Oljeboring i nord

Jeg er en ivrig leser av Jan Herdal sin side oljekrisa.no. Her er det mye interessant materiale, og artikkelen “Norsk oljevirksomhet er slutt om 5 år“. Han avslutter den artikkelen slik:

For oljens vedkommende er det allerede for seint. Gassen kan fortsatt berges slik at det også blir i det minste litt igjen til kommende generasjoner. Men ser vi noe til disse avgjørende spørsmåla i den såkalte valgkampen?
Også her er verden snudd på hodet. I vår tid er det idiotene som stemmer. De har et stort ansvar. Politikk er blitt den mest utbredte form for organisert kriminalitet. Det er stemmekveget som holder svineriet i gang.

Herdal avvises av mange som “dommedagsprofet og kommunist”. Han kan gjerne være det, men på nettstedet sitt opererer han med offisielle data, selv om han jo velger å tolke de slik han vil. Jeg tror han har mye rett, selv om artikkelen over underkjenner presset som nå bygger seg opp nordover. “Det petroleumsindustrielle kompleks” må nå finne nye felter, og strategien er klar: Taushet. Så går det noen år (kanskje allerede neste sommer når Ap “faller ned”), og så ser vi tydelig hvor det går. “Hvis vi ikke skal “miste komptanse og inntekter” må vi fortsette nordover!” Det blir visa… Eneste som oppnås er jo at fallhøyden da etableres på et enda høyere nivå… En reduksjon og endring av oljeavhengighet må til – jo før jo heller. Hvorfor ikke fase ut kontrollert nå, og bruke de ledige hodene på FOU av fornybar energi? DET hadde vært fremtidsrettet. Noe annet er trangsynt fokus på kortsiktig profitt og midlertidige arbeidsplasser.

Rettelse: Ser jo at dette jeg skriver ikke er helt korrekt. Var nettopp inne på sidene til OLF, og der står det (under nordområder):

OLF mener det er naturlig og nødvendig for oljenæringen – og for Norge – at olje- og gass aktiviteten beveger seg videre nordover. Både geopolitiske, ressursmessige og teknologiske/kompetansemessige hensyn taler særlig sterkt å utvide næringens aktivitetsområde.

Politisk er dette så omstridt, at det er få som vil ta i dette i valgkampen. Ap har utsatt det, mens H og Frp danser til OLFs oljefyrte instrumenter. Resten er I MOT. Ganske interessant argumentasjon:

GEOPOLITISK – svært mye av energien i verden stammer fra fossile brensler. På relativt kort sikt vil reservene være fordelt på under 10 produksjonsland, mens alle andre land er netto importører. Mange av produksjonslandene er i dag ustabile områder, og det blir neppe mindre stabilt når det hardner til. Er det da riktig å bidra til å øke oljeavhengigheten?

RESSURSMESSIG – olje/gass er en ikke-fornybar ressurs, og da er det litt rart å argumentere for at vi skal ta den ut så fort som mulig (selv om dette også er rådende politikk). Det er svært lite slakk i produksjonen – selv når oljeprisen var oppe i 150$ var det ikke noen voldsom produksjonsøkning. Det går på fulle mugger – året rundt… Når vi da vet at dette er en begrenset ressurs, så er det kanskje greit å ta rev i seilene i tide?

TEKNOLOGISKE/KOMPETANSEMESSIGE – her er jeg faktisk både enig og uenig med OLF. Hodene i oljebransjen er tildels glitrende, og det er tragisk å se de går til spille for å høste kortsiktig profitt og hente ut det forrige århundredets energikilde. Det er nye tider, og hodene bør settes inn i FOU i forbindelse med fornybare energikilder. Da har vi ikke grunnrente og feite lønninger, men med politisk vilje bør det kunne skje. Overgangen fra trøkk på gammel energi til fremtidens energi må gjøres nå – så ikke andre tar helt over førersetet når det gjelder ny teknologi. Vi må ikke bli sittende fast i olja nå høyhastighetstoget på fornybar energi går!

Ellers ser jeg at OLF har 5 heltidsansatte til å ta seg av pressen. Da er det godt å vite at @oljepartiet har dyktige folk på dugnad, og store deler av folket i ryggen! 😉

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.