dette å bety for klimautslippene? I år vil Norge eksportere mer enn 100 milliarder kubikkmeter gass. Dette forventes å øke til 111 milliarder kubikkmeter i 2012. Dersom man legger til grunn at 75 prosent av gassen som eksporteres erstatter kull i kraftgenerering (hvilket faktisk ikke er usannsynlig), vil vår eksport per i dag medføre årlige unngåtte utslipp fra kullkraftverk på hele 230 millioner tonn CO2. Dette er mer enn fire ganger Norges totale, årlige utslipp.

 5. Lars sier:

  Tusen takk for svar Odd!
  Jeg har ikke klart å finne statistikk som viser at kullforbruket går ned – bare at det flater ut. Det betyr jo at de totalte CO2-utslippene fortsatt øker, selv om de ikke øker like mye som om veksten hadde blitt dekket inn med kull.
  Har du statistikk fra noe land som viser nedgang i kullforbruket?
  Ser jo mer og mer at det er VEKSTEN i energiforbruket som er hovedutfordringen her. Den gjør jo omstillingen der fremme skikkelig grisetet. Det er jo ikke bare olje og gass som har peak. Også uranium/plutonium har det samme.
  Du ser jo grafene over, og jeg skjønner ditt argument. Det jeg spesifikt lurer på er om du sitter på statistikk som viser at kullforbruket har gått NED mens gassimporten har gått opp.

 6. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » OLF sine mantra

 7. Tilbaketråkk: “Gi gass” | homo ludens

 8. Tilbaketråkk: Kirken og olja | homo ludens

 9. Tilbaketråkk: Klimadirektøren i Statoil | homo ludens

 10. Tilbaketråkk: HomoLudens.no – 10 år | homo ludens

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.