Demokrati og valg i kirken

Tenkte jeg skulle stemme ved Kirkevalget sammen med at jeg forhåndsstemte, men det var ikke lett… Da jeg kom til Biblioteket fikk jeg beskjed om at jeg da måtte til Domkirkekontoret. Da jeg kom dit var det bare ei som kunne noe om dette, og hun var til lunsj. «Kan du komme igjen om en halvtime?» Ikke var det spesielt lett å forstå stemmesedlene heller…

Slik så stemmeseddelen og brukerveiledningen ut ved menighetsrådsvalget her på Lund i Kristiansand:

20090828menighet

De er jo ikke helt like for å si det sånn… Etter å ha lest veiledningen på Kirken.no tror jeg kanskje at jeg kunne fylt ut denne stemmeseddelen riktig.

Verre var det med valget til Bispedømmerådet. Der ser veiledningen og stemmeseddelen slik ut:

20090828bisp

Veiledningen på kirken.no hjelper heller ikke allverdens her… Stemmeseddelen som ligger vedlagt mangler jo helt prioriteringsbokser, og navnelisten fortsetter på baksiden…

Jeg kan godt være med på at jeg er en knølhval på stemmesedler, men burde ikke dette vært enkelt? Antall stemmer ved Kirkevalget blir neppe høyere av dette i alle fall. At kirken skal skinne som et demokrati-prosjekt i særklasse virker litt rart etter i alle fall å ha prøvd.

Heldigvis er det litt tid igjen, så det kan jo hende jeg finner ut av det…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Demokrati og valg i kirken

 1. marianne j sier:

  For megser det ut som du ikke har fått ordenlige stemmesedler når du kom for å forhåndsstemme. Det ser ut som du bare har fått navnelistene som også ble sendt ut sammen med valgkortet. De ordentlige stemmesedlene skal ha bokser som du kan krysse av i…..

 2. Lars sier:

  Jeg så jo bare på de stemmesedlene jeg fikk tilsendt Marianne.
  Men, jeg dro til kirken for å stemme i går, og der bare ristet de på hodet over utsendt materiell. I min kirke var det bare det antallet som skulle velges, så det var egentlig ikke noe reellt valg (bare rangeringen).
  Valget til bispedømmerådet var mer reellt, men her var det jo ikke lett å skille kandidatene bare ut i fra navn. Nå er det jo ikke vanskelig å finne ut hvem forskjellige grupper vil ha inn, men et sånt valg blir litt for de innvidde. Det er jo bare en liste…
  Ser for meg at «kristenfolket» «morfarbarn» osv gjør rimelig rent bord i valget på bispedømmerådene. Valgdeltagelsen blir antagelig ganske så lav, og resultatet veldig skjevt… Ikke er det ferdig opptelt før om 14 dager heller…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.