Bjarte Ystebø og “Kristenfolket”

Den siste uken har det vært en del støy rundt organisasjonen “Kristenfolket” der lederen heter Bjarte Ystebø. Han er redaktør av Norge IDAG, og kan vel egentlig ikke skjønne hvorfor ikke alle skal stemme Frp – eller i alle fall borgerlig. I et intervju med Dag og Tid (21.8.09) blir han skikkelig avkledd:

D&T: De har trekt fram nokre kjernesaker for kristenfolket, men er ikkje fattigdom, internasjonal rettferd, klimaspørsmål og miljøspørsmål like viktige for mange kristne?
– Det kan ein seia, men i dei sakene er det tydelegare kva partia meiner. Me vil trekkja fram dei sakene der det er uoversiktelege konfliktlinjer. Og med ville ha ja eller nei frå representantane, ikkje vage svar.

I min verden er spørsmålene om fattigdom, internasjonal rettferd, klimaspørsmål og miljøspørsmål ganske mye viktigere enn hvor den norske ambassaden i Israel ligger… Ikke kan jeg skjønne hvordan de borgerlige skal være så tydelige på disse spørsmålene heller…

Når det gjelder fattigdom så har jo Halvorsen fått kjørt seg siste uka, men det er lite sannsynlig at tilstanden ville vært bedre med en borgerlig regjering. Fattigdom i Norge er ganske komplekst, og godmat for opposisjonen uansett regjering…

Når det gjelder internasjonal rettferdighet så vil KrF øke bistanden, mens Frp vil tilnærmet fjerne den. Krf vil engasjere seg for fattige og undertrykte, mens Frp mener vi har så mange uløste oppgaver her i landet at vi er oss selv nok.

Klima er kanskje det spørsmålet der det er mest sprik i borgerlig leir. Her er Krf og H med i klimaforliket, mens Frp meldte seg ut. De kan ikke være med på at klimatrusselen er menneskeskapt (da dette kan gå utover bilbruken), men har etablert seg med en “klimapolitisk talsmann”. H og Krf har altså tatt ansvar i denne saken, mens Frp har meldt seg ut for å prioritere bilbruk (og annen bruk av fossil brensel) foran kommende generasjoner.

I miljøspørsmål generelt er det også store sprik i borgerlig leir. Høyre gjorde en kjempeinnsats med Brende som miljøvernminister. Blant annet fikk vi mange flere nasjonalparker. Frp kan til nød tenke på miljøet hvis vi først ser at det ikke går utover næringslivet…

Uten et skaperverk har jeg vanskelig for å se for meg at et tydelig svar på ambassadeplassering kan ha noen verdi. Men, det er vel bare å innse at Ystebø lever på en annen planet (evt. at jeg gjør det). I intervjuet hevder han at 95% av kirkegjengerne står på organisasjonens plattform. Det er i alle fall ikke riktig i de miljøene jeg frekventerer, snarere tvert i mot! Disse miljøene kaller seg også kristne…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

8 svar til Bjarte Ystebø og “Kristenfolket”

 1. Lars sier:

  Nå vet jeg jo ikke om @kristenfolket på Twitter er deres offisielle uttalelsekanal, men hvis så er tilfelle – er vi definitivt ikke på samme planet. Her er noen av de siste meldingene derfra:

  – Norges regjering hyller antisemittismen med Hamsun-jubileet. Hva blir det neste? Mein Kampf på grunnskolepensum?
  – Nevn én historie fra Darwin som ikke er minst like godt forklart i 1. Mosebok. Skapelsesberetningen inn i naturfaget!
  – Tør du risikere å miste jul, påske, Kr. Himmelfartsdag og pinse til fordel for 1. mai, Gro-dagen og ramadan?
  – I et Norge der terrorister går fritt rundt i gatene er kristendommen eneste bombesikre tilfluktsrom for demokratiet.
  – Hvis de rødgrønne får fortsette vil vi knapt nok ha en kjernefamilie igjen i 2012 med den familiepolitikken de fører.
  – Når mente @jonas_ap egentlig noe om ambassadelokalisering sist? UD har for lite å gjøre. Ambassaden til Jerusalem!
  – Hvorfor skal homofile for enhver pris gå inn i ekteskapet. Har de ikke andre skap de kan oppholde seg i?
  – Det er din plikt å stemme. Og glem ikke at Vårherre ser hva som står på seddelen du legger i urnen.
  – Støtt Israels maktdemonstrasjon. Norske bistandskroner til Israels sikkerhetsgjerde!
  – Hjelp Norge tilbake til middelalderen. Stem borgerlig brunt!

  Den siste viser vel egentlig at @kristenfolket ikke har noe med http://www.kristenfolket.no å gjøre. Selv om nesten alle de andre meldingene kunne vært “offisielle”….

 2. Kjetil sier:

  @Lars: Jeg reagerte også på Twitter-kontoen; den er helt sikkert opprettet av noen andre. Jeg har tipset Kristenfolket (den ordentlige organisasjonen!) om saken, så de kan få den stengt.

 3. Lars sier:

  Er det mulig?
  Dette er jo politiske ytringer med satirisk preg. Gi meg gjerne en oppdatering på hvordan dette går!

 4. Kjetil sier:

  Vel, så lenge folk svarer «@kristenfolket» som om kontoen var ekte synes jeg ikke noe om slike metoder. Satire er greit, men da må dette komme frem på ett eller annet vis. «@kristenfolket» er jo egentlig bare et forsøk på å sverte en politisk opponent i stedet for å møte dem med argumenter.

  Men vi får nå se om folkene bak kristenfolket.no vet hva Twitter er og om de i det hele tatt bryr seg. Jeg er litt i tvil.

 5. Lars sier:

  Ser poenget ditt, men det er vel slik at “kristenfolket” neppe er noe “registrert varemerke”. På Twitter er det flere sånne, blant anne en/ei som kaller seg @rodgronne og @nesten_SivJensen eller noe…

  Ser vel også for meg at folkene bak kristenfolket.no ikke er veldig på Twitter. Jeg tipset Ystebø om denne oppføringen via hans profil på Facebook, men har verken fått svar privat eller noen kommentar her.

 6. Joel sier:

  Herlighet jeg er 100 % på kristenfolket sin side alt de sier er saklig og bra i tilleg tror jeg ikke den twitterkonotoen fins

 7. Joel sier:

  Lars fremmstiler kristenfolket og Ystebø feil!

 8. Lars sier:

  Hei Joel!
  Takk for tilbakemelding. Som du kanskje ser er den forrige kommentaren snart 4 år gammel. Kontoen på twitter eksisterer fortsatt:
  https://twitter.com/kristenfolket
  Ikke så veldig aktiv, men i samme leia som før (bare endret til “Kirsten Pholket” som bruker).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.