Da Ingunn kom hjem fra Kroatia hadde hun med seg Newsweek fra 22. juni 2009. Her var det en spennende artikkel med tittelen: «The capitalist manifesto. Greed is good (to a point)». Artikkelen er skrevet av Fareed Zakaria, og inneholder mye bra, selv om en kan være uenig i konklusjonen. Blant annet skriver han:
«This is the disease of modern democracy: the system cannot impose any short-term pain for long-term gain.»
Veksten de siste årene har vært ganske enorm, og det bekreftes også av artikkelen i Newsweek:@
… Over the pastr quarter century, the global economy has doubled every 10 years, going from $31 trillion in 1999 to $62 trillion in 2008.
Jeg har tidligere skrevet at globalisering er kapitalismens måte å unngå nasjonale lover på. Dette blir bekreftet av artikkelen, der det står:
«… the fundamental crisis we face is of globalization itself. We have globalized the economies of nations. Trade, travel and tourism are bringing people together. Technology has created worldwide supply chains, companies and customers. But our politics remains resolutely national. This tension is at the heart of the many crashes of this era – a mismatch between interconnected economies that are producing global problems but no matching political process that can effect global solutions. Without better international coordination, there will be more crashes, and eventually there may be a retreat from globalization toward the safety – and slow growth – of protectet national economies.»
Det vi trenger er jo nullvekst, og negativ vekst på en rekke områder. Særlig i forhold til miljø, men også i forhold til generell livskvalitet – spesielt i den rike delen av verden. Artikkelen ser at kapitalismen har sine skyggesider, men mener likevel dette er det beste av alle dårlige systemer vi har prøvd ut. Jeg tror ikke det er så enkelt, og er veldig glad for de innspillene jeg har fått via YesMagazine! og Resurgence. Kapitalisme slik vi kjenner det og en ansvarlig miljøpolitikk henger ikke på greip. I en kapitalistisk verden stiger prisene jevnt og trutt til et gode er utdødd, men i biologisk sammenheng er jo ikke dette så lurt. Dessuten er kortsiktig profitt målet for alt, og dette vil vi få merke at kanskje ikke var så lurt når olja nå begynner å nå sitt topp-punkt. Mitt tips er at det ikke går mange årene før vi ser med skrekk og gru tilbake på hva vi brukte olje til i 2009…
Artikkelforfatteren berører noe av kjernen når han skriver:
«No system – capitalism, socialism, whatever – can wor without a sense of ethics and values at its core.»
Miljø blir ikke nevnt eksplisitt, men et system som ikke tar hensyn til natur er jo ikke levedyktig på lang sikt. Vi må bli mye flinkere til å innarbeide bærekraftig forvaltning i alle ledd… Ikke bare flytte produksjonen til Kina, og så håpe at de gjør ting på en ryddig måte…