Analogien med stupetårnet

I dag har jeg bidrat litt i den politiske kampen mot ojeboring i nord. Samlet underskrifter på torvet i Kristiansand en snau times tid. Da kom jeg til å tenke på en artig analogi mellom oljeutvinning og et stupetårn.

Tenk deg at du har et stupetårn med 2, 5 og 10 meter. Du VET at du må hoppe (oljen tar jo engang slutt, og omstilling/nye energikilder må til). Hvis du hopper fra 2m har du god kontroll, og det skjer ikke noe alvorlig. Dette kan best sammenlignes med 2 grader varmere klima. Fra 5m blir du litt mer usikker, men håper at det går bra. Noen vil også opp på 10m, men det krever en del trening (i å se bort fra konsekvenser som rammer andre/frem i tid). For å gjøre denne analogien ekstra juicy kan vi tenke oss at vannet i bassenget blir grunnere og grunnere jo høyrere du velger å hoppe fra (positiv feedback + raskere omstilling –> større kostnader).

Jeg synes denne var ganske morsom der jeg satt i kajakken… 🙂

ALLE jeg snakket med var enig om at oljen var en knapp ressurs som vil ta slutt. Jeg hadde også et inntrykk av at over halvparten av de jeg spurte skrev under, men så var det bilfri dag i byen også. Noen av de som ikke ville skrive under ble ganske ampre for i det hele tatt å få spørsmålet. Virket nesten som om de fikk inntrykk av at jeg ville ta pengene deres… Det er mange innfallsvinkler til dette, og jeg tror de fleste skrev under for å beholde naturen i LoVe uberørt. Ettersom jeg tenker på dette mer og mer, så synes jeg det viktigste argumentet er feil bruk av ressurser. Vi binder opp MYE penger og hjernekraft i noe som ikke har fremtida for seg. I stedet for å bane oljeproduksjonen kontrollert ut, så pumper vi alt remmer og tøy kan holde. I stupetårn-analogien: Vi ser ikke ned engang, vi bare løper og løper mot toppen… Der oppe sitter oljeindustrien klar, og jammen har de ikke begynt å høyne 10m avsatsen også… 😉

Dette ble kanskje litt flåsete, men jeg skulle ønske at vi fikk en “kontrollert” løp NED til et bærekraftig energibruksnivå. Slik det er nå – så gjelder det å komme fortest mulig frem til stupet (avsatsen på 10m), og så håpe på at noen andre skal hoppe (ta regningen).

Hva synes dere?

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.