Skjærgårdsparken i Telemark

Nå har jeg sovet litt på eksisterende adferdsregler for Skjærgårdsparken i Telemark. Her står det nemlig følgende:

20090914skilt

Nå viser det seg at dette med “anviste plasser” på en eller annen måte har sneket seg inn i 1995. I Forvaltningsplanen er ikke akkurat “anviste plasser” mange, og de er heller ikke bestandig så gode. For eksempel er denne på Kjelsøy helt ubrukelig (men merket med teltsymbol):

20090914telt

…. og det er ikke den eneste…

Det viser seg nemlig at teltsymbolene i Forvaltningsplanen er fordelt rimelig lemfeldig. I Skutevikkilen er dette stedet ikke merket av som egnet for telt. Altså: Ikke anvist – FORBUDT:

20090914ikketelt2

Det blir virkelig spennende å se hva som blir den “redaksjonelle linje” her. Adferdsreglene kan jo ikke bare byttes ut over natta, men de praktiseres ikke slik de i dag fremstår ute i kommunene. Det kan jo ikke jeg ta hensyn til når jeg skriver boka… Nå virker det som om adferdsreglene skal rulleres før neste sommer, men det hjelper meg også ganske lite… Tror derfor utfallet blir at jeg bruker Friluftsloven, og setter atferdsreglene til side pga “at de er under revisjon“. Jeg ser ikke noen grunn til at ikke Friluftsloven kan gjelde for Skjærgårdsparken i Telemark. Som grunnregel – akkurat slik den gjør i Agderfylkene. Der det ikke er tillatt med telting må dette nevnes spesielt, ikke på generelt grunnlag…

I Aust-Agder ser teltregelen slik ut:

20090914austagder

Det virker unektelig litt rart at det kan innføres et generelt teltforbud i hele Skjærgårdsparken i Telemark. Særlig når det er så lite fokus på teltretten i Forvaltningsplanen. I Bamble kommune har jeg merket av 25 teltplasser. 19 av disse er ulovlig i skjærgårdspark, mens 5 er lovlige. Den siste er lov fordi den ligger på en øy som IKKE er en del av skjærgårdsparken. I Kragerø har jeg ikke telt ferdig enda, men det er ingen grunn til å tro at tendensen er annerledes der. Tilsammen har jeg merket av litt over 90 plasser i Kragerø…

Det blir totalt urimelig hvis padlere helst vil at skjærgården IKKE skal bli skjærgårdspark – fordi da blir de ekskludert fra områdene… Dette er jo områder som er spesielt tilrettelagt for allmennhetens friluftsliv. De skal BRUKES, og i følge Stortinget skal padlere legges spesielt til rette for. (Dvs de sier ikke det, men aktiviteter som er ENKLE, IKKE-MOTORISERTE og bedrives HELE ÅRET skal prioriteres. Det er jo oss.)

Så får vi se hva det blir til – bok blir det nå uansett! 🙂

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.