Kr 8.784.000.000.000 i 2008…

Hva i all verden er dette? Jo, det er den summen verdens land brukte på militære utgifter i 2008 i følge Geir Ove Fonn i VL. Han har igjen tallene sine fra det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri. Her kan du få et sammendrag på svensk eller engelsk. Det har ikke jeg lest, men kommentaren til Fonn i dagens VL var interessant.

Tallet i overskriften er i norske kroner, og er regnet ut fra en dollarkurs på 6 kroner. I artikkelen opererer Fonn med beløpet 1464 mrd dollar. Siden 1999 har verdens militære utgifter økt med 45 prosent…

Men det er mer… Fonn skriver:

“1464 mrd dollar. Det er en pengeverdi som er nesten umulig å begripe. For å sette tallet i perspektiv kan vi sammenligne med hva verdens rike land gir i bistand. OECD-landene bevilget i fjor 120 mrd dollar for å bekjempe global fattigdom, altså under en tiendedel av hva verden brukte på våpen og militærmakt. Mens militærutgiftene utgjorde 2,4 prosent av verdens samlede brutto nasjonalinntekt (BNI), utgjorde bistanden 0,3 prosent av BNI i OECD-landene, under halvparten av den flere tiår gamle FN-anbefalingen på 0,7 prosent.
Motoren i rustnings- og militærkappløpet er fortsatt USA. Ikke siden andre verdenskrig har supermakten brukt større realverdier til sine militærstyrker enn i 2008. Den totale kostnaden var 608 mrd dollar, som utgjør 41,5% av verdens samlede militærutgifter. 600mrd dollar er for øvrig omtrent det samme som Afrika totalt mottok i bistand og gjeldslete mellom 1960 og 2003. I løpet av de åtte årene under president George W. Bush økte USA sine militærutgifter med 66% i realverdi, der den såkalte krigen mot terror og de langvarige krigene i Irak og Afghanistan forklarer mye av veksten.”

Han fortsetter videre med å fortelle at både Kina og Russland har tredoblet sine militære utgifter siden 1999. Våpenindustrien går så det griner, og Fonn skriver:

“De 100 største selskapene solgte i 2007 våpen for nesten 350mrd dollar, omtrent tre ganger mer enn de rike landenes samlede utviklingshjelp for å bekjempe nød, sult og altfor tidlig død i fattige land.”

FNs generalsekretær skal ha sakt at “verden er overbevæpnet, mens freden er underfinansiert”. Norge er fortsatt en ledende våpeneksportør, og solgte i fjor våpen for 3 mrd kroner. Fonn avslutter med følgende kraftsalve:

“Til tross for det paradoksale i at en verden der risikoen for en mellomstatlig krig er sterkt redusert og bruker stadig mer av knappe ressurser på våpen, var store spørsmål om krig og fred fraværende i den innadvendte norske valgkampen. Verken omstridte innkjøp av jagerfly eller bruken av norske soldater i Afghanistan ble noen het stridssak. Heller ikke for regjeringspartiet SV, som er tuftet på arven fra freds- og nedrustningsforkjempere som ikke fant seg til rette i Arbeiderpartiet.”

I går leste jeg også at Ap kanskje ville få igjennom fortsatt krig i Afghanistan mot at LoVe blir vernet i 4 år… Hva slags verdier er det vi er i ferd med å få???

Fonn har også postet denne kommentaren på verdidebatt.no/gof/

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Kr 8.784.000.000.000 i 2008…

 1. Lars sier:

  I dag ramlet følgende melding inn i e-postboksen:

  Hver dag dør over 1000 mennesker i verden som følge av bruk av håndvåpen. De fleste av dagens voldelige konflikter foregår i utviklingsland. Tilgang på våpen og ammunisjon forlenger og forverrer kriger og konflikter. Kriger og konflikter hindrer utvikling, og fattige mennesker rammes hardest. Mange ser på Norge som en fredsnasjon i verden. Samtidig er det typisk norsk å tjene penger på krig: Norge er en av verdens største våpeneksportører. Changemaker mener det mangler vilje til å ta de nødvendige grepene for å sikre kontroll over norske våpen og ammunisjon. Inntil videre er det ikke typisk norsk å være god.

  Changemaker har gående en underskriftskampanje med krav om at det skal bli typisk norsk å være en fredsnasjon!
  Jeg har skrevet under. Gjør det du også!

  Se link her
  http://www.ivarjohansen.no/temaer/internasjonal-politikk/2060-vapenproduksjon.html

  PS: Jeg har signert!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.