Om godhet – medfølelse i en selvopptatt tid

Dette er tittelen på siste boken fra Owe Wikström. Jeg har tidligere lest bl.a. “Leve langsomheten” av ham, og setter pris på bøkene hans. Så også denne gangen. På s. 165 siterer han Torgny Lindgren og boka Merabs skönhet:

“Kjærligheten åpenbarer seg bare for dem som har medlidenhet med alt liv. Medlidenheten og kjærligheten er det som beskytter oss mot den evige døden.”

Men det er mer av livsvisdom i boka til Wikström det er verdt å få med seg. Han begynner boka med å fortelle om da han faller om på helsestudioet av akutt hjertesvikt. Boken deretter tar for seg vegen tilbake, og hvordan bøker har vært en viktig del av denne veien. Her er det mange tankerekker, og en del av dem er svært dagsaktuelle. Et eksempel fra s. 55:

“Nøysomhet står i grell kontrast til den misfornøydhetens kultur som bygger på at noe hele tiden må forbedres, siden deet ikke er bra som det er – de kan gjelde alt fra ens egen kropp til hjemmet, partneren, hagen, kjøkkenet eller alderen – alt skal gjøres om.
Her og der ser man derfor tendenser til å latterliggjøre mennesker som nyter det vanlige livet, som ikke bryr seg om noen kilos overvekt, blir værende i hjemlandet og ikke uavbrutt lengter til Provence, New York eller Toscana. De som har innsett at aldringen er fullstendig naturlig og overhodet ikke en sykdom.
Forestillingen om at mennesket ikke duger slik det er i seg selv, er altså blitt en lønnsom forretningsidé.”

Wickström, Owe (2008) Om godhet – medfølelse i en selvopptatt tid
Genesis

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Om godhet – medfølelse i en selvopptatt tid

  1. Gisle Haugum sier:

    Gøy at dudeler slike viktige tanker med oss andre. Takk.

  2. Lars sier:

    Takk for det Gisle!
    Synes det er veldig deilig å ta vare på godbitene et sted selv også. Bloggen har jeg jo tilgang på over hele verden… Selvsagt skulle jeg lært meg mye av dette utenat, men det blir for mye. Resultatet er jo at en føler seg litt “lobotomert” hvis en ikke har nettilgang…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.