Spennende dag

Folk har kjørt rart utenfor hytta i dag, og nå har jeg skjønt hvorfor. 30-40 meter lenger inn i strømsundet er det lagt ut lenser for å fange olje. I dag blåser det rett Ø og inn hit…

20090803lense

Egentlig litt rart at de ikke har lagt lensa lenger ut, men de har kanskje ikke lang nok? Det er vel dobbelt så langt over ved utløpet av Strømsundet, men det hadde vært mer logisk… Eller det er kanskje jeg som synes det er kjipt å havne på feil side…

Hittil er det ikke kommet noe, og det var faktisk mindre olje ved brygga i dag enn i går. Men, vinden er som sagt annerledes i dag. Virker også som den er økende, så dette blir en spennende dag. Utrolig trist med slike ulykker.

En padler på forumet til NPF har vært ute for å sjekke forholdene ved Nevlunghavn, og broren hans skriver:

Snakket med brutter i går kveld – han hadde padlet ut fra Omrestranda i Nevlunghavn for å se på skadene, og måtte bruke 2 timer til å reingjøre kajakken og resten av padleutstyret i etterkant…

Perler som Bramsjæra og alle de andre små holmene utenfor Nevlunghavn var helt tilgriset, og på grunn av den store sjøen var olja skyldt høyt opp på svabergene. En god del tilgrisete sjøfugler og en del døde.

Selve mølen var ikke så ille, og jeg har ikke hørt noen rapport fra Saltstein (surfestranda) enda. Utrolig trist.

Jeg har ikke spesielt god tilgang på nyheter her på hytta. Bredbåndet er så smalt at nettaviser bruker laaaang tid på å deise ned på skjermen. Dermed ser jeg ikke så mye annet enn det jeg ser…

Får ta opp motoren på båten, men flytter den ikke. Satser på at «Full City» er tom, og at det som nå svirrer rundt bare er rester.

Ettermiddagen: Klokken nærmer seg 17, og vinden har stilnet. Oljen har jeg ikke sett noe til, så jeg håper det går bra! Har hatt en veldig rolig dag, og lest mye i boka til Pollestad (se forrige oppføring). Han skriver godt.

Når vinden forsvant gikk også temperaturen en del opp – selv om skyene er her fortsatt. Dermed ble det lunsj utendørs, og nå skal jeg jammen ta med meg boka og litt varm kakao på verandaen også! 🙂

Kveld: Klarte til slutt å rive meg løs fra lesingen, og ut på padletur. Lett regn, og stigend vindstyrke. På vei ut så jeg en liten familie med tre dunnøster. De så ikke ut til å være berørt av olje, selv om det ene nøstet rev seg litt i dunene. Litt lenger ut kom jeg nær en svane hadde fått olje på seg:

20090802svane2

Turen gikk så videre til Eggeløs for å sjekke en leirplass, men det var for mye dønninger. Utenfor Rødskjær lå det flere båter – sikkert en del av oljevernberedskapen. Så i nettavisene at et flak lå ved Risør i dag tidlig, og nå så jeg akkurat på Facebook at et flak var kommet helt til Grimstad. Det er skikkelig tragisk. Selv om naturen fjerner oljen i løpet av noen år, så er det jo en katastrofe for fuglene som blir rammet. I forhold til ferie- og friluftsliv er det jo også noe skikkelig klin…

På vei tilbake la jeg turen innom Østre Holmen. Det var et trist syn, og jeg har lagt ut bilder i en egen oppføring.

Tilbake på hytta tok jeg et bad (oljen er ikke kommet inn til brygga her, men ser noen brygger i nærheten har fått svarte striper). Så fikk jeg endelig i meg middagsrestene fra i går… Regnet og vinden har tiltatt, så det er en skikkelig lesekveld med stearinlys. Trist og tenke på oljen som flyter nedover vår herlige Sørlandskyst… 🙁

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok. Bokmerk permalenken.

4 svar til Spennende dag

 1. Eivind M. sier:

  Jeg pleier å bruke wap-sidene selv om jeg er på stor skjerm jeg, når jeg har dårlig nett:

  http://wap.dagbladet.no
  http://wap.vg.no
  http://wap.aftenposten.no
  http://wap.e24.no
  http://wap.nrk.no

  Tror de fleste tåler det formatet der.. 🙂

 2. Lars sier:

  Takk for tips Evind! Dette var andre boller! 🙂

 3. Eivind M. sier:

  Men nyhetene blir vel verken viktigere eller journalistisk bedre av det da, dessverre.. 😉

 4. Lars sier:

  Nei, der har du jo et poeng!
  Er veldig spent på hvor mye som har lekket ut, hvor mye som er suget ut, og om skipet nå er isolert. Det er neimen ikke lett å finne ut av….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.