Nome i farta

Petter Nome har gått på som Bryggeridirektør, og skal (bl.a.) pushe øl til unge og gamle. Her er første utspill gjengitt hos NRK:

20090828nome

Utspillet er ganske genialt bygget opp. For det første kobles kristne og avholdsfolk i tittelen. Ergo – er du avholds er du kristen. Jeg har jo hele ungdomstiden min i en avholdsorganisasjon, og det var det første vi fikk høre: “Er du kristen?” Nå var det sjelden noen av oss var det, og det er jammen meg mange andre grunner til å ikke bruke alkohol enn religion… Noen har kanskje lagt merke til at jeg har fått religiøse interesser i eldre dager, men jeg passerte 30 før dette skjedde.

Her er noen andre grunner til ikke å bruke alkohol: solidaritet med de som har problemer pga alkohol, internasjonal solidaritet (alkoholkapitalen herjer godt i den 3. verden), opplevelser knyttet til eget og andres alkoholbruk, samfunnsansvar (selv ikke Nome kan komme bort fra at alkohol koster samfunnet noen liv og kroner i året), en fast overbevisning om at livet kan nytes uten… Jeg tror den religiøse (konservative kristne) delen av avholdsfolket blir mindre og mindre. Først falt arbeiderbevegelsen ned foran alkoholkapitalens alter (Gerhardsen og Tranmæl ville gremmes), og så var tiden kommet til de kristne… Hos dem er forhold til alkohol nå “adiafora” (etisk irrelevant). Ganske spenstig… I alle fall når en ser på andre spørsmål som oppfattes som etisk relevante…

Så kommer han avholdsfolket i møte (og oppfattes som raus og varm) ved å uttale at før i tiden hadde han respekt for avholdsbevegelsen – “da alkohol førte til at mange fattigfolk drakk seg fra gård og grunn. “.

Er det så mye bedre at samfunnet i dag må bære kostnadene? For 100 år siden var det kvinnene som bar kostnadene, og ved vår andre folkeavstemming (i 1919) var det første gangen kvinnene virkelig mobiliserte ved valg. Og forbud ble det, noen år… Velferdsstaten fanger i dag opp kostnadene ved alkoholbruken, mens bryggeriene tar inntektene. Dette er sikkert en grei ordning for Nome, men på et samfunnsnivå er det lite bærekraftig på sikt…

Han sier også:

“… deler av den kristne avholdskulturen feilaktig har satt likhetstegn mellom bruk og misbruk av alkohol.”

Denne er jo klassisk; å innføre et skille mellom bruk og misbruk. Her er det jo mange som har tatt til orde for å bare bruke “bruk”, da hva som er misbruk er avhengig av så mange forskjellige faktorer. Det Nome gjør er jo å innføre nyte = bruke og misbruk. Antagelig skal det tolkes slik at “de som tar seg en øl”, de nyter – mens de som misbruker har ikke skjønt det. Vet ikke hvor mange som regnes som alkoholikere i dette landet, men har sett tall fra 50-100.000. Det betyr i så fall at det er mange som ikke har skjønt det (og som finansierer lønna til Nome). Jeg tror det er mye mer fruktbart å snakke om bruk, og droppe terminologien nyte/misbruk.

Jeg ser jo at Nome ikke har noen interesser av dette. Han skal jo nå pushe øl til unge og gamle. Kanskje spesielt unge. Skjenkekontrollen til Juvente har i årevis vist at altfor mange butikker setter profitt foran lovverk i salg av øl. Juvente er en ungdomsorganisasjon bestende av folk som jobber mot bruk av alkohol på frivillig basis. De må kjempe mot sånne som Nome (som sikkert har fått 7-sifret lønn som bryggeridirektør). Jeg er ikke i tvil om hvor jeg har min sympati…

Oppdatering: VL har også plukket opp pressemeldingen fra Bryggeridirektøren, og har skrevet artikkelen: “Angriper kristne avholdsfolk” (relativt lik tittel).

Senere samme dag: Jammen hadde han ikke klart å lure seg inn i fagbladet Journalisten også. De spør ham om basiskunnskapen i hans nye bransje, og Nome svare:

– Jeg har jo drukket øl i noen år. Det er en artig bransje, og øl har et ufortjent dårlig rykte. Øl handler om både kultur og tradisjon. Vi har et hav av forskjellige spennende ølsorter, som vi dessverre ikke får lov til å fortelle folket om. Jeg er opptatt av å reposisjonere ølets rykte, som noe annet enn fyll og faenskap.

Det er jo i alle fall godt at Nome ser at øl både forbindes med kultur/tradisjon OG fyll/faenskap. Når det gjelder dette at hans tidligere kollegaer ikke får lov til å skrive om “et hav av forskjellige spennende ølsorter”, så har de jo et ocean av alkoholrelaterte nyhetssaker å boltre seg i hver mandag…

Morsomst er kanskje hans svar på hva som er de viktigste erfaringene har tar med seg fra yrket. Da svarer han nemlig:

– Mye av journalistikken er blitt mer overfladisk og person- og konfliktorientert, og rommet for grundighet er blitt mye mindre….

Da er det fint at Nome som samfunnsborger ikke bidrar ytterligere til dette….

Dagen derpå: Jammen følger ikke Helge Simonnes opp med en leder som har tittelen “Kristne og alkohol“. Den er litt “ullen”, men har også en del gode poenger:

“… Fra kristent hold er det gjort en del feil i forhold til alkohol, men de siste årene er kanskje den største filene at kristne miljøer i for stor grad har bagatellisert de negative virkningene av alkohol. Ønsket om å nyte alkohol har ført til at mange har distansert seg fra å holde liv i en nødvendig politisk debatt.
Avholdsbevegelsen har generelt ikke mye å skamme seg over…
… Å predike et totalavhold er et helt legitimt standpunkt…
… Denne fanen (debatten om alkohol) må holdes høyt, enten man er totalavholdende eller måteholden.”

Takk for den Simonnes! Han skriver også at i noen kristne kretser er totalavhold gjort til en salighetssak, og at det skaper moraliserende holdninger. Det er jeg veldig enig i, samtidig som jeg fremdeles har til gode å møte noen som har dette utgangspunktet. Jeg har på følelsen av at både Simonnes og Nome her trekker frem en karikatur av en svovelpredikant fra langt tilbake i tid, men holder muligheten åpen for at jeg er for lite bevandret i Norges kristne miljøer… Uansett er det flott at Simonnes følger opp saken i dagens avis! Nesten synd at han ikke nevner “adiafora” – at i altfor mange kristne miljøer blir alkoholspørsmålet sett på som etisk irrelevant. Han berører det jo indirekte, men kunne godt vært litt mer direkte her…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Nome i farta

  1. Lars sier:

    Dette blogginnlegget har medført en lang debatt på facebook. Det viser seg at det var VL som intervjuet Nome, og at NRK har plukket ting fra deres intervju. Så slik er altså gangen i informasjonsstrømmen her, men jeg fant altså saken først hos NRK.

  2. Lars sier:

    Det var da voldsomt så mye alkoholstoff det var denne fredagen. Aftenposten har ryddet forsiden til “Måtehold kan være bedre enn avhold”:
    http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3238430.ece

    Forskerne lager jo de hypotesene de vil virker det som. Jeg tror at synnsynligheten er stor for at det er drikkepresset fra måteholdsfolket som skaper angst og depresjoner hos en del av de som velger å være avholds. Denne faktoren anser jeg som viktigere enn at et moderat alkoholforbruk skulle redde en fra angst og depresjon…. Men, en slik hypotese er kanskje ikke så lett å teste?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.